Το μαύρο Θέατρο της Πράγας

0
612

Αν είστε λάτρεις του θεάτρου και δεν γνωρίζετε μία διαφορετική πτυχή του, τότε σήμερα είστε πολύ τυχεροί αφού θα σας συστήσουμε το Μαύρο Θέατρο της Πράγας. Μην πάει ο νους στο κακό, σε κάτι τρομακτικό. Το Μαύρο Θέατρο είναι τόσο πρωτόγνωρη εμπειρία γεμάτη εικόνες και συναισθήματα που θα σας συνεπάρει.

Το μαύρο σκοτάδι  του μαύρου θεάτρου είναι γεμάτο εκπλήξεις! Η μαγεία βρίσκεται ακριβώς σε αυτό που φοβόμαστε όλοι από παιδιά. Το σκοτάδι! Ιστορίες αγάπης ξεδιπλώνονται στα μάτια του θεατή χωρίς πολλές φορές να βλέπει τους ηθοποιούς! Η μουσική έχει καθοριστικό ρόλο, αφού έχει τη δυνατότητα να ξυπνάει τη φαντασία μας για πράγματα που δεν βλέπουμε.

Αν και ακούγεται αντιφατικό. το Μαύρο Θέατρο της Πράγας πρωτοεμφανίστηκε ως ρηξικέλευθο είδος θεάτρου στις αυτοκρατορικές αυλές της Ασίας. Αποτελούνταν από το «μαύρο δωμάτιο» ή «μαύρο κουτί» το οποίο εμφάνιζε μία μικρή σκηνή επενδυμένη με μαύρο ύφασμα, η οποία φιλοξενούσε μέσα τηςηθοποιούς-μαριονετίστες ντυμένους στα μαύρα. Το μαύρο χρώμα έδινε την ψευδαίσθηση στους θεατές ότι τα αντικείμενα κάτω από τον φωτισμό των κεριών αιωρούνταν! Ως τεχνική έφθασε και στην Ευρώπη το 1961 με τον Jiri Srnec, ο οποίος ήταν τελειόφοιτος της Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγα, να κάνει πειράματα με την ιωδίζουσα λάμπα φθορισμού (black light).

Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της θεατρικής άποψης είναι, όπως έχει ήδη αναφερθεί, η μυστηριακή ατμόσφαιρα που δημιουργεί το μαύρο χρώμα και η στυλιστική άποψη στα κοστούμια του μαύρου βελούδο.Οι ηθοποιοί είναι καλυμμένοι από το μαύρο βελούδο  το οποίο δίνει ένα αποτέλεσμα πλήρης απορροφητικότητας του φωτός. Παρατηρώντας λοιπόν  την φυσική παρατήρηση του «μαύρο πάνω στο μαύρο», ο σκηνοθέτης Jiri Srnec και οι συνεργάτες του το έκαναν τέχνη. Μια τέχνη που ονομάζεται Μαύρο Θέατρο.

Η εναλλαγή του αόρατου με το ορατό, η δυναμική της μουσικής, τα διάφορα αντικείμενα τα οποία χειρίζεται ο ηθοποιός,  δεν μπορεί να αντιληφθεί ξεκάθαρα ο θεατής. Όλα αυτά συνθέτουν ένα θαύμα επί σκηνής αφήνοντας στους θεατές ένα επιφώνημα έκπληξης και θαυμασμού!

Το μαύρο θέατρο βασίζεται στους εξής κεντρικούς άξονες: την παντομίμα, την κίνηση και την ακουστική. Δεν έχει σύνορα αυτή η τέχνη! Μπορεί κάθε άνθρωπος από κάθε μέρος της γης να γίνει μάρτυρας αυτού του φαντασμαγορικού θεάματος. Για αυτό άλλωστε έχει χαρακτηριστεί ως Διεθνές Θέαμα!

Ωστόσο, η τεχνική  του black light theater αποδίδεται στον George Lafaille το 1950 με τον όρο «μαύρο περίβλημα». Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε και τον Κονσταντίν Στανισλάφσκι με το έργο του Κάιν.
Το πρώτο Μαύρο Θέατρο που εμφανίστηκε στην Πράγα ήταν το 1959 από ένα ανδρόγυνo: τον Josef Lamka και την σύζυγό του Hana Lamkova.Μετά ακολούθησε (1960-1961) ο Jiri Srnec με τη δική του καινοτόμα λάμπα φθορισμού. Λέγεται, μάλιστα, πως και ο ίδιος ο Στανισλάφσκι γοητεύτηκε από αυτή την τεχνική που την χρησιμοποίησε στο έργο του “Blue Bird”.

Έτσι, στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 δημιουργήθηκε μία παράδοση της τεχνικής στην Πράγα διεθνώς! Περίπου 10 θέατρα λειτουργούν σήμερα στην Πράγα, τα οποία ήδη από το 1990 τα έχουν αγαπήσει οι θεατές τους και τα έχουν βάλει στην πρώτη θέση της καρδιάς τους.Τρομερή άνθιση για ένα υπερθέαμα μυστηριακό και διαφορετικό. Εκεί που σπάει το ταμπού για το μαύρο χρώμα!

Το black light theater καλλιεργεί τη φαντασία του κοινού, το μεταφέρει σε κάθε γωνιά της γης, κάνει πέρασμα από τον κόσμο των νεκρών στων κόσμο των ζωντανών! Οι ηθοποιοί ως μαριονέτες έχουν το ρόλο να δείξουν με την παντομίμα ποιο θέμα πραγματεύεται η παράσταση σε ένα έργο χωρίς λόγια, αλλά γεμάτο μουσική και τεχνάσματα!

Αφήστε το Μαύρο Θέατρο να σας ταξιδέψει σε άγνωστες γωνιές του μυαλού σας!
Κουκουγιάννη Μαρία
Φιλόλογος Βουλγαρικής Γλώσσας

Πηγές:
http://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.imagetheatre.cz%2Fgr%2F&h=KAQGDxC83
http://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fmavri-eidisi%2Farthro%2F562159%2Fto-monadiko-mauro-theatro-tis-pragas&h=KAQGDxC83