Πάντα θα έχουμε το Παρίσι

0
1622

Δεν ήμουν ποτέ φαν οποιουδήποτε κλισέ, ρομαντικού ή μη. Αλλά κυρίως ρομαντικού. Επίσης δεν είμαι θαυμάστρια των ρομαντικών ταινιών του σήμερα αλλά ούτε και αυτών που υπήρξαν ορόσημο του κινηματογράφου (βλέπε Καζαμπλάνκα, Όσα παίρνει ο άνεμος..). Είμαι όμως εθισμένη στο να παρατηρώ τα χρώματα, να οσφρίζομαι τα αρώματα και να καταγράφω τις ανθρώπινες φιγούρες και τις συμπεριφορές αυτών. Μόνο έτσι μπορώ να δικαιολογήσω την αγάπη μου για τη πόλη του έρωτα, του ρομαντισμού και φυσικά του… κλισέ!

Ατελείωτες βραδυνές βόλτες στους ολόφωτους δρόμους, ερωτικά φιλιά κάτω από το πύργο του Άιφελ, μακαρόνς από τα πιο φημισμένα παριζιάνικα ζαχαροπλαστεία, μπαγκέτα με γαλλικό τυρί από το κοντινότερο φούρνο στο ξενοδοχείο όπου μένεις, πανοραμικές φωτογραφίες στη Σακρ Κερ και κοντινά πλάνα στην αρχιτεκτονική της Παναγίας των Παρισίων, και φυσικά λουκέτα ερωτευμένων στη Γέφυρα των Τεχνών (αν και το συγκεκριμένο έθιμο αυτό απαγορεύτηκε το 2015 λόγω των βλαβών που προκάλεσε ο.. έρωτας των τουριστών στην ίδια τη γέφυρα). Το Παρίσι λοιπόν είναι όλα τα παραπάνω. Αλλά όχι μόνο. Για την ακρίβεια είναι πολλά περισσότερα και είναι ακριβώς αυτά που θα σε κάνουν να θες να το απισκεφτείς ξανά και ξανά χωρία να βαρεθείς ούτε για ένα λεπτό. Τα τελευταία πέντε χρόνια, επισκέπτομαι το Παρίσι μία φορά το χρόνο, κάθε χρόνο, και όταν φτάνει η στιγμή του αποχωρισμού, αρχίζω ήδη να μετράω αντίστροφα για την επόμενη φορά. Και αυτό δεν οφείλεται σε τίποτα από τα παραπάνω. Η σχεδόν σε τίποτα…

Διαφήμιση

1F6F9D61-167E-435D-964B-A03E8656FC5F
Λούβρο
Το πρώτο διαμέρισμα του Παρισιού περιλαμβάνει την περιοχή γύρω από το Λούβρο.

Στη περιοχή αυτή θα βρείτε ένα συνονθύλευμα ανθρώπων. Τουρίστες που είναι εκεί για να επισκεφθούν το μουσείο του Λούβρου, τουρίστες που είναι εκεί για να φωτογραφηθούν με τις πυραμίδες στο προάυλιο χώρο του μουσείου, αυτούς που θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους στη Rue de Rivoli, Παριζιάνους που τρέχουν να προλάβουν το μετρό, και κατά πάσα πιθανότητα θα συναντήσετε τεράστια κίνηση στο κεντρικό δρόμο.
Η πρότασή μου: χρησιμοποιήστε το μετρό και κατεβείτε στη στάση Châtelet ώστε να έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε όλη τη περιοχή του Λούβρου κατά μήκος. Μπορείτε να προμηθευτείτε έναν καφέ και να συνεχίστε στον τεράστιο δρόμο της Ριβολί για να χαζέψετε τα διάφορα πολυκαταστήματα που υπάρχουν παντού δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου. Τα καλά νέα είναι οτι τα περισσότερα από τα καστήματα αυτά είναι οικονομικά προσιτά και με ποικιλία που ίσως να μη βρούμε στα αντίστοιχα της Ελλάδας. Τα ακόμα πιο καλά νέα έιναι ότι στο τέλος του δρόμου θα βρείτε μπορστά σας το επιβλιτικό μουσείο του Λούβρου. Η αρχιτεκτονική του μουσείου είναι τόσο ιδιαίτερη που μου είναι αδύνατον ακόμα και να προσπαθήσω να τη περιγράψω με λόγια. Δεν είμαι φαν του μουσείου, αλλά πιστεύω ότι το μουσείο αυτό αξίζει το χρόνο σας. Η Μόνα Λίζα, η Νίκη της Σαμοθράκης και η Αφροδήτη της Μήλου είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα που θα σας κόψουν την ανάσα. Τελειώνοντας με το μουσείο, περπατήστε μέχρι το νησάκι, Île de la Cité, για να δείτε μια από τις πιο εντυπωσιακές και ιστορικότερες γέφυρες της Ευρώπης, την Pont Neuf!

5E129A78-CB0C-43A6-BDA1-F373145FBE69Ο Ναός
Το τρίτο είναι ένα από τα πιο ζωντανά διαμερίσματα του Παρισιού, και προσωπικά η τέλεια επιλογή για διαμονή. Πολύς κόσμος, κυρίως Παριζιάνοι, νέοι, φοιτητές, παρέες από χαρούμενους ανθρώπους. Δε θα βαρεθείτε ποτέ στο διαμέρισμα αυτό με τη πληθώρα επιλογών για φαϊ ,ποτό και πολλές βόλτες. Αν θέλετε την απόλυτη εμπειρία του πρωινού στο Παρίσι, επισκεφτείτε το «Les Bonnes Soeurs», κάντε υπομονή στη ουρά που κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει και απολαύστε τα αυγά της επιλογής σας παρέα με μια γενναία ποόστητα πατάτες τηγανιτές, πεντανόστιμη σαλάτα και φυσικά φρεσκοψημένο τσουρέκι και ζεστό ψωμάκι με μαρμελάδες και κρέμα σοκολάτας! Παραδισένιο!

4E0A5F9C-F3C7-4BB6-BF81-362E45640744Η Παναγία των Παρισίων

Τη πρώτη φορά που επισκέφθηκα το Παρίσι, ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα όταν συνειδητοποίησα ότι η Παναγία των Παρισίων βρίσκεται στο ένα από τα δύο νησάκια του Σηκουάνα. Καλύτερα λοιπόν να αρχίσω από εκεί.

Το τέταρτο διαμέρισμα περιλαμβάνει εκτός των άλλων, τμήμα της νήσου Île de la Cité, στο οποίο βρίσκεται η Παναγία των Παρισίων, και ολόκληρο το μικρότερο νησάκι Île Saint Louis. Πέρα από τις πραγματικά επιβλιτικές γέφυρες που ενώνουν την πόλη με τα νησάκια, θα το ευχαριστηθείτε πολύ να περπατήσετε όλο το μήκος των νησιών καθώς η ατμόσφαιρα σας μεταφέρει σε μια μαγευτική πόλη στην οποία επικρατεί το καφέ και το κόκκινο. Στα νησάκια αυτά θα βρείτε διάφορα μαγαζιά τα οποία πουλάνε το ξακουστό παγωτό του Παρισιού το οποίο προτείνεται ακόμα και αν έχει παγωνιά!

41505454-C4E3-48E0-A38C-670795A506D8Ιλίσια Πεδία

Στο όγδοο διαμέρισμα του Παρισιού, τη προσοχή σας αξίζει η λεωφόρος των Ιλισίων Πεδίων. Από τη χαρακτηριστική μεγάλη κυκλική πλατεία για τα αυτοκίνητα, η οποία δεν έχει διαχωριστικές γραμμές, τη ρόδα που ανταγωνίζεται το London Eye, μέχρι την άλλη άκρη του δρόμου και την αψίδα του θριάμβου, είναι μία λεωφόρος – καμάρι του Παρισιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λεωφόρο αυτή βρίσκονται και τα ακριβότερα καταστήματα της πόλης σε κάποια από τα οποία απαιτείται να βγάλετε εισητήριο για να σας επιτραπεί η είσοδος. Όσο παράλογο κι αν ακούγεται αυτό, η αίγλη που αποπνέει η περιοχή αυτή θα σας κόψει την ανάσα.

8B8BA881-B1E3-4A69-9000-8B9A56AF81E3Πύργος του Άιφελ και Τροκαντερό

Παρίσι χώρις Πύργο του Άιφελ είναι μισό Παρίσι. Ο Πύργος του Άιφελ είναι από τα λίγα μνημεία τα οποία με εντυπωσίασαν περίσσοτερο όταν το είδα από κοντά παρά από όταν το έβελεπα στις φωτογραφίες. Εάν δε σκοπεύετε να αναβείτε μέχρι πάνω το Πύργο, θα σας πρότεινα να πάτε στο Τροκαντερό (στο 16ο διαμέρισμα) από όπου θα τον έχετε σε πρώτο πλάνο θέα μπροστά σας. Ειδική μνεία και στη καντίνα που υπάρχει σταθερά τα τελευταία χρόνια στη πλατεία του Τροκαντερό, πουλώντας γαλλικές κρέπες στις οποίες μπορείτε να επιλέξετε τα υλικά που προτιμάτε.

FE8925FF-29BD-4D4E-A954-BC8FE29AF6E6Μονμάρτη – Μουλέν Ρούζ

Αν το Παρίσι έπρεπε να χαρακτηριστεί από ένα και μόνο διαμέρισμά του, αυτό πιθανότατα θα ήταν το 18ο. Επισκεφτείτε τη Μονμάρτη για να απολαύσετε το δείπνο σας σε ένα από τα δεκάδες πολύ παραδοσιακά εστιατόρια της περιοχής, η οποία βρίσκεται σε ύψωμα οπότε φροντίστε τα παπούτσια που φοράτε να είναι άνετα, ιδιαίτερα εάν μετακινήστε με τα μέσα μεταφοράς. Κατεβαίνοντας θα δείτε τη Σακρ Κερ από την οποία θα απολαύσετε τη πανοραμική θέα του Παρισιού, και τέλος θα βρεθείτε στη περιοχή του Πιγγάλ, τη πιο… κόκκινη περιοχή του Παρισιού με τον βασιλιά της επιβλιτικό μπροστά σας, που δεν είναι άλλος από το Μουλέν Ρουζ, τα σόου του οποίου δεν ανανεώνονται πολύ συχνά, οπότε αξίζει το χρόνο σας ένα από τα παλαιότερα και διασημότερα καμπαρέ του Παρισιού!

Επίλογος
Το Παρίσι αποτελείται από συνολικά 20 διαμερίσματα και τα μέρη τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε και να σας εντυπωσιάσουν σαφώς και δεν είναι μόνο τα παραπάνω. Αυτό άλλωστε εξαρτάται και από τις προτιμήσεις του καθενός. Ωστόσω αν έχετε δει τις παραπάνω τοποθεσίες, έχετε πάρει σίγουρα μια ιδέα από το τι είναι το Παρίσι και μετά από αυτό μπορείτε και εσείς να επιλέξετε αν θα είστε από αυτούς που θα θέλουν να πηγαίνουν ξανά και ξανά στη μαγική αυτή πόλη, ή αν απλά θα βάλετε τη φωτογραφία που βγάλατε μπροστά από το Πύργο του Άιφελ σαν εικόνα στο προφίλ σας και αυτό θα είναι αρκετό για να αποτυπωθεί το άρωμά του στη μνήμη σας. Εμείς πάντως, πάντα θα έχουμε το Παρίσι.

Γράφει η Μαρία Μαρκιανού
(φωτογραφίες από την προσωπική της συλλογή)

Διαφήμιση