Γουόλτ Ντίσνεϊ Walt Disney (1901-1966) Ο άνθρωπος που έχτισε μια αυτοκρατορία πάνω σ’ένα ποντίκι

0
1412

disney-Γιατί ποντικάκι του αγρού ,Κυριακή πρωί φοράς τα παπούτσια σου;

-Γιατί ποντικάκι του αγρού ,Κυριακή πρωί φοράς τα λευκά γάντια σου;

Διαφήμιση

Ποιος θα το πίστευε πώς αυτό το νανούρισμα που του τραγουδούσε η νταντά του θα ήταν το σημείο εκκίνησης για να χρηστεί ο βασιλιάς στον κόσμο των παιδιών;

Ο Γουόλτερ Ελάιας «Γουόλτ» Ντίσνεϊ γεννιέται στις 5 Δεκεμβρίου 1901 στο Σικάγο των ΗΠΑ . ‘Hταν το 4ο από τα 5 παιδιά του Ελαίας και της Φλόρα Ντίσνεϊ. Το 1911 μετακομίζουν στο Κάνσας Σίτι, σε μια παλιά ξύλινη αποθήκη, που μετέπειτα γίνεται το ατελιέ που γέννησε το πιο γνωστό ποντίκι του 20ουαιώνα, Μίκυ Μάους  (1928). Ο πατέρας του διατηρούσε μια αποθήκη με εφημερίδες. Σε ηλικία 10 ετών , ο Γουόλτ ,τις μοίραζε συγκεκριμένα στην είσοδο κάθε σπιτιού, μετά από αυστηρή εντολή του πατέρα του. Οποιαδήποτε παραβίαση κανόνων τιμωρούνταν με μαστίγιο. Αυτό ήταν και το κίνητρο που τον έκανε να το σκάσει για να γλιτώσει. Έτσι εγγράφηκε στη σχολή Καλών Τεχνών στο Σικάγο και σπούδασε σκίτσο. Του πήρε 8 χρόνια για να χτίσει την αυτοκρατορία του. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων δημιούργησε παραμύθια σε μορφή κινουμένων σχεδίων. Αυτή που τον βοήθησε να βάλει κάποια χρήματα στην άκρη ήταν η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων. Ζούσε φτωχικά, τα γεύματα του τα πλήρωνε επί πίστωση σ’ένα ελληνικό εστιατόριο. Ώσπου μια μέρα η τύχη του έκλεισε το μάτι.

Ένας άντρας του χτύπησε την πόρτα για να του πουλήσει μια κάμερα. Δεν είχε τα χρήματα να την αγοράσει και έτσι σκέφτηκε έναν τρόπο για να την αποκτήσει. Χτύπησε την πόρτα ενός γιατρού του οποίου η σύζυγος θα έφερνε σύντομα το παιδί τους. Του πρότεινε να φιλμάρει την στιγμή της γέννησης. Ο γιατρός δέχτηκε και από εκείνη την ημέρα κινηματογράφησε χιλιάδες νεογέννητα ώσπου κατάφερε να ξεχρεώσει την κάμερα. Δυο μήνες αργότερα κατάφερε κάτι μεγαλύτερο: το εισιτήριο για να ταξιδέψει στο Χόλιγουντ(Hollywood). Το ηθικό δίδαγμα της ζωής του; « Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις ». Έβγαλε εισιτήριο και με μόλις 40 δολάρια στην τσέπη κατέκτησε όχι μόνο το Hollywood αλλά και τις οθόνες ολόκληρου του κόσμου.

«Μπορεί να μη το συνειδητοποιήσεις τη στιγμή που θα συμβεί, αλλά μια κλωτσιά στα μούτρα ίσως είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να σου συμβεί». Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων δεν πουλούσε πια. Ανάμεσα στις θλιβερές του σκέψεις, η μνήμη του ανέσυρε το νανούρισμα της έγχρωμης νταντάς του. Το σιγοτραγούδησε και αναφώνησε: «Αυτό είναι ,έχω μια ιδέα, ένα ποντίκι…» Και έτσι όλα ξεκίνησαν ξανά ή σχεδόν ξεκίνησαν, αφού έπρεπε να εφεύρει το πρώτο ηχητικό κινούμενο σχέδιο με όλα τα εμπόδια που έθετε στο δρόμο του ο συγχρονισμός μιας ταινίας. Η πρώτη ηχογράφηση μουσικής, θορύβων και διαλόγων έγινε στη Νέα Υόρκη όπου και κλείστηκε το ραντεβού με τη δόξα. Οι αμερικανικές αίθουσες ξέσπασαν σε γέλια όταν άκουσαν για πρώτη φορά ένα ποντίκι με ανθρώπινη φωνή. Τα γέλια ξεχύθηκαν σε όλες τις ηπείρους. Την συνέχεια την ξέρουμε όλοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές ταινίες του, Χιονάτη και οι εφτά νάνοι, παράλληλα Πλούτο, Ντόναλντ, Μίνυ,Πινόκιο, Ντάμπο το ελεφαντάκι, Μπάμπι το ελαφάκι, η Λαίδη και ο Αλήτης για να φτάσουμε στο κλασικό μιούζικαλ Μαίρη Πόπινς.

«Θα προτιμούσα να διασκεδάζω τους ανθρώπους ελπίζοντας να μάθουν κάτι πάρα να τους εκπαιδεύω ελπίζοντας να είναι διασκεδαστικό». Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο Αμερικανός Αίσωπος . Μέσω των κινούμενων σχεδίων του είχε σκοπό να καλλιεργήσει ηθικές αξίες: την Αγάπη, τη φιλία, τον αγώνα κατά του αποκλεισμού και του ρατσισμού. Τα ελαττώματα των ηρώων του μετατρέπονταν γρήγορα σε προτερήματα που τους καταστούσαν μάλιστα μοναδικούς. (π.χ. ο Ντάμπο, το πρώτο ελεφαντάκι που πετάει). Όλες οι παραπάνω αξίες συγκλίνουν στο εξής δίδαγμα : Το καλό πρέπει να κυριαρχεί και το κακό τιμωρείται.

«Ονειρεύομαι και δοκιμάζω τα όνειρα μου απέναντι στα πιστεύω μου, τολμώ να πάρω ρίσκα, και πραγματοποιώ το όραμα μου να κάνω αυτά τα όνειρα να βγουν αληθινά ». Άνθρωπος των ρίσκων, ο Γουόλτ δεν δίστασε να χαλάσει την περιουσία του και να την ξαναφτιάξει. 1 δισεκατομμύριο για τη Χιονάτη , δάνεια από τράπεζες, πώληση του σπιτιού του για να δημιουργήσει την Ντίσνεϋλαντ μαρτυρούν μια ισχυρή ανίκητη προσωπικότητα. Όλες οι ιστορίες του είχαν ένα τέλος, η αυτοκρατορία του όμως ακόμα ζει. Ακόμη μέχρι και σήμερα κερδίζει μικρούς και μεγάλους και τους καθηλώνει μπροστά στις οθόνες.

Κατερίνα Γεωργιάδου

πηγές : http://www.biography.com/people/walt-disney-9275533#early-life

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here