Τα παιδιά του Φάρου σε προσομοίωση του ΟΗΕ

0
452

Για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από μαθητές από όλη την Ελλάδα στην Θεσσαλονίκη, από 15 μέχρι 17 Δεκεμβρίου.

Η προσομοίωση διεθνών οργανισμών είναι πολύ δημοφιλής σε μαθητές και φοιτητές σε όλο τον κόσμο και η λογική της διοργάνωσης του υπάρχει από την δεκαετία του 1920, όταν μαθητές πραγματοποίησαν προσομοιώσεις της κοινωνίας των εθνών. Η προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε την δεκαετία του 1940 όταν δημιουργήθηκε ο ΟΗΕ. Η πρώτη προσομοίωση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 1949 στο Πανεπιστήμιο St. Lawrence από τον Δρ Harry Reiff, καθηγητή πανεπιστημίου, σύμβουλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Διάσκεψη του Σαν Φρανσίσκο του 1945 όπου γράφτηκε ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών. Τις τελευταίες δεκαετίες οι προσομοιώσεις των Ηνωμένων εθνών έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο τον κόσμο στην Αμερική την Ευρώπη την Ασία και την Αφρική.

Η προσομοίωση του ΟΗΕ είναι μια εκπαιδευτική προσομοίωση όπου μαθητές μέσα από τις διαδικασίες που ορίζονται μαθαίνουν να συμμετέχουν στις δημόσιες ομιλίες και συζητήσεις του Ο.Η.Ε. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσουν δεξιότητες γραφής, κριτική σκέψη, βελτιώνουν τον προφορικό τους λόγο, εξοικειώνονται με ομιλίες μπροστά σε κοινό.

Οι συμμετέχοντες μαθητές, ονομαζόμενοι και εμπειρογνώμονες τοποθετούνται σε επιτροπές χωρών και συζητούν για ένα συγκεκριμένο θέμα που τους δίνεται. Θα πρέπει να κάνουν μια έρευνα γύρω από αυτό και να ετοιμάσουν το κείμενο θέσης τους. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα ή να συζητήσουν τα κείμενα θέσης των άλλων χωρών. Στο τέλος κάθε προσομοίωσης, βάση κάποιων επιδόσεων, δίνονται βραβεία.

Η 2η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη, φιλοξενείται στα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και θα διαρκέσει μέχρι 17 Δεκεμβρίου. Η διοργάνωση υλοποιείται από την Κοιν.Σ.Επ. «ΡΟΗ», με σκοπό εκπαιδευτικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου καθώς και η γνωριμία και εξοικείωση τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι διπλωμάτες του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων Ρομ “Φάρος του Κόσμου” συμμετέχουν στην Πανελλήνια προσομοίωση “μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη. Ο Σταύρος από το καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, ο Κωνσταντίνος από το 3ο Γυμνάσιο Μενεμένης, η Δανάη από το 16ο Λύκειο, Ο Αλέξανδρος από το μουσικό Λύκειο Πυλαίας και ο Θοδωρής από το Ανατόλια κολέγιο, πήραν μέρος σε μία από τις επιτροπές που αποτελείται η κάθε μία από αυτήν από 18-23 μαθητές και κλήθηκαν να μεταφέρουν την άποψη της χώρας που εκπροσωπούν προσδίδοντας και το προσωπικό τους στίγμα.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η κ.Παρούλα Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, ad hοc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργός του ThessIsMUN, του μοναδικού φοιτητικού Μοντέλου Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα.

Σελιμ Βιλανάκης Παρης