Broadway: Η λεωφόρος της δόξας

0
1595

Διαφήμιση

H εντυπωσιακή γειτονιά με τα θέατρα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο κέντρο του Μανχάταν στη λεωφόροBroadway κι έχει να αφηγηθεί ένα σωρό ιστορίες. Σίγουρα τα περίπου 40 θέατρα που βρίσκονται εκεί έχουν το καθένα τη δική του ιστορία και η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά ενδιαφέρον θέμα ακόμα κι αν δεν είσαι θεατρόφιλος.

Ακούγοντας τη λέξη Broadway μόνο ένα πράγμα σου έρχεται στο μυαλό: Θεατρικές παραστάσεις! Είναι γεγονός ότι εκεί συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα θεάματα της εμπορικής θεατρικής ψυχαγωγίας της Αμερικής. Η γειτονιά αυτή όπως την ξέρουμε υπάρχει από τον 19ο αιώνα και εξακολουθεί να ακμάζει μέχρι και σήμερα. Πέρασε αρκετές δυσκολίες εξαιτίας των πολέμων αλλά και τη δεκαετία του 30 λόγω των ταινιών που πλέον είχαν ήχο, αλλά όλα ξεπεράστηκαν κι έτσι δεκάδες ηθοποιοί εξακολούθησαν να γίνονται γνωστοί στα θέατρα του Broadway.

Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Αμερική άρχισαν να «ξεπετάγονται» ολοένα και περισσότερα θέατρα, τα οποία μέχρι την δεκαετία του 30 είχαν ενσωματωθεί στο Broadway. Για να εξακολουθήσουν όμως να υπάρχουν και να γίνονται μεγάλες θεατρικές παραγωγές χρειάζονταν οικονομική ενίσχυση. Μετά το τέλος λοιπόν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γεννήθηκαν τα βραβεία Τόνι για να βελτιώσουν την ποιότητα των ερμηνειών των ηθοποιών αλλά και να προσελκύσουν ένα πιο ευρύ κοινό.

Η συνεχής επιτυχία των θεατρικών παραστάσεων του Broadway οφείλεται επίσης στο ότι πολλές από αυτές έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από την βιομηχανία ταινιών του Hollywood. Κάποιες από τις πρώτες παραγωγές που επιλέχθηκαν ήταν μιούζικαλ. Και πολλοί επίσης ηθοποιοί του θεάτρου μεταπήδησαν με επιτυχία από το θεατρικό σανίδι στον κινηματογράφο αλλά και το αντίθετο, όπως οι Emma StoneJake Gyllenhaal, Michelle Williams, Hugh Jackman, Bradley Cooper, James FrancoScarlett Johanssonκαι πολλοί άλλοι. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά από τα πιο επιτυχημένα μιούζικαλ όλων των εποχών που ανέβηκαν στα θέατρα τουBroadway και όχι μόνο: Το φάντασμα της Όπερας, Ο βασιλιάς των λιονταριών, οι Άθλιοι, Μάμα μία, Καμπαρέ, Σικάγο, Cats. Η επιτυχία φαίνεται ακόμη και σήμερα καθώς πολλές από τις παλαιότερες θεατρικές παραστάσεις συνεχίζουν να ανεβαίνουν και να κόβουν εισιτήρια ανελλιπώς. Για την ιστορία Το φάντασμα της Όπερας είναι η παράσταση που παίζεται το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όλων των εποχών στο Broadway(περίπου 10.000 παραστάσεις).

Αν κάποιος λοιπόν έχει την τύχη να βρεθεί στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, ας μην παραλείψει να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση στο Broadway. Δεν είναι απλά μια παράσταση, αλλά μια εμπειρία ζωής!

  • Ειρήνη Κεμερλή

http://www.theaterseatstore.com/history-of-broadway

http://broadway.showtickets.com/articles/broadway-and-theater-history/

http://newyorktravel.gr/%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%85%CF%8C%CF%81%CE%BA%CE%B7/lyric-theatre/ (πληροφορίες για τα θέατρα του Broadway)

Εγκυκλοπαίδεια Larousse

Διαφήμιση