Χρύσα Μπαρζόκα

0
74

 
Image may contain: one or more people and closeup

Η  Χρύσα Μπαρζόκα είναι μια ανερχόμενη και ταλαντούχα ζωγράφος με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Είχα την ευκαιρία να δω και να θαυμάσω από κοντά τα έργα της στο πλαίσιο του εικαστικού project της γκαλερί Myro, το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Η Χρύσα είναι γέννημα θρέμα Θεσσαλονικιά και ζει στην Καλαμαριά. Το ταλέντο της στη ζωγραφική είναι έμφυτο, όμως για να το ενισχύσει έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό.


 

Αυτό που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος στους πίνακες της, είναι η χρήση του μπλε σε όλες του τις αποχρώσεις. Για τη Χρύσα το μπλε και το γαλάζιο συμβολίζουν τη θάλασσα, στοιχείο από το οποίο εμπνέεται. Αυτή η ρομαντική της φύση και διάθεση αναδύεται μέσα από τα έργα της. Συναίσθημα και έννοιες μπλέκονται και συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτυπώνονται στο μυαλό και  στην καρδιά του θεατή. 

 

Η μεταφορά της έννοιας στον καμβά είναι δύσκολη. Χρειάζεται αυστηρότητα, συγκέντρωση και το σωστό συνδυασμό μοτίβων και χρωμάτων, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο και αξιόλογο.

Στη Χρύσα αρέσει να μιλάει μέσα από τη ζωγραφική της για όσα δεν φαίνονται. Γι αυτό και επιλέγει τις έννοιες. Οι έννοιες είναι όλα όσα δεν βλέπουμε και όμως υπάρχουν. Υπάρχουν βαθιά μέσα μας. Ο μοναδικός τρόπος για να τα δεις είναι απλά κοιτώντας τον χρωματιστό καμβά με τα μάτια της ψυχής. Εξάλλου η ζωγραφική είναι εκεί για να εξευγενίζει και να εξυψώνει το πνεύμα.

Στην εποχή της κρίσης μπορεί κανείς να βιοποριστεί μέσα από αυτό Χρύσα;

Η ζωγραφική δεν είναι επάγγελμα αλλά τέχνη. Μέσα από την τέχνη δεν προσδοκάς να πάρεις, μα να δώσεις. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, αξίζει να αντιμετωπίσεις κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει στο δρόμο σου.  Οι θησαυροί που εισπράττεις δεν αγοράζονται, ούτε ανταλλάσονται.  Μένουν μέσα στην ψυχή σου και σε ωθούν να προχωρήσεις παρακάτω με μεγαλύτερη δύναμη και διάθεση.

Έχεις διδάξει ποτέ σε παιδιά;

Φυσικά και έχω διδάξει. Είναι εξαιρετικά δύσκολο και αυτή είναι και η μαγεία του. Μα μόνο αν αγαπάς τα παιδιά αξίζει να γίνεις δάσκαλος.

Επόμενη δουλειά;
Συμμετέχω στην Εικαστική Έκθεση του Δήμου Συκέων- Νεάπολης με τίτλο “7οι Παράλληλοι Δρόμοι”. Η έκθεση θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τεχνών του Δήμου από τις 13-27/10/2017 ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 15/10 στις 19:30.
 
 
Αναμφίβολα χρειαζόμαστε ανθρώπους με ευαισθησίες. Ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη δουλειά τους για να μιλήσουν και να διδάξουν. Ανθρώπους που θα επενδύσουν κόπο και χρόνο στην τέχνη, για να την πάνε ένα βήμα παρακάτω.
Εμείς να ευχηθούμε καλή επιτυχία στη Χρύσα.
Ευαγγελία Τζιάκα