Πρότυπο δε γεννιέσαι, γίνεσαι…

0
1528
Πηγή: andreasastier.com

Η ζωή μας απαιτεί να έχουμε γύρω μας ένα η περισσότερα πρότυπα γύρω μας. Είναι απαραίτητο ώστε να έχουμε αναφορές και να επωφελούμαστε από μια υγιή έμπνευση. Ένα άτομο αναπτύσσεται αρμονικά όταν μπορεί να εμπνέεται από τα προτερήματα των άλλων. Έτσι ,τα παιδιά έχουν ανάγκη να διακρίνουν στους γονείς τους τα προτερήματα που θα μπορέσουν να μιμηθούν. Τα πρότυπα είναι αυτά που μας βοηθούν να γίνουμε το πρόσωπο που θέλουμε να είμαστε. Το να επιλέξουμε, όμως, ένα πρότυπο από τον περίγυρο μας ή από τους διάσημους δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Οι άνθρωποι της οικογένειας μας είναι τα πρώτα πρότυπα που συναντάμε και δεν περιορίζονται μόνο στον μπαμπά και στη μαμά αλλά αφορά και στον υπόλοιπο οικογενειακό κύκλο. Ο οικογενειακός κύκλος μας κατασκευάζει το πρώτο στρώμα της προσωπικότητας μας , μας δίνει τον ορισμό της κοινωνικοποίησης και μας μαθαίνει να έχουμε ένα πρόγραμμα στη ζωή μας .Υπάρχουν φορές που μας κάνει να νιώθουμε καλά και άλλες να δυσανασχετούμε. Το σίγουρο είναι ότι ασκεί την επιρροή του επάνω μας. Και μάλιστα αυτή η επιρροή είναι μεγάλη μιας και αποτελεί το πρώτο μας πρότυπο.

Διαφήμιση

Ευτυχώς όμως ο κύκλος διευρύνεται και εσωκλείει τους φίλους μας, το σχολείο την γειτονιά μας γενικότερα την κοινωνία μας. Έτσι βρισκόμαστε σε επαφή με διαφορετικές προσωπικότητες που εννοείται πως δεν είμαστε με όλους αυτούς φίλοι αλλά τους παρατηρούμε πως ζουν. Ο τρόπος που δρουν στην καθημερινότητα τους(σπουδές, ελεύθερος χρόνος), που μιλάνε, που σκέφτονται αποτελούν πρότυπα ζωής.

Ο κύκλος κλείνει με την επιρροή των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Τα μέσα δεν μεταδίδουν μόνο πληροφορίες αλλά έχουν την δύναμη να κατασκευάζουν πρότυπα. Εξιδανικεύουν πρόσωπα που δρουν με αθέμιτα μέσα και δεν έχουν κάνει κάτι αξιόλογο. Αυτό είναι το μαύρο σημείο που επισκιάζει την έννοια του προτύπου διότι χειραγωγεί και κατευθύνει τους νέους σε μη δημιουργικά μονοπάτια και τους απομακρύνει από αξίες και ιδανικά. Ευτυχώς όμως προβάλλουν και προσωπικότητες που ξεχωρίζουν, αγωνίζονται για το συλλογικό καλό και οι πράξεις τους αποτελούν πρότυπα. Έτσι, με βάση την προσφορά τους στην ανθρωπότητα, διαλέξαμε τις παρακάτω προσωπικότητες.

Πάμπλο Πινέδα (Pablo Pineda): Ο 34χρονος Ισπανός που είναι ο πρώτος πτυχιούχος πανεπιστημίου στην Ευρώπη που έχει σύνδρομο Down. Από 7 χρόνων ενημερώθηκε για τον ορισμό της γενετικής του συνδρόμου Down. Παραδέχεται ότι πέρασε δύσκολες φάσεις κυρίως στην εφηβεία αλλά ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Όνειρό του να γίνει δάσκαλος το οποίο θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα αφού θα δώσει εξετάσεις για να πάρει την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Στην ερώτηση αν κάποιος είχε τη δύναμη να τον απαλλάξει από το σύνδρομο Down απαντά πως « έχοντας αυτό το σύνδρομο κατάφερε να γίνει καλύτερος άνθρωπος και να βοηθά τον κόσμο». 

Ζυλιέν: Πρόσφυγας το 2011, αριστούχος το 2015.Θύμα ενός αιματηρού εμφύλιου πολέμου συνελήφθη στην Ορεστιάδα, κλείστηκε στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερος και περιπλανήθηκε στους δρόμους της Αθήνας για να καταλήξει με 18.500 μόρια, χωρίς φροντιστήρια, πρώτος στο ΑΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά. Θα ήθελε κάποια στιγμή να κάνει διδακτορικό, με σκοπό να γίνει μια μέρα χρήσιμος άνθρωπος για την κοινωνία.

Malala Yousafzai: Η 14χρονη μαθήτρια από το Πακιστάν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από οπαδούς των Taliban, ενώ επέστρεφε από το σχολείο της. Αιτία της επίθεσης, ήταν η απόφασή της να συνεχίσει να παρακολουθεί μαθήματα στο σχολείο που ο πατέρας της δίδασκε, παρά την απαγόρευση των Taliban , οι οποίοι προσπαθούν να αποκλείσουν τα κορίτσια στο Πακιστάν από την εκπαίδευση. Έγινε σύμβολο αντίστασης κατά της βίας των Taliban και φωτεινό παράδειγμα για την υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση.

Ειρήνη Αϊνδιλή: Η Ολυμπιονίκης που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Sydney με την Εθνική Ομάδα της ρυθμικής γυμναστικής. Δεκάδες μετάλλια, διακρίσεις αλλά ο σημαντικότερος αγώνας της ήταν όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την βουλιμία. Σε συνέντευξη της δήλωσε πως αν δεν σταματούσε. O γιατρός της είχε δώσει μόνο τρεις μήνες ζωής. Για μια ακόμη φορά στάθηκε νικήτρια και σήμερα είναι φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώ από το 2011 έχει δημιουργήσει το δικό της σωματείο ρυθμικής γυμναστικής.

Νίκος Λυγερός : Ένας ο άνθρωπος φαινόμενο με 189 IQ που συγκαταλέγεται στους 50 πιο έξυπνους του κόσμου! Ένας πολυπράγμων ερευνητής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι είναι καθηγητής μαθηματικών, πληροφορικής, κυβερνητικής, επιστημολογίας, γλωσσολογίας, βιοηθικής διδάσκει στα Πανεπιστήμια της Λυών, της Αθήνας και της Θράκης και στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης. Είναι στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία και στις Σχολή Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα. Είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και πολλά άλλα. Θα μπορούσε να  χαρακτηριστεί ως ένας σύγχρονος σοφό που αφετηρία κάθε εγχειρήματος του είναι ο άνθρωπος. Όπως ο ίδιος αναφέρει “ ανθρωπότητα δεν είναι το σύνολο των ανθρώπων αλλά η ομάδα των συνανθρώπων “, ” υπάρχουμε μέσα από το συνυπάρχουμε” και αναφέρει για την κοινωνία ότι ” δίνει οδηγίες, διαταγές, συμβάσεις, συνθήκες , νόμους, αρχές ενώ η ανθρωπότητα δίνει αξίες, υπερβάσεις, χατίρια, θαύματα, αδιανόητα “. Διακρίνεται για τη σεμνότητα του την οποία μπορείτε να ανακαλύψετε στις συνεντεύξεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις παραπάνω προσωπικότητες είναι ότι πρότυπο δε γεννιέσαι αλλά γίνεσαι αρκεί να έχεις την ανάγκη να εξελίσσεσαι και την ικανότητα να φιλτράρεις τις επιρροές που δέχεσαι. Τα λαμπρά πρότυπα πάντα θα υπάρχουν και θα σφραγίζουν με κερί τα αυτιά μας για να μας προστατεύσουν από τα πρότυπα-Σειρήνες που καραδοκούν.

Κατερίνα Γεωργιάδου

Πηγές

http://nikos-lygeros-poihsh.blogspot.gr/2016/06/blog-post_26.html

http://www.tovima.gr/vimagazino/interviews/article/?aid=533757

http://www.kathimerini.gr/836343/article/proswpa/synentey3eis/zylien-prosfygas–to-2011-aristoyxos-to-2015

http://www.mixanitouxronou.gr/tag/irini-aindili/

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here