Το ψυχικό τραύμα στην ψυχοθεραπεία

0
1388


Είναι γεγονός πως με τον ίδιο τρόπο που πονάει το σώμα πονάει και η ψύχη. Έτσι λοιπόν, τι γίνεται στην περίπτωση που ένας άνθρωπος βιώνει κάποιο ψυχικό τραύμα; 

Στην ψυχοθεραπεία τα ψυχικά τραύματα βιώνονται σαν ένα εκλυτικό γεγονός που χρήζει προσοχής και ερμηνείας. 

Διαφήμιση

H Anna Freud, θεώρησε το ψυχικό τραύμα σαν ένα εξωτερικό ερέθισμα ,το οποίο το εγώ αδυνατεί να ενσωματώσει με την χρήση λογικής επεξεργασίας και σαν μία κατάσταση κατά την οποία η λίμπιντο αδυνατεί να εκτονωθεί σε εξωτερικά ερεθίσματα. Από όποια σφαίρα και αν προέρχεται το ψυχικό τραύμα αποτελεί ένα ρήγμα στο τείχος προστασίας του ψυχισμού του άτομου και εισβάλει στην προσωπικότητα του ατόμου δημιουργώντας αρνητικά αισθήματα απελπισίας, πόνου και σύγχυσης.Όταν ο οργανισμός βιώνει κάποια απειλή, κινητοποιείται το σύστημα φυγής ή μάχης (fight or flight model) και ενεργοποιούνται αποθέματα ενέργειας για την προστασία του ατόμου. 

Όταν ένα τραύμα καταφέρνει να βιωθεί στον ψυχισμό του ατόμου τότε το εγώ μπαίνει σε κατάσταση σοκ και συναγερμού και οι διάφορες ψυχικές άμυνες του ατόμου ενεργοποιούνται για να μπορέσει ο οργανισμός να επιβιώσει την κατάσταση.Ένα από τα συνηθέστερα παραδείγματα ψυχικού τραύματος είναι η κατάσταση μετατραυματικού στρες όπου το άτομο, έχοντας δεχθεί ένα πλήγμα αντιδρά με συμπτώματα. 

Οι εκδηλώσεις ενός ψυχικού τραύματος καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από σωματικά και ψυχικά συμπτώματα, όπως η αίσθηση απόσυρσης και αποξένωσης, η κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, ψυχοσωματικά προβλήματα, άσθμα και πολλά ακόμα συμπτώματα. Σχετικά με την θεραπεία του ψυχικού τραύματος, όσον αφορά το παρελθόν του ανθρώπου, θα πρέπει να ξαναβιωθεί μέσα στο πλαίσιο εμπιστοσύνης της ψυχοθεραπείας, έτσι ώστε να μπορέσει το άτομο να εκφράσει τον πόνο που βιώνει και να αποφορτίσει το αρνητικό συναίσθημα επιστρέφοντας πίσω στην υγιή του κατάσταση. Ο ψυχοθεραπεύτης θα πρέπει να φροντίσει ώστε το άτομο να κατανοήσει τον πυρήνα του τραύματος του και να ‘’ξορκίσουν’’ έτσι μαζί το επίπονο παρελθόν. 

Είναι γεγονός άλλωστε πως όταν η ψυχή πονάει, όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ασφάλεια και την υγεία της.

Θάνος ΚωστόπουλοςΨυχολόγος – BScΣύμβουλος Ψυχικής Υγείας – HND

Διαφήμιση