ADHD: Συσχέτιση με μη θηλασμό

0
1815

IMG_0152
O μητρικός θηλασμός έχει συσχετιστεί με καλή υγεία του παιδιού, συμπεριλαμβανόμενης αυξημένης νοητικής ανάπτυξης, κοινωνικότητας, ενσυναίσθησης, συναισθηματικής νοημοσύνης. Νέα δεδομένα συσχετίζουν την βρεφική διατροφή με το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας (ADHD).

Ερευνητές από τμήμα Νευρολογίας στο Ισραήλ, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Breastfeeding Medicine το 2013, μελέτησαν παιδιά ηλικίας 6 με 12 ετών με διάσπαση προσοχής. Το ADHD είναι μια συχνή νευρο-συμπεριφορική διαταραχή της παιδικής ηλικίας, που εκτείνεται και στην ενήλικη ζωή, με μέγιστες επιπτώσεις κοινωνικές, οικογενειακές και ακαδημαικές για τα παιδιά που πάσχουν. Θέλησαν να δουν κατά πόσο η διάγνωση συσχετίζεται με ιστορικό λιγότερου θηλασμού κατά την βρεφική ηλικία.

Διαφήμιση

Έγινε μια αναδρομική έρευνα, όπου ένα γκρουπ παιδιών σχολικής ηλικίας με διαγνωσμένη νόσο κατά το 2008 και 2009 συσχετίστηκαν στατιστικά με δύο γκρουπ ελέγχου, ένα με αδέρφια των παιδιών με τη νόσο που τα ίδια ήταν υγιή, και ένα άλλο με άλλα παιδιά χωρίς τη νόσο που επισκέφτηκαν μια κλινική ΩΡΛ. Ανέλυσαν με ειδικό ερωτηματολόγιο όλο το ιστορικό των παιδιών σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία, το ιατρικό και περιγεννητικό ιστορικό, το ιστορικό διατροφής κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής.

Βρέθηκε ότι στην ομάδα παιδιών με διάγνωση ADHD αργότερα, είχε θηλάσει το 43% στους 3 μήνες, σε σύγκριση με το 69% των υγιών αδερφιών τους και το 73% των υγιών μη συγγενών τους (p=0.002, στατιστικά σημαντική συσχέτιση). Στους 6 μήνες μόλις 29% των παιδιών με ADHD θήλαζαν, σε σύγκριση με το 50% των υγιών αδερφιών τους και με το 57% των υγιών μη συγγενών (p=0.011). Συνυπολογισμός όλων των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα έδειξε ότι η έλλειψη θηλασμού έχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση με την διάγνωση ελλειμματικής προσοχής στη σχολική ηλικία. Άλλοι παράγοντες που αναδείχθηκαν να προδιαθέτουν για την διάγνωση του συνδρόμου ήταν η μεγαλύτερη ηλικία της μητέρας, τα αγόρια σε σχέση με κορίτσια, και το διαζύγιο των γονιών.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι στον πληθυσμό της έρευνάς τους η σίτιση με τεχνητή διατροφή χωρίς θηλασμό έως τουλάχιστον 3 μηνών αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου ADHD κατά την παιδική ηλικία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η βρεφική διατροφή συνδέεται με το σύνδρομο ελλειμματικής προαοχής. Και πάλι μέσα στο 2013 δημοσιεύθηκε μια μελέτη από το Κλίβελαντ των ΗΠΑ, στην οποία οι επιστήμονες διαπίστωσαν μια πολύ σημαντική ανάστροφη σχέση του ADHD με τον μη θηλασμό στους 3 και στους 6 μήνες της ζωής. Πιο συγκεκριμένα, βρήκαν στατιστικά σημαντική αύξηση της συχνότητας ADHD σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού στους 3 και στους 6 μήνες, ενώ περιοχές με υψηλά ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού στους 3 και 6 μήνες εμφάνιζαν μειωμένη συχνότητα διάγνωσης του ADHD.

Παλιότερη μελέτη του 2007 από την Μπαρτσελόνα σε 500 παιδιά ηλικίας 2 με 4 ετών διαπίστωνε ότι θηλασμός για πάνω από τρεις μήνες μείωνε την πιθανότητα για υψηλά σκορ στην κλίμακα υπερκινητικότητας ελλειμματικής προσοχής στο μισό.

Δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα κατά πόσο αυτή η συσχέτιση μπορεί να είναι αιτιολογική. Υπάρχουν λογικοί βιολογικοί μηχανισμοί ωστόσο, δεδομένου ότι μέσα από τον μητρικό θηλασμό παρέχεται βέλτιστη ωρίμανση του νευρολογικού συστήματος του βρέφους, όπως και βέλτιστη ψυχοσυναισθηματική σύνδεση με την μητέρα. Ένας άλλος μηχανισμός μπορεί να είναι το γεγονός ότι η σίτιση με μπιμπερό συνιστά παράγοντα κινδύνου – και μέσω αύξησης της συχνότητας παχυσαρκίας – για αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, που με την σειρά της συνδέεται με ελλειμματική προσοχή.

Πηγές: Mimouni-Bloch A et al. Breastfeeding May Protect from Developing Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Breastfeed Med. 2013 Apr 6. [Epub ahead of print]
Julvez J et al. Attention behaviour and hyperactivity at age 4 and duration of breast-feeding. Acta Paediatr. 2007 Jun;96(6):842-7.
Shamberger R. Attention-deficit disorder associated with breast-feeding: a brief report. J Am Coll Nutr. 2012 Aug;31(4):239-42.
Sabuncuoglu O. Understanding the relationships between breastfeeding, malocclusion, ADHD, sleep-disordered breathing and traumatic dental injuries. Med Hypotheses. 2013 Mar;80(3):315-20.
Μετάφραση/ Σχολιασμός: Σ Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2013
Πηγή: http://pediatros-thes.gr/en/άρθρα/adhd-συσχέτιση-με-μη-θηλασμό/

Διαφήμιση