Τι είναι η ενσυναίσθηση;

0
274

Mother kissing daughter outdoors

Ενσυναίσθηση μια έννοια, ένα συναίσθημα, ένας τρόπος ζωής. Μια παρέα μαμάδων αποφάσισε να διαδώσει την ενσυναισθηση όσο πιο πολύ μπορούσε. Αποτέλεσμα η δημιουργία μιας ομάδας στο Facebook , η οποία μετρά πάνω από 20.000 μέλη ύστερα από τρία χρόνια ζωής.

Η Δήμητρα Χριστοφορίδου, διαχειρίστρια της ομάδας μας μιλά για την ομάδα και για το πώς μπορούμε μέσω της ενσυναίσθησης όχι μόνο να γίνουμε καλύτεροι γονείς μα και καλύτεροι άνθρωποι.

Τι συμβολίζει η  ενσυναίσθηση ;

θα μιλήσω ως Δήμητρα και θα σου πω ότι αν μπορούσα να βάλω μια λέξη δίπλα στη λέξη ενσυναίσθηση θα έβαζα τη λέξη κατανόηση. Κατανόηση του ενήλικα προς το παιδί. Να μπω στη θέση του, να το καταλάβω. Όταν κάτι το κατανοείς, φέρεσαι αλλιώς.

Μέσα στην ομάδα έχει γίνει  λόγος για την τιμωρία και τα καρεκλάκια της σκέψης. Είναι μέθοδοι συμμόρφωσης και πειθαρχίας που μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι είναι πολύ λειτουργικά. Μέθοδοι που η ομάδα δεν ενστερνίζεται.

Είναι πολύ λειτουργικά. Με το λάθος τρόπο άλλα λειτουργούν θαυμάσια. Το θέμα είναι τι θες εσύ να πετύχεις με το παιδί.

Δηλαδή η τιμωρία κάνει κακό; 

Ναι, γιατί το παιδί δεν καταλαβαίνει, απλά φοβάται.

Πως μπορούμε να εξηγήσουμε σε ένα παιδί ότι κάνει λάθος;

 Αν κάποιος προσπαθούσε να με πείσει ότι έχω λάθος ξεκινώντας με τη φράση “κάνεις λάθος” δε θα καθόμουν να ακούσω. Το σωστό είναι να του πεις “Έλα να το κουβεντιάσουμε; Τι είναι αυτό που σε οδηγεί να θέλεις αυτό. “ Πρέπει να βρούμε σημεία ταύτισης. Όταν λες είσαι λάθος είναι σαν να του λες “εγώ ξέρω καλύτερα” και εκεί θα αντιδράσει.

Οι γονείς παραπονιούνται πως όσο δοτικοί και αν είναι με τα παιδιά τους έχουν σοβαρά θέματα επικοινωνίας. Τελικά η δοτικότητα βοηθάει το παιδί;

Η τόση δοτικότητα αγγίζει και τα όρια του παιδοκεντρισμού. Συνέχεια πίσω από το παιδί. Δεν υπάρχεις εσύ, δεν καλύπτεις τις δικές σου ανάγκες ή δεν επικοινωνούνται σωστά. Όλα κινούνται γύρω από ένα παιδί. Δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος ένα παιδί. Να παίρνει αποφάσεις για την οικογένεια ένα τρίχρονο. Για μένα όλο το θέμα λύνεται όταν ένας γονιός διαβάσει και κατανοήσει όλα τα αναπτυξιακά στάδια ενός παιδιού. Γενικά τι μπορεί να αντιληφθεί, να καταλάβει. Για ποια πράγματα είναι ικανό να πάρει αποφάσεις και για ποια όχι.

 Ενσυναίσθηση, δηλαδή με λίγα λόγια, είναι το να κατανοήσω τις ανάγκες του παιδιού και βάση αυτών να κινηθούν.Μιλάμε για εξυπηρέτηση όλων των αναγκών;

Εγώ πιστεύω ότι οι επιθυμίες μας εκφράζουν μια ανάγκη. Αλλά  όταν το παιδί είναι βρέφος, επιθυμία και ανάγκη ταυτίζονται. Μεγαλώνοντας  μια ανάγκη μπορεί να καλύπτεται με διάφορες επιθυμίες. Πίσω από κάθε επιθυμία κρύβεται μια ανάγκη που εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους.  Προσπαθώ να καταλάβω και να καλύψω την ανάγκη χωρίς πάντα να ικανοποιώ την επιθυμία του παιδιού.

Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει  κοινή γραμμή μεταξύ των δυο γονιών;

Το κοινό μέτωπο μπορεί να βάλει το παιδί σε μειονεκτική θέση. Δυο εναντίον ενός και μάλιστα από τους δυο ενήλικες του σπιτιού. Για μένα το καλύτερο είναι η να υπάρχει μια σύμπνοια στους βασικούς πυλώνες διαπαιδαγώγησης. Αν το θέμα που προέκυψε δεν είναι διαπαιδαγώγησης, και δεν συμφωνούμε δεν τρέχει  κάτι. ‘Έτσι μαθαίνει και το παιδί πως στη ζωή μας υπάρχει και η διαφωνία.

Η ενσυναίσθηση θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέσα στα σχολεία από τους δασκάλους; και αν ναι πως:

Αυτό που μ’ αρέσει είναι η συνέλευση του σχολείου. Όλοι είναι ισάξιοι, όλοι έχουν τον ίδιο λόγο .Παιδιά, γονείς και καθηγητές. Τον ίδιο λόγο με την ίδια βαρύτητα. Το έχει εμπνευστεί ο Αλεξαντερ Σαδερλαντ Νιλ στο Summerhill. Θα ήθελα να προσθέσω κάτι. Ο δάσκαλος μπορεί να δείξει ενσυναίσθηση  σεβόμενος το κάθε παιδί, την προσωπικότητα του. Όμως το εκπαιδευτικό σύστημα προωθεί τον καλύτερο. Ουσιαστικά όλοι μπορεί να είναι καλύτεροι, ο καθένας στο δικό του τομέα.

Τι μπορεί να πάρει μια νέα μαμά από την ομάδα σας;

Για μένα αυτό που ήθελα μέσα από αυτήν την ομάδα είναι να βοηθήσουμε την μαμά να σκέφτεται. Να ψάχνει να βρει μόνη της τη λύση. Υπάρχουν επίσης πάρα πολλά αρχεία. Αρχεία που συγκεντρώθηκαν με πολύ μεγάλο κόπο και που ουσιαστικά τεκμηριώνουν τα όσα υποστηρίζουμε. 

EYAΓΓΕΛΙΑ ΤΖΙΑΚΑ

 
 
 
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here