Ημερίδα «Εναλλακτικής Εκπαίδευσης» Δελτίο Τύπου

0
1350
Πηγή: rrhhdigital.com

Την Κυριακή στις 11/12/2016 στις 11 πμ στο Θέατρο Αλέξανδρος, στη Θεσσαλονίκη, το www.pigipaideias.WordPress.com πραγματοποίησε την πρώτη του Ημερίδα με θέμα την “Εναλλακτική Εκπαίδευση”.  Στη σκηνή του θεάτρου “Αλέξανδρος” ανέβηκαν 4 ξεχωριστοί άνθρωποι: η Ελισάβετ Γεωργιάδου, διευθύντρια του Σχολείου της Φύσης στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, η Ερατώ Χατζημιχαλάκη, οικογενειακή σύμβουλος, ο Άγγελος Πατσιάς δάσκαλος-παιδαγωγός και ο ταλαντούχος συγγραφέας Χρήστος Τούβε. Είχαμε επίσης την τιμή  να συνδεθούμε διαδικτυακά με τον κινηματογραφιστή Ευάγγελο Βλαχάκη.

Όλοι αυτοί οι ομιλητές είναι άνθρωποι που έθεσαν στη ζωή τους ένα στόχο και μια ιδέα. Και την υλοποίησαν γιατί πίστευαν σε αυτήν. Ένα όραμα για μια καλύτερη εκπαίδευση.

Διαφήμιση

Η Ελισάβετ έχοντας δημιουργήσει έναν επίγειο παράδεισο για τα παιδιά του σχολείου της, μας μίλησε για την αναγκαιότητα της επαφής του ανθρώπου με την μητέρα-φύση.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κινηματογραφιστής Ευάγγελος Βλαχάκης. Ο κ.Βλαχάκης ετοιμάζει ένα εξαιρετικό ντοκυμαντέρ “Από το Φουρφουρά στο Σάμερχιλ”  τρέιλερ του οποίου παρακολούθησαν όσοι παρευρέθηκαν εκεί.

Τη σκυτάλη πήρε η οικογενειακή σύμβουλος και συνεργάτιδα του site Ερατώ Χατζημιχαλάκη. Τελικά τι είναι πιο σημαντικό “να έχω ή να είμαι”;  Με αυτόν τον τίτλο η κ. Χατζημιχαλάκη θέλησε να μας προβληματίσει πάνω σε ένα πολύ σημαντικό και καίριο ζήτημα της ελληνικής οικογένειας: το διάβασμα. Το διάβασμα αποτελεί το καθημερινό μήλο της έριδος μεταξύ παιδιών και γονέων και όλα αυτά μπροστά σε ένα ανελέητο κυνήγι βαθμών.

Μετά το διάλειμμα ακολούθησε ο ταλαντούχος συγγραφέας Χρήστος Τούβε. Μίλησε για το ταξίδι της αυτοέκδοσης, όπως το βίωσε. Αν έχεις ένα όνειρο και το πιστεύεις, το κυνηγάς. Ο Χρήστος αυτό έκανε και με τον τρόπο του μας έδειξε πως το μόνο όπλο που χρειάζεσαι, είναι η πίστη στο όνειρο σου και  στις δυνάμεις σου.

Στη συνέχεια δυο νέα κορίτσια-νηπιαγωγοί στο επάγγελμα- η Βιβή Αλεξανδρίδου και η Έλενα Ευδερίδου, οι οποίες έχοντας παρακολουθήσει πρόγραμμα για την υπαίθρια εκπαίδευση στο Ελπιδοχώρι το καλοκαίρι που μας πέρασε, αναφέρθηκαν εκτενώς στα οφέλη που μπορεί να έχει το παιδί μέσα από την επαφή του με την φύση.

Τέλος, ο Άγγελος Πατσιάς μας πρότεινε να “ακούσουμε τη δίψα μας”. Ορμώμενος από το αξιέπαινο έργο αυτού και των συναδέλφων του στο Φουρφουρά της Κρήτης, μας κάλεσε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των παιδιών για αλλαγή. Αλλαγή του σχολείου σε βάθος και με ουσία. Μια αλλαγή που δεν θα έρθει από την μία στιγμή στην άλλη μα σιγά-σιγά.

Τελικά τι είναι η εναλλακτική εκπαίδευση;  Εναλλακτική εκπαίδευση είμαστε όλοι εμείς που δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που είναι απαραίτητες για να προχωρήσει η ελληνική εκπαίδευση παρακάτω. Να αποδεσμευτεί από τα βαρίδια που ακούν στο όνομα βαθμοί, βιβλία, τεστ. Να γίνει περισσότερο βιωματική και δημοκρατική.

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εκεί. Ήταν μεγάλη τιμή για μας να βρεθούμε ανάμεσα σας.

Με εκτίμηση,

Ευαγγελία Τζιάκα, Υπεύθυνη και Αρχισυντάκτρια του Πηγή Παιδείας

 

Διαφήμιση