Τα σχολεία του δάσους

0
596

forest-kidsΑληθινή ιστορία. Νεαροί ενήλικες δεν ξέρουν ότι οι πατάτες και τα καρότα μεγαλώνουν μέσα στο χώμα. Πραγματικά απορώ πώς είναι δυνατόν! Μετά το ξανασκέφτομαι και συνειδητοποιώ ότι δεν είναι πολύ περίεργο… Πού να δουν πατάτες και καρότα να φυτρώνουν στην πόλη; Ναι ξέρουν (ελπίζω) ότι είναι λαχανικά αλλά τα έχουν δει , αν όχι σε σούπερ μάρκετ και λαϊκή, μόνο στο πιάτο τους… Πόσο παράδοξο σε μια χώρα με τόσο πλούσια φύση. Δεν θα ήταν υπέροχο και εξαιρετικά χρήσιμο να βρίσκονταν σε επαφή με αυτήν τα παιδιά; Δεν θα είχαν πολλά πράγματα να διδαχθούν;

Τα σχολεία του δάσους είναι μια τέτοια διέξοδος για όλους εκείνους που θέλουν τα παιδιά τους να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να μάθουν μέσα από αυτό. Ας δούμε λοιπόν τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους και τα βασικότερα πλεονεκτήματα της φοίτησης σε αυτά.

Η φιλοσοφία του forest school (σχολείο του δάσους) ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 στη Δανία και αργότερα επεκτάθηκε στις σκανδιναβικές χώρες και τον Καναδά. Κύριο χαρακτηριστικό αυτού του είδους της εκπαίδευσης είναι η διεξαγωγή του “μαθήματος” στην ύπαιθρο. Με άλλα λόγια, η μέρα των παιδιών ξεκινάει και τελειώνει στο δάσος και περιλαμβάνει άναμμα φωτιάς (εξαιρούνται οι καλοκαιρινοί μήνες), περιπλάνηση και παρατήρηση υλικών που βρίσκονται στο δάσος, συζήτηση για αυτά, ελεύθερο παιχνίδι, φαγητό στη φύση και τέλος αφήγηση σχετική με το θέμα της ημέρας και τις εκάστοτε ανακαλύψεις/παρατηρήσεις/διαπιστώσεις που έγιναν.

Ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά τι προσφέρουν στο παιδί; Έχουν οι γνώσεις αυτές πρακτική εφαρμογή; Τι έγιναν οι τυπικές γνώσεις που προσφέρει το παραδοσιακό σχολείο;

Τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία του δάσους σίγουρα λαμβάνουν πολλές γνώσεις που θα τα βοηθήσουν πρακτικά στη μετέπειτα ζωή τους. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και πειραματισμό, τα παιδιά ανακαλύπτουν μόνα τους τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους (ανθρώπινο και φυσικό). Τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται την ελευθερία τους, αποκτούν αίσθηση του κινδύνου, αλλά και επεξεργάζονται τρόπους να αντιμετωπίσουν τους φόβους και τις ανασφάλειές τους. Μαθαίνουν πρακτικά τη συνεργασία και την ομαδικότητα, αναπτύσσουν συναισθηματική νοημοσύνη, αγάπη και σεβασμό για τη φύση και για το συνάνθρωπο. Ακόμα αποκτούν αυτοπεποίθηση και λαμβάνουν αποφάσεις, πράγμα που αποτελεί εξαιρετική πηγή ενδυνάμωσης. Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, μελλοντικά ευνοούνται οι ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, πράγμα που έρχεται να προλάβει τυχόν αντιδράσεις για το “αντισυμβατικό” του πράγματος.

Καταληκτικά, θα λέγαμε πως τα σχολεία του δάσους, όπως και τα σχολεία της φύσης, αποτελούν εξαιρετικές διεξόδους για γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να ξεκινήσουν τη σχολική τους ζωή πιο ομαλά, πιο φυσικά, χωρίς άγχη επιδόσεων και ανταγωνισμούς, για γονείς που ονειρεύονται για τα παιδιά τους μια ζωή πιο κοντά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στο φυσικό περιβάλλον, μια ζωή που θα διαπνέεται από σεβασμό για τα άβια και έμβια όντα γύρω τους.

Ειρήνη Μαρκιανού

Πηγές:

http://www.kathimerini.gr/867669/article/epikairothta/perivallon/ekpaideysh-sta-sxoleia-toy-dasoys

Γνωρίστε τα Σχολεία του Δάσους

http://www.cnn.gr/focus/story/19054/psaxnontas-gia-folies-alepoydon-sto-sxoleio-toy-dasoys