Οι πολίτες στο π. Στρατόπεδο Καρατάσιου. Δράσεις – Στιγμές – Μέλλον. 2015-2018

0
525

ΕΞΩΦΥΛΛΟ2

Οι πολίτες στο

ΠΑΡΚΟ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

(πρώην στρατόπεδο)

Δράσεις – Στιγμές – Μέλλον


«Η σημασία των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στην πόλη είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς προκύπτουν σημαντικά περιβαλλοντικά, οικολογικά, αισθητικά και κοινωνικά οφέλη και συμβάλλουν έτσι στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και εν συνεχεία στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.

Οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές δραστηριοποιούνται ενεργά διεκδικώντας έμπρακτα τους ελεύθερους πράσινους χώρους. Η δυναμική αυτή της κοινωνίας είναι ιδιαίτερα εμφανής σε περιοχές με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον όπου τα πάρκα αποτελούν τη βασική διέξοδο για την αναψυχή της τοπικής κοινωνίας.

Αναμφισβήτητα ο ρόλος του πολίτη ενισχυόμενος τόσο μέσα από συμμετοχικές πρακτικές αλλά κυρίως μέσα από την εκπαίδευση μπορεί να γίνει ο καταλύτης των μελλοντικών εξελίξεων που με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά του θα αναβαθμίσει το ρόλο της πολιτείας και θα διασφαλίσει το αγαθό του ελεύθερου-δημόσιου χώρου/ την περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

Κοινωνία, πολιτεία και περιβάλλον συνδέονται δημιουργώντας ένα τρίγωνο, μια βάση για έναν ολοκληρωμένο και συλλογικό σχεδιασμό που σεβόμενο τις τοπικές ιδιαιτερότητες, θα εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής στο αστικό περιβάλλον μέσα από την ανάπτυξη δημόσιων ελεύθερων χώρων και την εξέλιξή τους σε πάρκα (σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου) που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του μικροκλίματος και στην επίτευξη καλύτερων κλιματικών συνθηκών για την ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τo όραμα για τη διαμόρφωσή τους σε χώρους κοινόχρηστου πρασίνου ή ήπιας δασικής αναψυχής, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

Το πάρκο είναι ένα ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, ένας δημόσιος χώρος στον οποίο συντελούνται ταυτόχρονα πολλαπλές διεργασίες της κοινωνικής ζωής, ένας “κοινωνικός πυκνωτής” ο οποίος αναφέρεται σε όλη την κοινωνία ανεξαρτήτως κοινωνικών καταβολών και έχει τη δυναμική λόγω του φυσικού πλούτου που διαθέτει να δημιουργεί πολλαπλά οφέλη στις ζωές των κατοίκων.

Η οικειοποίηση συμβάλει στην ανάπτυξη του πάρκου με κοινωνικό πρόσημο και θα μπορούσε να γίνει η αρχή της σποράς νέων συνθηκών και διαδικασιών στην κοινωνία για μια διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της συμμετοχής των πολιτών στο διάλογο για την πόλη και τους πράσινους χώρους».

Αποσπάσματα – πηγή: www.citybranding.gr

«Όψεις οικειοποίησης των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στο λεκανοπέδιο»

Δ. ΛΙΑΜΕΤΗ, E. ΝΤΑΦΑ, E. ΣΠΑΝΟΓΙΑΝΝΗ, Γ. ΧΑΛΑΡΗΣ, Σ. ΧΑΛΔΕΖΟΥ

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ

Το ΠΑΡΚΟ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ (πρώην στρατόπεδο) του Δήμου Παύλου Μελά, συνιστά μια ενιαία έκταση 689 στρεμμάτων εντός της οποίας εναλλάσσονται το φυσικό τοπίο, η βλάστηση με την πευκώδη κάλυψη και τα μονοπάτια πεζοπορίας. Παράλληλα, χρήσεις γης αναψυχής, πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού το αναδεικνύουν σε ένα σπάνιο χώρο κοινόχρηστου πρασίνου εντός του ευρύτερου αστικού πλέγματος. Γι’ αυτούς τους λόγους αποτελεί μια μελέτη περίπτωσης, ένα καλό παράδειγμα σταδιακής ενσωμάτωσης δημόσιου χώρου στην καθημερινή ζωή της πόλης, τοπικά και μητροπολιτικά. Τέλος, λόγω της θέσης του δίπλα στην περιφερειακή οδό είναι εύκολα προσβάσιμο στους πολίτες όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

*Ακολουθούν ενδεικτικές αναφορές – αναρτήσεις της επίσημης σελίδας www.pavlosmelas.gr που αφορούν πρόσφατες αντίστοιχες δράσεις και πρωτοβουλίες στο ΠΑΡΚΟ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ.

1 erxetai

1. Ένα πανελλήνιο αθλητικό γεγονός στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου! Έρχεται ο Περιφερειακός Αγώνας δρόμου σε ανώμαλο έδαφος την Κυριακή 28/1/2018

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 11:00 πμ, εντός του χώρου του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου διοργανώνεται Περιφερειακός αγώνας δρόμου σε ανώμαλο έδαφος από την ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ, την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης και την αιγίδα του Δήμου Παύλου Μελά. Ο αγώνας είναι ενταγμένος στο επίσημο πρόγραμμα της Ομοσπονδίας και θα συμμετέχουν αθλητές που ανήκουν στην δύναμη της και σε οργανωμένα αθλητικά σωματεία της περιφέρειας.

2 Astiko prasino afiseta
2. Ημερίδα στο Καρατάσιου στις 20/11/2017 για τους Ελεύθερους χώρους και την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων με ομιλίες των Π. Νικηφορίδη και Α. Καράγιωργα και συμμετοχή της σχολικής κοινότητας
Ο Δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και το ΚΠΕ Ελευθερίου – Κορδελιού Βερτίσκου, συνδιοργάνωσαν τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 στο εντευκτήριο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, εκδήλωση με θέμα: «Αστικό Πράσινο – Ελεύθεροι Χώροι – Περιαστικές καλλιέργειες».
Η εκδήλωση είχε ως σκοπό, μέσα από τη συνεργασία και τη βιωματική εκπαίδευση να υπάρχει ένα σχολείο ανοιχτό στην τοπική κοινωνία, που θα παρακολουθεί και θα αφουγκράζεται τις περιβαλλοντικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και θα προσαρμόζεται σε αυτές, ένα σχολείο που θα αξιοποιεί τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας για ένα καλύτερο περιβάλλον και αειφόρο ανάπτυξη, προετοιμάζοντας τους αυριανούς ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά, ενεργούς πολίτες.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, εμπνευστής και δημιουργός του μοναδικού έργου ανάπλασης της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, και Σύμβουλος του Δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη στη δημιουργία του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ καθώς και ο Βιοχημικός, γνωστός ακτιβιστής Αντώνης Καράγιωργας.
Δείτε περισσότερα εδώ:
3 efk1 dpm

3. Ξεκίνησε στις 3/11/2017 ο σχολικός λαχανόκηπος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας με τη συνεργασία των ΠΕΡΚΑ Καρατάσιου

Ξεκίνησε από την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, το πρόγραμμα ¨Σχολικοί λαχανόκηποι¨ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά, με τη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, της διεύθυνσης του σχολείου, των εθελοντών εκπαιδευτικών, των μαθητών τους και κλιμακίου της Ομάδας Αστικών και Περιαστικών Καλλιεργητών (ΠΕΡΚΑ) του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου.

Η επιθυμία έγινε πράξη και το πετυχημένο μοντέλο σχολικοί λαχανόκηποι, με την σπουδαία παιδαγωγική του αξία, θα αρχίσει να λαμβάνει πράξη στους χώρους του σχολείου.

Δείτε περισσότερα εδώ:

4 AFISAKI SKIAS ONAR karatasiou

4. «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι»: Παράσταση Καραγκιόζη από την Ομάδα Σκιάς Όναρ στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου την Τετάρτη 6/9 με είσοδο ελεύθερη

Η Ομάδα «ΣΚΙΑΣ ΟΝΑΡ» και ο Δημήτρης Καρόγλου, παρουσίασαν τον Μέγα Αλέξανδρο και το καταραμένο φίδι, την πιο γνωστή από τις παραδοσιακές παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου σκιών, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017 στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός» που σχεδίασε και παρουσιάζει το ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ με ΕΙΣΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Δείτε περισσότερα εδώ:

5c dpmzk

5. Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις «Ζωντανεύοντας το Καρατάσιου με Μνήμες Ποντιακές» που διοργάνωσαν ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ και ΠΣ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ, υπό την αιγίδα του Δήμου Παύλου Μελά (27-30 Αυγούστου 2017)

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου έκλεισε ο κύκλος των εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ ”Ζωντανεύοντας το Καρατάσιου με Μνήμες Ποντιακές”, που διοργάνωσαν για 8η χρονιά η Ένωση Ποντίων Πολίχνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου, σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά.

Εκδηλώσεις παράδοσης και πολιτισμού με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών για την απόδοση και αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου ως ελεύθερο χώρο πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.

Τις εκδηλώσεις στήριξαν και συμμετείχαν η Χορευτική Ομάδα του Ιερού Ναού Θείας Αναλήψεως Πολίχνης, ο Χορευτικός Σύλλογος ”Διόνυσος”, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καλοχωρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ”Κοσμάς ο Αιτωλός”, το Χορευτικό τμήμα του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Σταυρούπολης, ο Σύλλογος ”Αναγέννηση Ευόσμου”, ο Χορευτικός Σύλλογος ”Πήγασος Δ.Θεσσαλονίκης”, ο Σύλλογος Κρητών ”Βρακοφόροι Μακεδονίας”, ο Χορευτικός Όμιλος Δ.Θεσσαλονίκης ”το Σεργιάνι”, η Εθελοντική Ομάδα ”ΠΡΟΤΕΚΤΑ”, οι Εθελοντές Ελλάδος, η Ακαδημία Μπάσκετ ”Αετοί Πολίχνης”, η Ακαδημία Ποδοσφαίρου ”Λύκοι Παύλου Μελά”, το Αθλητικό Σωματείο ”Φοίνικας Πολίχνης”, ο Αθλητικός Σύλλογος Βόλεϋ ”Πήγασος” Πολίχνης, Taekwon-Do Α.Σ. Πολίχνης, η Εναλλακτική Κοινότητα ”Πελίτι”, οι Περιαστικοί Καλλιεργητές Καρατάσιου

Δείτε περισσότερα εδώ:

IMG 20170531 183615

6. Γιορτή των Παιδικών Σταθμών Δήμου Παύλου Μελά: Αξέχαστο το απόγευμα της Τετάρτης 31/5/2017 για μικρούς και μεγάλους στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου

 Μικροί και μεγάλοι (πάνω από 3.000) έζησαν ένα αξέχαστο απόγευμα την Τετάρτη 31/5/2017 στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, γεμάτο όμορφες εμπειρίες και δημιουργικότητα.

Ο Άγγελος, η Πένυ, ο Ορέστης, η Θέλμα, η Ματίνα, ο Άλκης, ο Σάββας…Τα ΠΑΙΔΙΑ και μαζί τους οι Γονείς, οι Κηδεμόνες, οι συγγενείς και φίλοι.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων Χαρά Αμανατίδου, ευχαριστούν θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση, το προσωπικό του Δήμου, τους επαγγελματίες και τους εθελοντές που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση της Κοινωνικής Υπηρεσίας για στήριξη της εκδήλωσης.

Δείτε περισσότερα εδώ:

7a IMG 20170521 122456

7. Πάνω από 2.500 δρομείς συμμετείχαν στον Αγώνα Δρόμου «Τρέχω για τα στρατόπεδα» Καρατάσιου, Παύλου Μελά, την Κυριακή 21 Μαϊου 2017 και έστειλαν ηχηρά μηνύματα

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκε ένας σημαντικός αθλητικός θεσμός της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, με μεγάλη συμμετοχή δρομέων (πάνω από 2.500) που έστειλαν το αδιαμφισβήτητο μήνυμα της υγείας και του αθλητισμού και απέδειξαν ότι είναι ισχυρή η ενεργοποίηση των πολιτών για την απόδοση και αξιοποίηση όλων των πρώην στρατοπέδων ως κοινόχρηστους, ελεύθερους χώρους πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και αναψυχής.

Την Κυριακή 21 Μαϊου 2017 στο πλαίσιο του Αγώνα Δρόμου «Τρέχω για τα στρατόπεδα» που διοργάνωσαν ο Δήμος Παύλου Μελά και ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του Α.Σ. Ολυμπιακή Δομή, οι δρομείς των 10χλμ, ξεκίνησαν από το πρώην στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ από το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά είχαν αφετηρία οι διαδρομές 5χλμ, 2 χλμ, δυναμικού βαδίσματος 2 χλμ και 2 χλμ για ΑΜΕΑ και όπως και πέρυσι, και οι πέντε αγώνες τερμάτισαν στο Καρατάσιου.

Στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, στήθηκε μια υπέροχη γιορτή με τη συμμετοχή των 2.500 χιλιάδων δρομέων, των διοργανωτών και των εθελοντικών ομάδων που συνέβαλαν τα μέγιστα στην άψογη διοργάνωση και την ασφάλεια των δρομέων.

Δείτε περισσότερα εδώ:

8 giortimiteras2017

8. Δήμος Παύλου Μελά: Γιορτή της Μητέρας την Κυριακή 14/5/2017 στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου

Το Τμήμα Αθλητισμού – Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά διοργάνωσε εκδηλώσεις για τη Γιορτή της Μητέρας, την Κυριακή 14 Μαϊου από τις 11.00 π.μ., στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου.

Δείτε περισσότερα εδώ:

9a 6unnamed 4

9. Μεγάλη συμμετοχή, χρήσιμες παρουσιάσεις των Σχολείων στην 3η Περιβαλλοντική συνάντηση σχολικών μονάδων Δήμου Παύλου Μελά την Πέμπτη 4/5/2017

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 4 Μαϊου, η 3η Περιβαλλοντική Συνάντηση σχολικών μονάδων του Δήμου Παύλου Μελά στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου.

Οι υπηρεσίες Παιδείας, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Παύλου Μελά σε συνεργασία με τα Γραφεία Π.Ε. της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Δ.Ε. Δυτικής Θεσ/νίκης και το Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, στο πλαίσιο λειτουργίας του Τοπικού Περιβαλλοντικού Δικτύου ”Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία-Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά”, υποδέχτηκαν περισσότερους από 800 μαθητές, από 14 διαφορετικά σχολεία.

Οι Περιβαλλοντικές Ομάδες των Σχολείων παρουσίασαν εργασίες, δρώμενα, εισηγήσεις σχετικές με την Ορθή Διαχείριση των Απορριμμάτων-Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, τη διαχείριση των Ελεύθερων χώρων και Αειφορία στη γειτονιά μας και τους Σχολικούς λαχανόκηπους-βοτανόκηπους.

Δείτε περισσότερα εδώ:

10 Afisa podosfairo junior

10. Ο Δήμος Παύλου Μελά διοργάνωσε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, τουρνουά ποδοσφαίρου Ακαδημιών σε συνεργασία με Μέριμνα Ζωής και Συνύπαρξη

Ο Δήμος Παύλου Μελά και οι σύλλογοι ΑμεΑ «Μέριμνα ζωής» και «Συνύπαρξη» διοργάνωσαν τουρνουά ποδοσφαίρου bambini, pro-junior, junior το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, στα γήπεδα ποδοσφαίρου του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου.

Δείτε περισσότερα εδώ:

11a ask1

11. Ασκήσεις ετοιμότητας σεισμού στο Δήμο Παύλου Μελά 14-15 Οκτωβρίου 2016 στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου

Σε «κατάσταση ετοιμότητας» βρέθηκε ο Δήμος Παύλου Μελά από την Παρασκευή 14 έως και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, με αφορμή ότι η 13η Οκτωβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου. Η άσκηση περιελάμβανε, εγκατάσταση καταυλισμού, υποδοχή και καταγραφή σεισμοπαθών, μέριμνα και παροχή πρώτων βοηθειών.

Δείτε περισσότερα εδώ:

12d DSC 0539

12. Νικητής ο… αθλητισμός στο μαθητικό αγώνα δρόμου 3 χιλιομέτρων στο πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, την Τετάρτη 12/10/2016

Με την υπoστήριξη του Τμήματος Αθλητισμού – Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά και με έπαθλο τη συμμετοχή και σύνθημα «Νιώσε τη χαρά της άθλησης χωρίς το άγχος της νίκης και το φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός – Δικαίωμα για όλους» διοργανώθηκε ο Μαθητικός Αγώνας Δρόμου 3 χιλιομέτρων εντός του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016.

Η πρωτοβουλία ανήκε στους μαθητές του ΓΕΛ Ευκαρπίας, ωστόσο δεκάδες άλλοι συμμαθητές τους από άλλα σχολεία του δήμου, πλημμύρισαν το πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου, σε μια πανέμορφη διαδρομή μέσα στο πράσινο και κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες. Ένας αγώνας χωρίς χαμένους και κερδισμένους, αφού βασικά κίνητρα ήταν η ευγενής άμιλλα και η ανάδειξη του μηνύματος της άθλησης και του ευ αγωνίζεσθαι.

Δείτε περισσότερα εδώ:
13a 1a kdap mea lykoi

13. Οι Λύκοι έπαιξαν μπάλα με τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ της ΔΗΚΕ ΙΡΙΣ Δήμου Παύλου Μελά στις 23/9/2016

Σημαντική ημέρα για τον ποδοσφαιρικό σύλλογο ΛΥΚΟΙ FC και τις Ακαδημίες του, η Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, που φιλοξένησαν τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ της ΔΗΚΕ ΙΡΙΣ Δήμου Παύλου Μελά στα δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου.

Οι μικροί αθλητές των Λύκων, μοιράστηκαν όμορφες αθλητικές στιγμές με τα παιδιά και τους νέους των ΚΔΑΠ ΜΕΑ, παίζοντας διάφορα ομαδικά παιχνίδια με μπάλα και στέλνοντας το μήνυμα της χαράς που προσφέρει ο αθλητισμός σε ένα περιβάλλον σεβασμού και αποδοχής.

Το χαμόγελο στο πρόσωπο όλων των παιδιών απέδειξε ότι ο αθλητισμός είναι για όλους.
Δείτε περισσότερα εδώ:
14c KARATASIOU

14. Ζωντάνεψε για μια ακόμη φορά το Καρατάσιου με μαζική συμμετοχή πολιτών (26-30 Αυγούστου 2016)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις ”Ζωντανεύοντας το Καρατάσιου με Μνήμες Ποντιακές” από την Παρασκευή 26 έως και την Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρατάσιου και την Ένωση Ποντίων Πολίχνης και σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά.

Συμμετείχαν Πολιτιστικοί, Αθλητικοί Σύλλογοι και Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παύλου Μελά.

Την παράσταση όπως ήταν αναμενόμενο ΄΄έκλεψαν΄΄ οι Πόντιοι καλλιτέχνες Ματθαίος Τσαχουρίδης και Θεόφιλος Πουταχίδης, οι οποίοι ζωντάνεψαν το Καρατάσιου με τη μαζική συμμετοχή πολιτών, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών ξεπέρασε τους 4.000 θεατές τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη, τελευταία ημέρα του προγράμματος.

Δείτε περισσότερα εδώ:

15b IMG 20160529 120533

15. Όλοι Νικητές στο 3ο τουρνουά ποδοσφαίρου «Χρήστος Μαγγλάρης» που διοργάνωσαν οι ΛΥΚΟΙ FC στις 28 & 29 Μαϊου 2016 στα δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου

Οι ΛΥΚΟΙ διοργάνωσαν το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Μαϊου 2016, στα δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, το 3ο τουρνουά ποδοσφαίρου «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΓΛΑΡΗΣ», με σύνθημα ‘’ΟΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ’’.

20 σύλλογοι, πάνω από 800 μικροί πρωταγωνιστές, ποδοσφαιριστές τμημάτων τζούνιορ, προτζούνιορ και μπαμπίνι, αγωνίστηκαν σε μια Γιορτή του ποδοσφαίρου που είχε ως στόχο το παιχνίδι και τη διασκέδαση των παιδιών, τη γνωριμία και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των σωματείων που συμμετείχαν, αρχές που είχε υιοθετήσει απόλυτα ο αείμνηστος Χρήστος Μαγγλάρης για τις αναπτυξιακές ηλικίες.

Επί 25 έτη υπηρέτησε με συνέπεια το άθλημα στα γήπεδα της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, ενώ θήτευσε και στις επιτροπές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Δείτε περισσότερα εδώ:

16b WP 20160603 10 39 11 Pro

16. Περιβαλλοντικές δράσεις “Σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά” με εκδηλώσεις στο Καρατάσιου στις 3/6/2016

Περιβαλλοντική δράση έλαβε χώρα την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016, στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου όπου συμμετείχαν το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, το 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, η Ακαδημία ποδοσφαίρου ΛΥΚΟΙ, η ομάδα Βόλεϊ ΠΗΓΑΣΟΣ, οι Περιαστικοί Καλλιεργητές και η εθελοντική ομάδα Νέων ΠΕΣ το ΔΥΤΙΚΑ, στέλνοντας το μήνυμα: ”Καρατάσιου το Πάρκο μας”.

Δείτε περισσότερα εδώ:

17b agonas2016

17. «Αγώνας Δρόμου για τα πρώην Στρατόπεδα» Μαζική συμμετοχή και ηχηρό μήνυμα από τους Δήμους Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων – Μενεμένης την Κυριακή 22 Μαϊου 2016

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από την Παρασκευή μέχρι και το πρωί της Κυριακής 22 Μαϊου 2016, δεν πτόησαν τους πολίτες που έδωσαν δυναμικό «παρών» στον «Αγώνα Δρόμου για τα πρώην Στρατόπεδα» με συνδιοργανωτές τους Δήμους Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων – Μενεμένης και την υποστήριξη του Α.Σ. Ολυμπιακή Δομή.

Η διοργάνωση περιελάμβανε διαδρομή 10 χλμ με αφετηρία το πρώην στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου των Αμπελοκήπων καθώς και αγώνες 5χλμ, 2 χλμ και δυναμικού βαδίσματος 2 χλμ που είχαν όπως και πέρυσι αφετηρία αυτό του Παύλου Μελά, ενώ όλες οι διαδρομές κατέληξαν στο Καρατάσιου, όπου έγιναν και οι απονομές.

Πάνω από 2.000 πολίτες συμμετείχαν σε αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός, στέλνοντας παράλληλα και ηχηρό μήνυμα προς τη Κεντρική Διοίκηση του κράτους για την απόδοση και αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων ως κοινόχρηστους, ελεύθερους χώρους πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.

Δείτε περισσότερα εδώ:

18b askisi 2016

18. Με τη συμμετοχή του Δήμου Παύλου Μελά η Άσκηση έρευνας και διάσωσης σε ερείπια του Καρατάσιου (21/5/2016)

Στις 21 Μαϊου 2016 πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία άσκηση έρευνας και διάσωσης σε ερείπια με την επωνυμία “ΕΔΡΑΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2”, στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου του Δήμου Παύλου Μελά.

Η άσκηση σχεδιάστηκε μετά από συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Μ.Ε.Θ.) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Θεσσαλονίκης, της 2ης ΕΜΑΚ, της ΕΛ.ΑΣ, του ΕΚΑΒ, των Δήμων Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά και συμμετείχαν Εθελοντικές Ομάδες εντεταγμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τις δράσεις που καθορίζονται από το καταστατικό τους. Στο επιχειρησιακό μέρος της άσκησης συμμετείχε και η ΕΠΟΜΕΑ Δήμου Παύλου Μελά.

Δείτε περισσότερα εδώ:

19b IMG 20160508 113932

19. Γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας στο Δήμο Παύλου Μελά στις 8/5/2016

Το Τμήμα Αθλητισμού – Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Μητέρα, διοργάνωσε εκδήλωση – γιορτή αφιερωμένη στη Μητέρα, την Κυριακή 8 Μαΐου, στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου.

Δείτε περισσότερα εδώ:
20d KAR
20. Lets’do it Greece: Συλλογικότητες του Δήμου Παύλου Μελά πρασίνισαν το χακί στο Πάρκο Καρατάσιου την Κυριακή 17 Απριλίου 2016
Στα πλαίσια της δράσης του “Let’s do it Greece” κάθε χρόνο ευαισθητοποιούνται ολοένα και περισσότεροι πολίτες με στόχο τη διάδοση του θετικού μηνύματος της συνεργασίας και του εθελοντισμού.
Ο Δήμος Παύλου Μελά συμμετείχε και φέτος σε συνεργασία με τοπικoύς συλλόγους, φορείς, συλλογικότητες και εθελοντικές ομάδες, στην καμπάνια “Let’s do it Greece”, με εκδηλώσεις στο «Πάρκο Καρατάσιου» (πρώην στρατόπεδο) την Κυριακή 17 Απριλίου 2016.
Πραγματοποιήθηκε εθελοντικός καθαρισμός του χώρου, κατασκευάστηκαν ξύλινες ταμπέλες με ”πράσινα μηνύματα” που κρεμάστηκαν στα δέντρα και κατασκευάστηκε από τους συλλόγους και τις εθελοντικές ομάδες ένα τεράστιο πανό 40 μέτρων με μηνύματα υπέρ της προστασίας του πάρκου Καρατάσιου και του περιβάλλοντος.
Οι πολίτες ”τυλίχτηκαν” με το πανό και μετά το κρέμασαν στην περίφραξη του Καρατάσιου. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, επιβεβαιώνοντας ότι ο εθελοντισμός και η συνεργασία συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση και προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Οι συμμετέχοντες έφυγαν απόλυτα ικανοποιημένοι και ανανέωσαν το ραντεβού για το Let’s do it 2017!
Στη δράση συμμετείχαν: Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου, Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Φίλοι του Δάσους, ΠΡΟΤΕΚΤΑ Παύλου Μελά, Περιαστικοί Καλλιεργητές Καρατάσιου, ΕΠΟΜΕΑ Παύλου Μελά, Ανεξάρτητη Ομάδα Νέων ΠΕΣ το Δυτικά, Απόλλων Σταυρούπολης, 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, Λύκοι Παύλου Μελά, Σύλλογος Μακεδονία Ευκαρπίας, Σωματείο εργαζομένων ΤΙΤΑΝ, Ένωση Πολιτών Μετέωρα, Εθνικός Μετεώρων, 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, Περιβαλλοντικός Οικολογικός Σύλλογος Ευκαρπίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Εθελοντές Ελλάδος, 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης.
Να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο του πρώην στρατοπέδου πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Απριλίου, εκδηλώσεις στα πλαίσια της «4ης Γιορτής Σποράς & Δημιουργίας» από τους ΠΕΡιαστικούς ΚΑλλιεργητές (ΠΕΡΚΑ) με την υποστήριξη του Δήμου Παύλου Μελά και περιελάμβανε συζητήσεις για τα φυτά και τους σπόρους, θεματικές περιηγήσεις στο χώρο του πάρκου Καρατάσιου, ζύμωμα και ψήσιμο ψωμιού σε πετρόφουρνο, εναλλακτικές κατασκευές, δημιουργία παιδικού λαχανόκηπου και ανθοβοτανόκηπου, συζήτηση για το μέλλον των πρώην στρατοπέδων, κουμπαράς αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, διανομή φυτών και σπόρων, φιλοξενία της οργάνωσης «Fair Trade Hellas», έκθεση ζωγραφικής και βιβλίων, γλέντι – ρεφενέ μετά μουσικής το βράδυ του Σαββάτου και φυσικά συμμετοχή στις δράσεις του “Let’s do it” την Κυριακή.
Δείτε περισσότερα εδώ:
21a karatas 2016

21. Δεύτερη Περιβαλλοντική συνάντηση Σχολικών μονάδων Δήμου Παύλου Μελά: Οι σχολικοί λαχανόκηποι την 12/4/2016

Οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τρίτη 12 Απριλίου, στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, η 2η Περιβαλλοντική συνάντηση Σχολικών μονάδων Δήμου Παύλου Μελά, ένας θεσμός που αρχίζει να αποκτά βαθιές ρίζες αναδεικνύοντας τις προσπάθειες μαθητών και εκπαιδευτικών στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός καλύτερου, περισσότερου αειφορικού τρόπου ζωής.

Η φετινή συνάντηση στην οποία πήραν μέρος με αφίσες, παρουσιάσεις, δρώμενα, και εκπαιδευτικά παιχνίδια σχολικές μονάδες του Δήμου Παύλου Μελά, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια με περισσότερους από διακόσιους μαθήτριες και μαθητές είχε κεντρικό θέμα τους σχολικούς λαχανόκηπους προσεγγίζοντας βιωματικά την περιβαλλοντική και παιδαγωγική τους σημασία, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή και στην τοπική κοινωνία.

Δείτε περισσότερα εδώ:

22a 20150517 115312

22. Μεγάλη συμμετοχή πολιτών στον Αγώνα Δρόμου για τα στρατόπεδα την Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Μαΐου 2015, ο «Αγώνας Δρόμου για τα Στρατόπεδα» που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Παύλου Μελά (Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού) με τον Α.Σ. Ολυμπιακή Δομή και με την υποστήριξη του Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5. Ο αγώνας είχε αφετηρία και τερματισμό τα δύο πρώην στρατόπεδα Παύλου Μελά και Καρατάσιου. Η συμμετοχή του κόσμου στα 5 χλμ., στα 2χλμ., αλλά και στο δυναμικό βάδισμα 2 χλμ., ήταν ενθουσιώδης και ξεπέρασε τα οκτακόσια άτομα. Με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες δρομείς έτρεξαν και έστειλαν το μήνυμα για απόδοση και αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων ως κοινόχρηστους, ελεύθερους χώρους πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.

Δείτε περισσότερα εδώ:

23c dentrofyteusi collage

23. Δενδροφύτευση και καθαρισμός στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

 Δενδροφύτευση και καθαρισμό στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου πραγματοποίησε ο Δήμος Παύλου Μελά και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου. Η δράση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 με την ενεργή συμμετοχή φορέων και συλλόγων, αλλά και πολλών μεμονωμένων εθελοντών πολιτών.

Τα παιδιά ωστόσο ήταν αυτά που έκλεψαν την παράσταση, ενώ συνολικά φυτεύτηκαν περίπου 500 δέντρα περιμετρικά των ποδοσφαιρικών γηπέδων που βρίσκονται εντός του «Καρατάσιου».

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν η προαγωγή των μηνυμάτων του εθελοντισμού, αλλά και η σύνδεση με το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για απόδοση των πρώην στρατοπέδων «Παύλου Μελά» και «Καρατάσιου» στην τοπική κοινωνία ως κοινόχρηστους ελεύθερους χώρους πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.

Δείτε περισσότερα εδώ:

Πηγή www.pavlosmelas.gr