Αναρωτιέστε πως η τεχνολογία αλλάζει το ποδόσφαιρο?

0
1285

3b6a53b200000578-4040390-image-a-34_1481886375589_0

Το ποδόσφαιρό είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στο κόσμο αυτή τη στιγμή και δικαίως αποκαλείται από πολλούς “ο βασιλιάς των σπορ”. Εκατομμύρια ξοδεύονται από συλλόγους ανά τον κόσμο για να προσελκύσουν ποιοτικούς παίχτες, ικανούς προπονητές , σπουδαίες διαφημίσεις αλλά κι οτιδήποτε μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο του συλλόγου. Τα πρωταθλήματα , οι τίτλοι και οι διακρίσεις κρίνονται στη λεπτομέρεια για το λόγο αυτό οι σύλλογοι καταφεύγουν σε στατιστικές υπηρεσίες προκειμένου να εντοπίσουν τη παραμικρή λεπτομέρεια με σκοπό να βελτιωθεί και να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της ομάδας ειδικότερα και της επιστήμης και του αθλητισμού γενικότερα.

Διαφήμιση

Συχνά-πυκνά καθώς παρακολουθεί κανείς ένα ποδοσφαιρικό αγώνα εμφανίζονται στην οθόνη τους καρτέλες με χρήσιμα στατιστικά στοιχεία του αγώνα, των ομάδων, των παιχτών αλλά και των διαιτητών. Έτσι, ενδεικτικά βλέπουμε στοιχεία όπως τελικές φάσεις, σουτ στο τέρμα, offside, τέρματα που επιτεύχθηκαν, τα σημεία που στέλνει τη μπάλα κάθε φορά που ένας παίχτης εκτελεί ένα πέναλτι, πόσες κάρτες βγάζει κατά μέσο όρο ο εκάστοτε διαιτητής σε κάθε αγώνα, χιλιόμετρα που έτρεξε ο κάθε παίχτης αλλά και η ομάδα συνολικά.

Αναρωτηθήκατε ποτέ όμως πως γίνεται αυτό; Πως δηλαδή εύκολα και γρήγορα γεμίζει η οθόνη μας με τόσες πληροφορίες ; Εγώ προσωπικά πολλές φορές. Η απάντηση στην εύλογη αυτή ερώτηση ακούει στο όνομα διάφορων εταιριών συλλογής και ανάλυσης δεδομένων με πιο διαδεδομένη τη βρετανική εταιρία Opta Sports, η οποία ανήκει στον όμιλο Perform Group που εδρεύει στο Λονδίνο με αντικείμενο ανάλυσης αγώνων από 40 διαφορετικές χώρες και με πρωταθλήματα όπως αυτά της Premier League και της Championship στην Αγγλία, της Bundesligua και της Bundesligua 2 στη Γερμανία, τη Seria A στην Ιταλία και το αναβαθμισμένο τα τελευταία χρόνια MLS, το αμερικάνικο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Η Opta είναι η κορυφαία εταιρία ανάλυσης αθλητικών δεδομένων στον κόσμο. Η ανάλυση δεν σταματά μόνο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες αλλά επεκτείνεται και σε αγώνες rugby, cricket, motorsport, golf, σε πλατφόρμες στοιχημάτων, σε τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και εταιρείες στοιχημάτων όπως Skybet και Betfair. Και όλα αυτά με τι άλλο; Μα με την χρήση της τεχνολογίας φυσικά. 

Σε κάθε αγώνα που πραγματοποιείται η Opta διαθέτει έναν ελάχιστο αριθμό ατόμων που εργάζονται και ταυτόχρονα παράγουν τόσο μεγάλο όγκο αποτελεσμάτων, καθώς όλα τα στοιχεία έρχονται από τα διάφορα gadgets και τα λοιπά τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιεί. Έτσι, υπάρχει ένα άτομο για κάθε ομάδα κι ένα τρίτο για να επεμβαίνει όταν κάποιος από τους άλλους δύο θα έχει παραλείψει κάτι. Ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό χωρίζει το γήπεδο σε συντεταγμένες (μήκος, πλάτος, ύψος) και βάσει αυτών πληροφορούμαστε για το πόσα μέτρα έτρεξε ένας ποδοσφαιριστής σε μία αντεπίθεση, σε μία ταχύτητα, προς ποια κατεύθυνση, την απόσταση ενός λακτίσματος από το τέρμα κλπ. Οι άνθρωποι της Opta μέσω touch screens προωθούν τα στοιχεία του αγώνα με την παραμικρή λεπτομέρεια από το πιο απλό στο πιο σύνθετο και στη συνέχεια τα απολαμβάνει ο τηλεθεατής στην οθόνη του. Ο αριθμός των καμερών και των μέσων που χρησιμοποιούνται ποικίλει από διοργάνωση σε διοργάνωση. 

Συνολικά περίπου 35.000 ποδοσφαιρικοί αγώνες αναλύονται κάθε χρόνο, με πάνω από 1.800 κινήσεις να καταγράφονται σε κάθε παιχνίδι και συνολικά έως 1.500.000 αρχεία να χειρίζονται οι άνθρωποι της εταιρίας σε κάθε αγωνιστική.

Εν κατακλείδι, η στατιστική ανάλυση σε συνδυασμό με την τεχνολογία έχουν εισβάλει για τα καλά στη καθημερινότητα μας. Εταιρίες , σύλλογοι αλλά και απλοί θεατές ασχολούνται καθημερινά με στατιστικά στοιχεία συγκρίνοντας πρόσωπα και καταστάσεις με σκοπό την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Και το μέλλον της τεχνολογίας στον τομέα των σπορ μας επιφυλάσει ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις. 

Δημήτρης Γκαμανής

Διαφήμιση