Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δήμου Παύλου Μελά: Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα, η περίπτωση Παύλου Μελά (19/3/2018)

0
615

Αfisa laiko panepistimio MARTIOS 2018

Ο Β΄ κύκλος του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Δήμου Παύλου Μελά που περιλαμβάνει διαλέξεις Ιστορίας οι οποίες ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2017 και με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη, ολοκληρώνεται με ομιλίες για το στρατόπεδο Παύλου Μελά ως χώρο βασανιστηρίων και εκτέλεσης κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Ιωσήφ (Άκης) Αράπογλου, σας προσκαλούν τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 και ώρα 18.30, στο Κτίριο Κ μέσα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο του Δήμου Παύλου Μελά, για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση με θέμα

«Τόποι κράτησης και μνήμης: Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα (1941 – 1944)» Η περίπτωση ΄΄στρατόπεδο Παύλου Μελά΄΄.

Θα μιλήσουν οι :

Γεώργιος Αντωνίου, Καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ,

Ευστράτιος Δορδανάς, Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Βασιλική Παπαγεωργίου, Ιστορικός

Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Ελένη Χοντολίδου, Καθηγήτρια Παιδαγωγικής και Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Laiko panepistimio 2018 prosklisi
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

2313 302808, 831

ALP exofilo
 
Οι διαλέξεις του κύκλου Ιστορίας (Νοέμβριος 2017 – Μάρτιος 2018)
1 IMG 20171120 211130
2 IMG 7650

Το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και η Διεύθυνση υποστήριξης και ανάπτυξης της καθημερινότητας των Κοινωνικών ομάδων, διοργάνωσαν από το Νοέμβριο του 2017, κύκλο ανοιχτών διαλέξεων, με έμφαση στην Ιστορία της Δυτικής Θεσσαλονίκης και του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Αναζητώντας τα ίχνη της σύγχρονης Ιστορίας, έγκριτοι σκαπανείς της ιστορικής μνήμης, επιχειρούν μια προσέγγιση στους σημαντικότερους σταθμούς αυτής της διαδρομής.

Οι πρώτοι εποικισμοί ποντιακών και προσφυγικών πληθυσμών μετά τη γενοκτονία των ποντίων και τη μικρασιατική καταστροφή.

Η εγκατάσταση των πυρόπληκτων της μεγάλης πυρκαγιάς το 1917 που αποτέφρωσε το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και εξέλιξη των οικισμών αυτών μέχρι τη σημερινή μορφή τους.

Το στρατόπεδο Παύλου Μελά ως χώρο βασανιστηρίων και εκτέλεσης κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής.

Οι προηγούμενες διαλέξεις του κύκλου Ιστορίας:

•«Πόντος, δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη»

Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

•«Από τον Ξέρξη στον Σαρράιγ»

Το χρονικό διαμόρφωσης της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης

Σπύρος Λαζαρίδης, Καθηγητής – Συγγραφέας

•«Από τις εστίες εκείθεν του Αιγαίου στα δυτικά της Θεσσαλονίκης»

Εγκατάσταση και συμβολή των προσφύγων στην ανάπτυξη της πόλης

Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Καθηγητής στην έδρα Ποντιακών σπουδών του Α.Π.Θ

2alp kyriakos noe2017
splaz
 

Οι πολίτες αγκάλιασαν το ΑΛΠ Δήμου Παύλου Μελά από τον πρώτο κύκλο διαλέξεων (Φεβρουάριος – Μαϊος 2017)

01 39DSCN3575

Αίθουσες κατάμεστες, αμείωτο ενδιαφέρον, ζωντανός διάλογος…

Από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαϊου 2017, καταγράφηκαν πάνω από 1.500 συνολικά συμμετοχές ενηλίκων, στην παρακολούθηση των οκτώ εξαιρετικών ομιλιών, από άριστα καταρτισμένους και έγκριτους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους, στο πλαίσιο του ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, σε Δημοτικούς χώρους Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης,

ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Ιωσήφ Αράπογλου,

ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Α.Λ.Π. Μιχάλης Χριστοδούλου

και τα υπηρεσιακά στελέχη του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης,

ευχαριστούν θερμά

τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Α.Λ.Π. Γεώργιο Θ. Παυλίδη, πρώην Καθηγητή Μαθησιακών Δυσκολιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Καθηγητή επί 44 έτη σε γνωστές σχολές στην Αγγλία, ΗΠΑ και Ελλάδα,

καθώς και όλους τους εισηγητές για τη συμμετοχή τους, που με τη θεματολογία τους κέντρισαν το ενδιαφέρον των πολιτών, κάλυψαν τους προβληματισμούς τους και συνέβαλαν στην ενημέρωση και την αυτοβελτίωσή τους.

Οι ομιλητές μαγνήτισαν με τις άρτιες παρουσιάσεις τους και απάντησαν σε δεκάδες ερωτήσεις του κοινού, στο οποίο θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Το ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, ανταποκρίθηκε στις υψηλές απαιτήσεις ενός καταξιωμένου θεσμού που στην υπόλοιπη Ευρώπη και αλλού, υπάρχει ήδη από τον 19ο αιώνα, αναβαθμιζόμενος συνεχώς κι έχοντας περάσει ήδη σε πιο εξελιγμένες μορφές εκπαίδευσης.

Πραγματοποιήθηκαν οκτώ εξαιρετικές ομιλίες που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των πολιτών με εισηγητές

Γεώργιος Θ. Παυλίδης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΑΛΠ Δήμου Παύλου Μελά, διεθνώς καταξιωμένος Εφευρέτης και πρώην Καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα συμπεριφοράς και εξαρτήσεων (15/2/2017)

Μάγδα Τσολάκη, Καθηγήτρια Νευρολογίας του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών, η οποία μίλησε για το Αλτσχάιμερ, την επιδημία του 21ου αιώνα, σε όλες τις χώρες του κόσμου (22/2/2017)

Άρις Καζάκος, Καθηγητής Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. ο οποίος ενημέρωσε το κοινό για τις Μορφές επισφαλών εργασιακών σχέσεων, το Συνδικαλισμό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (15/3/2017)

Ειρήνη Κοϊδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Σερρών, η οποία μίλησε για τη σχέση της Διατροφής με χρόνιες παθήσεις, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Υπερχοληστερολαιμία, η Αρτηριακή Υπέρταση και η Οστεοπόρωση (22/3/2017, από αναβολή)

Ματθαίος Τσούγκας, Ιατροδικαστής, Καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας που ανάλυσε τις παραπτωματικές συμπεριφορές νέων και πώς τις αντιμετωπίζουμε (29/3/2017)

Κωνσταντίνος Τζάκας, Ιατρός Ουρολόγος, τέως Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ο οποίος μίλησε για τον Ουρογεννητικό καρκίνο, των έσω και έξω γεννητικών οργάνων του άνδρα και της γυναίκας, τον καρκίνο νεφρών που είναι κοινός καρκίνος σε γυναίκες και άνδρες όπως και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης (5/4/2017)

Λάζαρος Σιχλετίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Α.Π.Θ., ο οποίος παρουσίασε διάλεξη με θέμα Περιβάλλον και αναπνευστικά προβλήματα (19/4/2017)

 Γρηγόριος Σίμος, Καθηγητής – Ψυχίατρος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα Μανίες, Φοβίες και έμμονες ιδέες (10/5/2017)