Είμαι Αναγνώστης και το Χαίρομαι!

1
413

Κοινό παράπονο δασκάλων και γονιών τα τελευταία χρόνια είναι ότι τα νέα παιδιά δεν διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία. Αυτή είναι και δική μου σκέψη κάθε φορά που αντιμετωπίζω άρνηση από αρκετούς μαθητές μου να διαβάσουν έστω και ένα μικρό απόσπασμα με προσοχή. Και μετά σκέφτομαι, έχουν άδικο; Ίσως και όχι. Σε μια εποχή που τα παιδιά κατακλύζονται από κινούμενες εικόνες, ήχους, και διαδραστικές δραστηριότητες που παρέχονται από την τεχνολογία, είναι κατανοητό ότι οι δυσδιάστατες σελίδες των βιβλίων δεν θα τους τραβήξουν το ενδιαφέρον.

Όμως, το να αγαπήσουν τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τη σχολική τους ζωή, αλλά και για την μετέπειτα εξέλιξη τους καθώς οι άνθρωποι που διαβάζουν:

 

Μαθαίνουν Ευκολότερα και Γρηγορότερα

Το να μπορείς να διαβάσεις σημαίνει ότι μπορείς να μάθεις σχεδόν τα πάντα καθώς το διάβασμα ανοίγει τις πόρτες σε νέες ικανότητες και μακρινούς κόσμους. Οι άνθρωποι που διαβάζουν σε όλοι τους τη ζωή δεν σταματάνε να μαθαίνουν ούτε όταν τελειώνουν το λύκειο ούτε το πανεπιστήμιο. Μαθαίνουν συνέχεια νέα πράγματα με το γύρισμα κάθε σελίδας και έρχονται αντιμέτωποι με νέες ιδές και έννοιες. Όλα αυτά ενισχύουν τη γνωστική εξέλιξη και αποτρέπουν την αποδυνάμωση της μνήμης και της συγκέντρωσης που συνδέονται με τα γηρατειά όπως η άνοια. Εάν λοιπόν θες να μαθαίνεις ευκολότερα και γρηγορότερα και να προστατέψεις τις γνωστικές σου ικανότητες, συνέχισε να διαβάζεις σε όλη σου τη ζωή!

 

Είναι Καλά Ενημερωμένοι

Οι άνθρωποι που διαβάζουν ξέρουν τι συμβαίνει στον κόσμο καθώς ενημερώνονται για τα νέα και την επικαιρότητα. Έρχονται αντιμέτωποι με νέους τρόπους σκέψης που τους κάνουν πιο ευαίσθητους στις διαφορές ανάμεσα σε χώρες και πολιτισμούς, Εάν συγκρίνουμε τους ανθρώπους που διαβάζουν με αυτούς που δεν διαβάζουν, οι πρώτοι έχουν καλύτερη επίγνωση των αλλαγών γύρω τους.

 

 

 

Είναι Επιτυχημένοι

Έρευνες δείχνουν ότι οι δια βίου αναγνώστες είναι πιο επιτυχημένοι προσωπικά και επαγγελματικά. Με άλλα λόγια, έχουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και πιο υγιείς σχέσεις. Είναι εκείνοι που μπορούν να δείξουν το δρόμο κοινωνικά και επαγγελματικά. Εάν θες να γίνεις πιο επιτυχημένος, γίνε δια βίου αναγνώστης.

 

‘Καλά όλα αυτά’, θα πει κάποιος, αλλά πώς θα εμπνεύσεις ένα παιδί να διαβάσει με τόσους περισπασμούς τριγύρω; Όπως λέει ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Alvin Irby, θα πρέπει τα παιδιά να αποκτήσουν την ταυτότητα του αναγνώστη, δηλαδή να ταυτιστούν και να αναγνωρίσουν κομμάτια του εαυτού τους σε αυτά που διαβάζουν. H δική μου άποψη είναι πολύ κοντά στη δική του και θα έλεγα ότι θα πρέπει γονείς και δάσκαλοι, από πολύ μικρή ηλικία, να τα εμπλέξουμε στη διαδικασία της ανάγνωσης για λόγους ψυχαγωγίας.

 

Όταν ο γονιός διαβάζει στο παιδί ιστορίες από πολύ μικρό, όπως έκανε ο δικός μου μπαμπάς με εμένα, ειδικά όταν δεν διαβάζει παθητικά αλλά ζητάει από το παιδί να μαντέψει τη συνέχεια ή να εκφράσει τη γνώμη του, τότε το παιδί αισθάνεται ενεργό μέλος της διαδικασίας, Η όλη εμπειρία θα γίνει ακόμη καλύτερη αν το παιδί έχει λόγο στην επιλογή του βιβλίου ή όταν η ανάγνωση δεν σταματά όταν κλείνει το βιβλίο. Ας μιλήσουμε στα παιδιά μας για βιβλία που διαβάσαμε οι ίδιοι και για βιβλία που πιστεύουμε ότι θα άρεσαν σε εκείνα. Ας τονίσουμε τις ομοιότητες που έχουμε δει στα βιβλία και στην καθημερινότητα για να μη νομίζουν ότι είναι τόσο μακριά από την καθημερινότητα τους.

 

Είναι χρονοβόρα διαδικασία και σίγουρα με πισωγυρίσματα. Αλλά όλο αυτό σίγουρα αξίζει για να βρουν τα σημερινά παιδιά ξανά τη χαρά της ανάγνωσης και να μπορούν να πουν με αυτοπεποίθηση: ‘Είμαι αναγνώστης και το χαίρομαι’

 

 

 

 

 

 

 

1 COMMENT

  1. Ωραίο άρθρο! Εξαιρετικό. Διαβαζοντας δίνουμε εμείς το παράδειγμα προς μίμηση στα παιδιά μας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here