Yanni: Ένας καλλιτέχνης διαφορετικός

0
1366

Όταν αναφέρομαι  στον  συγκεκριμένο διεθνούς φήμης συνθέτη, ηχούν πάντοτε στα αυτιά μου  οι υπέροχες μελωδίες από τις επιβλητικές συνθέσεις του, “Santorini” και  “Nostalgia”.  Τα έργα του αυτά αποτελούν δείγματα μιας φυσιογνωμίας ξεχωριστής στο χώρο της Μουσικής.

Η πρώτη ,μάλιστα, φορά που ήρθα σ’επαφή  με τον συγκεκριμένο δημιουργό ήταν ..τηλεοπτική, καθώς παρακολούθησα  πραγματικά καθηλωμένος από την «μικρή οθόνη» μια συναυλία που έδωσε ο Yanni στο Ηρώδειο τη δεκαετία του 90. Θυμάμαι  ιδιαίτερα την απαλότητα και τη γαλήνη που αναδύονταν μέσα από τα  κομμάτια της  συναυλίας  εκείνης. Αλάνθαστος κριτής υπήρξε τότε το κοινό το οποίο  χειροκρότησε θερμά τον Yanni  στο τέλος της  συναυλίας , μαγεμένο και αυτό από την παράσταση του  σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη.

Διαφήμιση
yanni-live-at-the-acropolis-400x208

 Ο ίδιος ο Yanni ή  κατά κόσμον γνωστός ως  Γιάννης Χρυσομάλλης  υπήρξε  αυτοδίδακτο ταλέντο, αφού έμαθε να παίζει πιάνο και να γράφει  μουσική  μόνος του. Κυκλοφόρησε, μάλιστα, το 1980 τον  πρώτο του δίσκο με τίτλο “Optimistique”, ο οποίος συνάντησε  θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς. Του απέδωσαν μάλιστα και τον χαρακτηρισμό «φαινόμενο».  Χαρακτηριστικό της επιτυχίας του  ήδη από τα χρόνια εκείνα , είναι  ότι  η Συμφωνική Ορχήστρα του Ντάλλας  τον συνόδευσε σε συναυλία του, ενώ η  αεροπορική εταιρεία, “British Airways” χρησιμοποίησε μία από τις συνθέσεις του  για τη διαφημιστική της εκστρατεία.

Σε αντίθεση με αρκετούς άλλους συναδέλφους του, ο Yanni  διατήρησε ένα  σεμνό προφίλ κρατώντας την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και αφήνοντας να ..μιλήσει για λογαριασμό του το ίδιο του το έργο. Το 2003 ,μάλιστα, προχώρησε στην  έκδοση της αυτοβιογραφίας του  με τίτλο “Yanni in  Words” η  οποία  γνώρισε ιδιαίτερη απήχηση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

yanni

Θα συμβούλευα, λοιπόν, από το «βήμα» αυτό  κάθε φίλο της  ποιοτικής μουσικής  ,που για διάφορους λόγους, δεν έτυχε να ακούσει   κάποια από τις συνθέσεις του Yanni να αφιερώσει λίγο από τον ελεύθερό του χρόνο και  να  ταξιδέψει  στους υπέροχους μουσικούς προορισμούς των κομματιών του  αγαπητού σε εκατομμύρια  μουσικόφιλους ανά την υφήλιο, δημιουργού . Αξίζει πραγματικά τον κόπο..

Και για όσους δεν τον γνωρίζετε το παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσει να τον μάθετε και παράλληλα να ταξιδέψετε μαζί του. Γιατί ο Yanni αυτό ήθελε..να μας παίρνει μαζί του στα μουσικά του ταξίδια.
https://www.youtube.com/watch?v=eWUe-iwyB2M
Παναγιώτης Αργυρόπουλος
πηγές:http://www.tralala.gr/yanni-gennhthhke-san-shmera-to-1954/

Διαφήμιση