Διπολική Διαταραχή

0
67

Image result for διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή, ευρέως γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, αποτελεί μία ψυχική νόσο που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές δυσλειτουργίες στον κόσμο του ατόμου που νοσεί από αυτήν, Έρευνες έχουν δείξει πως περίπου το 4% των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα πάσχουν από τη νόσο, καθώς και πως είναι το ίδιο συχνή σε άνδρες και γυναίκες και  πως συνήθως κάνει την εμφάνιση της σε νεαρή ηλικία.

Αποτελείται από εναλλασσόμενα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν από μερικές εβδομάδες εώς μήνες και καθιστούν το άτομο δυσλειτουργικό καθώς η ροή της καθημερινότητας του επηρεάζεται σημαντικά.
Τα επεισόδια μανίας  εμφανίζονται με την μορφή ανεβασμένης διάθεσης και δίνουν την εντύπωση πως το άτομο που τα βιώνει βρίσκεται σε μια κατάσταση μέθης. Το άτομο σε κατάσταση μανίας  μπορεί να εμφανίσει γρήγορο ρυθμό ομιλίας και οι σκέψεις του φαίνεται πως αλλάζουν με πολύ γρήγορη ταχύτητα και η προσοχή του διασπάται εύκολα. Η μανία επηρεάζει επίσης την κριτική ικανότητα του ατόμου και μπορεί να το ωθήσει στην εκδήλωση επικίνδυνων συμπεριφορών. Πολλές φορές συνοδεύεται από χρήση ουσιών και από παραληρητικές ιδέες είτε δίωξης είτε μεγαλείου ή θεωρίες συνομωσίας και πολλές φορές το άτομο μπορεί να γίνει επιθετικό και να βιώνει μια κατάσταση θυμού καθώς και να αισθάνεται πως είναι εκτός ελέγχου. Στην πιο ακραία κατάσταση μανίας, το άτομο μπορεί να οδηγηθεί σε ψύχωση και την μετέπειτα διάσπαση από την πραγματικότητα, γεγονός που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε βίαιες ή και εκκεντρικές συμπεριφορές.

Κάποιοι από τους ανθρώπους μπορεί να βιώσουν έντονο άγχος και πίεση ενώ άλλοι αισθάνονται αισιόδοξοι και ευφορικοί. Συνήθως η μανία επηρεάζει την κατάσταση του ύπνου σημαντικά στο άτομο που νοσεί και παρατηρούνται έντονες εναλλαγές στη διάθεση.

Όσον αφορά  την καταθλιπτική κατάσταση, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ένα διάχυτο αίσθημα ενοχής και θλίψης, θυμό, απομόνωση και απελπισία καθώς και διαταραχές στον ύπνο και την όρεξη. Παρατηρείται έντονη κόπωση και απώλεια ενδιαφέροντος για συνήθως ευχάριστες δραστηριότητες , κοινωνικό άγχος ,έλλειψη κινήτρων καθώς και αυτοκτονικός ιδεασμός (ιδέες αυτοκτονίας).  Σε ακραίες καταθλιπτικές καταστάσεις το άτομο μπορεί να οδηγηθεί σε ψυχωτικά επεισόδια με συμπτωματολογία που περιλαμβάνει ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις και παραλήρημα.
Τα χαρακτηριστικά της πάθησης φαίνεται πως δυσχεραίνουν έντονα την λειτουργικότητα του άτομου και αν το άτομο δεν δεχθεί σωστή φαρμακευτική και ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση, τα επεισόδια και οι εναλλαγές μεταξύ μανιακής και καταθλιπτικής κατάστασης φαίνεται πως επιβαρύνονται.
Η επιστήμη δεν έχει καταλήξει ως προς τα αίτια της νόσου αλλά φαίνεται πως η εισαγωγή στην διπολική κατάσταση έχει βιολογικό καθώς και ψυχοκοινωνικό υπόβαθρο.
Σχετικά με την θεραπεία της νόσου, ο δρόμος προς την οριστικής θεραπεία είναι δύσκολος.
Παρόλα αυτά, η σύγχρονη επιστήμη έχει κατορθώσει να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και την λειτουργικότητα των ατόμων που πάσχουν μέσω του συνδυασμού φαρμακευτικής αγωγής και υποστηρικτικής ψυχοθεραπείας.
Η φαρμακευτική αγωγή για τη διπολική διαταραχή που αποτελείται από αντιψυχωσικά για την αντιμετώπιση της μανίας και αντικαταθλιπτικά για την καταθλιπτική φάση καθώς και από αντιεπιληπτικά φάρμακα και σταθεροποιητές διάθεσης παράλληλα με την υποστηρικτική επέμβαση κάποιοι ειδικού ψυχικής υγείας φαίνεται πως μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα στις ζωές των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο.
Σε πρώτη φάση η φαρμακευτική αγωγή προσπαθεί να μειώσει την ένταση και τα συμπτώματα του πάσχοντα και έπειτα να προλάβει τις υποτροπές.
Σε δεύτερη φάση η ψυχοκοινωνική υποστήριξη του πάσχοντα καθώς και η ψυχοεκπαίδευση του κοντινού του περιβάλλοντος μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την κατάσταση του και να τον βοηθήσουν να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.
Η επιστήμη ευελπιστεί με το πέρασμα του χρόνου να δώσει περισσότερες απαντήσεις ως προς τα αίτια της εκδήλωσης της νόσου και να βρει λύσεις στο άινιγμα της διπολικής διαταραχής.

Θάνος Κωστόπουλος