Η ακαδημία του Ron Clark: Αξίζει να είσαι δάσκαλος!

0
1429

ron-clark.jpg

Ξυπνάς ένα πρωί κι αναρωτιέσαι αν τελικά κάνεις το καλύτερο στη δουλειά σου. Η απάντηση είναι πως μάλλον μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο. Ας μην ξεχνάμε πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ψάχνοντας λοιπόν πώς μπορείς να ανακαλύψεις καινούρια πράγματα και ιδέες «πέφτεις» πάνω στον Ron Clark και την ανάγκη του να δημιουργήσει ένα διαφορετικό σχολείο!

Διαφήμιση

Ποιος είναι ο Ron Clark;

Γεννήθηκε πριν 44 περίπου χρόνια και ήταν ένας πολύ κοινωνικός μαθητής. Δεν ήταν στα σχέδια του να γίνει εκπαιδευτικός αλλά τα κατάφερε ξεκινώντας να διδάσκει στη Βόρεια Καρολίνα, σε μία τάξη την οποία θεωρούσαν αρκετά δύσκολη. Με αφορμή τη δυσκολία που αντιμετώπισε στην τάξη, συνειδητοποίησε ότι αυτό που έλειπε από τα παιδιά ήταν οι κανόνες. Έτσι άρχισε να δουλεύει σκληρά για να περάσει στα παιδιά την αίσθηση του να λειτουργούν με κανόνες, τρόπους και σεβασμό για τους άλλους. Κάπως έτσι λοιπόν έγινε και συγγραφέας, με πρώτο του βιβλίο το «Οι βασικοί 55». Την πρώτη χρονιά είχε δημιουργήσει μια λίστα με 5 κανόνες. Την επόμενη χρονιά 8, μετά 12, 22 και στο τέλος 28. Μετά από κάποια χρόνια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και συνέχισε να διδάσκει στο Χάρλεμ, μια εξίσου «δύσκολη» περιοχή. Εκεί η λίστα του διευρύνθηκε και έφτασε τους 55 κανόνες. Οι κανόνες αυτοί αφορούσαν όμως τη λειτουργία της τάξης σαν μια οικογένεια και δεν έχουν πλήρη σχέση με τους κανόνες που έχουμε συνηθίσει στα σχολεία μας. Αυτό που έμεινε στον ίδιο είναι το εξής: «Διαπίστωσα πως εάν μάθεις στους μαθητές πράγματα γύρω από τη ζωή, το πώς να σέβονται ο ένας τον άλλο και το πώς να λειτουργούν σαν οικογένεια, τότε θα αλλάξει το κλίμα στην τάξη. Τα παιδιά ήθελαν να βρίσκονται εκεί, χειροκροτούσαν το ένα το άλλο. Στο τέλος της χρονιάς οι αποδόσεις τους στα διαγωνίσματα ήταν πολύ υψηλές.»

Το 2000 κέρδισε το βραβείο που απονέμει η Disney στον καλύτερο δάσκαλο της χρονιάς. Εκεί γνώρισε την Kim Bearden (της απονεμήθηκε το ίδιο βραβείο), με την οποία έγιναν γρήγορα φίλοι καθώς τους συνέδεαν η αγάπη για τους μαθητές τους και τη δημιουργική διδασκαλία. Το 2004 έμελλε να είναι η χρονιά-σταθμός για να ξεκινήσουν να σκέφτονται σοβαρά, μετά από χρόνια συζητήσεων, να κάνουν πραγματικότητα το όραμά τους. Να δημιουργήσουν το δικό τους σχολείο, ένα σχολείο πρότυπο.

Ron Clark Academy – Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα

Ξεκίνησε σαν ιδέα από το πουθενά! Κατέληξε να αποτελεί ένα σχολείο πρότυπο στην Αμερική. Ο Ron Clark και η Kim Bearden μοιράστηκαν τις ιδέες και το πάθος τους με άλλους ανθρώπους και κατάφεραν να «στρατολογήσουν» μια μερίδα από αυτούς. Έτσι άρχισαν να ψάχνουν για ένα μέρος το οποίο να ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία τους. Διάλεξαν μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη και ήξεραν ότι ήταν ακριβώς αυτό που έψαχναν. Άλλωστε ο στόχος τους δεν ήταν μόνο να κάνουν τους μαθητές να αγαπήσουν το σχολείο και τη γνώση αλλά να αναβαθμίσουν και την περιοχή.

Τα έσοδα από το βιβλίο του «Οι βασικοί 55» βοήθησαν να γίνει το όνειρο του πραγματικότητα. Με αυτά έκανε την ανακαίνιση στην αποθήκη και την εξόπλισε. Μέχρι το 2007 που άνοιξε επίσημα το σχολείο ο Ron Clark και η Kim Bearden επισκέφτηκαν δεκάδες επιχειρήσεις, εκκλησίες, πολίτες στις γειτονιές για να γνωστοποιήσουν τα σχέδια τους και να μοιραστούν το όνειρό τους. Έτσι κατάφεραν να βρουν χορηγούς για να βοηθήσουν να γίνει η αρχή και να μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν εκεί. Το κόστος για κάθε παιδί ανέρχεται το χρόνο περίπου στα 14.000 δολάρια. Όπως είναι λογικό οι περισσότερες οικογένειες δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος αυτό, γι’αυτό είναι αναγκαίο να υπάρχουν χορηγοί. Βέβαια υπάρχουν και πολλά ακόμη έξοδα για το σχολείο, οπότε οποιαδήποτε χορηγία είναι γι’ αυτούς ευλογία!

Το σχολείο δέχεται μαθητές ηλικίας 10 χρονών (5th grade) και ολοκληρώνουν την εκπαίδευση τους στα 14 (8th grade). Για να μπορέσουν να γίνουν δεκτοί στην Ακαδημία οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους περνούν από συνέντευξη. Ψάχνουν για μαθητές με ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Τους ενημερώνουν για το απαιτητικό πρόγραμμα του σχολείου και θέλουν περισσότερο παιδιά που μπορούν να επωφεληθούν από την ακαδημία.

Το θέμα όμως είναι ένα! Τι το διαφορετικό έχει αυτό το σχολείο;

Ο Ron Clark αναφέρεται στο σχολείο ως ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο. Ο σκοπός του είναι να εμπλουτίσει την εκπαιδευτική διαδικασία με προγράμματα, διαφορετικές ιδέες και αντιλήψεις. Το βασικό είναι να πιστέψει κανείς ότι όλα τα παιδιά έχουν δυνατότητες, αρκεί να προσπαθήσουν και κάποιος να βρεθεί να τα καθοδηγήσει.

Στην ακαδημία λοιπόν υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της γνώσης. Τα παιδιά μαθαίνουν όλα αυτά που χρειάζονται αλλά πρώτα απ’όλα μαθαίνουν να πειθαρχούν, να σέβονται και να αγαπούν το ένα το άλλο. Λειτουργούν μέσα στην τάξη σαν μια οικογένεια και αυτό θεωρεί ο Ron Clark ότι είναι το κλειδί για την επιτυχία. Μόλις επιτευχθεί αυτό τότε είναι σε θέση να διδαχθούν τα υπόλοιπα. Όλα όμως γίνονται με παιγνιώδη τρόπο, με μουσική, χορό και τραγούδι.

Το πιο θετικό κομμάτι είναι το γεγονός ότι οι μαθητές μέχρι να τελειώσουν το σχολείο θα έχουν ταξιδέψει είτε μέσα στην Αμερική είτε στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο Clark αναφέρει σε συνέντευξή του: «Ένα ταξίδι μπορεί να αλλάξει για πάντα τη ζωή ενός παιδιού. Μέχρι να τελειώσουν θα έχουν επισκεφτεί 6 από τις 7 ηπείρους. Θα είναι μια φανταστική εμπειρία. Αυτό που κάνω, είναι να ενσωματώνω ό,τι τους έχω διδάξει στο ταξίδι. Όταν τα παιδιά ταξιδέψουν στη Νότια Αφρική θα μπορούν να σου πουν για την ιστορία, την οικονομία, τη θρησκεία και τον πολιτισμό της. Όταν ταξιδέψουν στην Ιαπωνία, θα μπορούν να σου μιλήσουν για τη σημασία του κάθε ναού, την ιστορία της κάθε μάχης. Αυτό που εννοώ είναι ότι τα παιδιά μέσω των ταξιδιών εντάσσουν τη γνώση στην καθημερινή ζωή. Αυτό είναι λοιπόν εκπαίδευση!»

Βεβαίως ο Clark δεν είναι μόνος του σ’αυτό το εγχείρημα. Έχει μαζί του μια πλειάδα εκπαιδευτών οι οποίοι ενστερνίζονται τις απόψεις του και λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Ο καθένας έχει το δικό του τρόπο διδασκαλίας αλλά όλοι έχουν έναν κοινό στόχο: Να δημιουργήσουν ένα τέτοιο σχολείο το οποίο θα οδηγεί όλους τους μαθητές στην επιτυχία!

Κλείνοντας θα αναφερθώ στα λόγια του ίδιου του Clark για τους μαθητές του και θα ευχηθώ όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί να πάρουμε έστω και κάτι από αυτόν τον άνθρωπο.

«Ειλικρινά πιστεύουμε ότι έχουμε στο σχολείο μας μελλοντικούς ηγέτες του κόσμου και μας τιμά το γεγονός ότι τους διδάσκουμε κάθε μέρα.»

Κεμερλή Ειρήνη

Πηγές

http://www.beliefnet.com/inspiration/2006/08/the-inspired-teacher.aspx?

http://www.ronclarkacademy.com/

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here