Αγώνες Ρητορικής Τέχνης "Μαθητές-Αγορητές" τον Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη

0
253

Μια πρωτότυπη και όμορφη εμπειρία περιμένει μαθητές και καθηγητές τον Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων “Απόστολος Παύλος”. Πρόκειται για τη διεξαγωγή των πρώτων πανελλήνιων αγώνων ρητορικής “Μαθητές- Αγορητές” που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές που αγαπούν τον λόγο και την επιχειρηματολογία να συναγωνιστούν στην τέχνη της ρητορικής και να συναναστραφούν άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα. Η τέχνη της ρητορικής, που ανάγεται στη σχολή των προσωκρατικών φιλοσόφων και σοφιστών, αποτελεί μέσο πειστικότητας και αποτελεσματικότητας για κάθε θέση όχι μόνο στον πολιτικό, αλλά και κοινωνικό πεδίο. Μέσω των αγώνων, λοιπόν, καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το αντικείμενο να συγκροτήσουν τριμελείς ομάδες και να καταπλήξουν κοινό και κριτές με τη ρητορική τους δεινότητα!
art.png
Ακολουθεί Δελτίο Τύπου της διοργάνωσης, ενώ για πληροφορίες και τυχόν ερωτήσεις μπορείτε να επισκεφθείτε το http://www.elart.gr/ και τη σελίδα των “Μαθητών- Αγορητών” στο facebook: https://www.facebook.com/pg/agorites/photos/?ref=page_internal
Στις 17 και 18 Μαρτίου 2018 θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές». Πρόκειται για αγώνες επιχειρηματολογίας στην ελληνική γλώσσα, οι οποίοι εντάσσονται στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξάσκησης του ρητορικού λόγου μεταξύ των μαθητών στο οποίο στόχευσαν και άλλες διοργανώσεις του παρελθόντος.
Οι «Μαθητές Αγορητές» διαφέρουν από τις προηγούμενες διοργανώσεις καθώς οι μαθητές Γυμνασίου- Λυκείου διαγωνίζονται στα ίδια ακριβώς θέματα και μπορούν να κάνουν ομαδικές αιτήσεις συμμετοχής ανά σχολείο, σχηματίζονται μικτές ομάδες αποτελούμενες από μαθητές Γυμνασίου- Λυκείου, οι κριτές είναι πρώην και νυν έμπειροι ρήτορες και όχι καθηγητές των οποίων μαθητές λαμβάνουν μέρος στους αγώνες. Άλλο ένα καινοτόμο στοιχείο είναι η δυνατότητα συμμετοχής για μαθητές οι οποίοι θα ήθελαν να αποκτήσουν την εμπειρία των αγώνων ρητορικής τέχνης χωρίς, όμως, να διαγωνιστούν εκφωνώντας λόγους στο ρόλο των δημοσιογράφων είτε των «ασκούμενων αγορητών».
Ακόμη θα οργανωθούν παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους αγορητές οι οποίοι θα προετοιμαστούν από την ομάδα κριτών και την οργανωτική επιτροπή, είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω επίσκεψης στα σχολεία. Οι μαθητές θα έχουν ακόμη τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους κριτές και να παρακολουθήσουν ένα γύρω διαπραγματεύσεων που θα γίνει μεταξύ τους. Τέλος παρέχεται δωρεάν διαμονή στα συμβεβλημένα ξενοδοχεία για έναν καθηγητή.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Χώρας ανεξαρτήτως ηλικίας και ανεξαρτήτως προηγούμενης εμπειρίας. Μάλιστα, χαιρετίζουμε και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή νέων ομιλητών οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να εξελίξουν την ενάσκηση της ρητορικής τέχνης και στα επόμενα έτη.
Οι δηλώσεις συμμετοχής (ατομικές, ομαδικές, ασκούμενων αγορητών, εθελοντών-χρονομετρών και δημοσιογράφων) θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 25/01/2018. Η υποβολή τους γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του https://www.elart.gr στο πεδίο αιτήσεις. Το κόστος συμμετοχής είναι εξίσου αναρτημένο και διαφέρει ανάλογα με τη θέση.

                                                                                επιμέλεια προλόγου: Ντόρα Παπάζη