Με αναμμένες μηχανές απέδωσαν τιμές στους Ισαάκ και Σολωμού

0
911

Πορείας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού, το οδοιπορικό μοτοσικλετιστών που για άλλη μια φορά συγκινεί.. 22 χρόνια μετά τον μαύρο Αύγουστο του 1996, οι μοτοσικλετιστές δεν ξεχνούν και τιμούν τους δυο ήρωες.

Από κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου 1200 μοτοσικλετιστές πορεύτηκαν σήμερα προς το κοιμητήριο Παραλιμνίου, στα μνήματα των Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, στο ετήσιο τρισάγιο στους τάφους των δυο ηρώων.

πορεια μνήμης

ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ

Στη συνέχεια όπως κάθε χρόνο πορεύτηκαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η παρουσία της Αναστασίας Ισαάκ, κόρης του ήρωα Τάσου αλλά και του Σπύρου Σολωμού, πατέρα του ήρωα Σολωμού.

Η πορεία μνήμης Ισαάκ Σολωμού ολοκληρώθηκε στο οδόφραγμα Δερύνειας.  Υπό το άγρυπνο μάτι του κατοχικού στρατού, οι εκατοντάδες μοτοσικλετιστές με την αμμοχωστιανή αίσθηση, κατέθεσαν στεφάνι στους τόπους θυσίας των δύο παλληκαριών και τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο.

Όχημα μετέφερε στην πορεία μνήμης και τη μοτοσικλέτα του Τάσου Ισάακ. Μπροστά από αυτή την ιστορική πλέον μοτοσικλέτα, ο Ανδρέας Πεττεμερίδης, της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» δήλωσε στους δημοσιογράφους,

«Οι μοτοσικλετιστές βρίσκονται πάλι πιστοί στο καθήκον τους στον χώρο θυσίας των δύο παλληκαριών, ένας χώρος που θα έπρεπε να αποτελεί μνημείο τιμής για τους δύο ήρωες». Αντί αυτού, πρόσθεσε ο κ. Πετεμερίδης, βλέπουμε ένα οδόφραγμα «ελέγχου των Κυπρίων πολιτών για να διακινηθούν ελεύθερα στον ίδιο τους τον τόπο».

ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ ΙΣΑΑΚ

Το κύμα των μοτοσικλετιστών στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας. Με τον Τάσο και τον Σολή στο πλευρό τους κατέδειξαν τη μετατροπή του χώρου θυσίας σε ένα τουριστικό «πέρασμα». Καταθέτουν στεφάνι υπό το άγρυπνο βλέμμα του κατοχικού στρατού και αγναντεύουν με πίστη την Αμμόχωστο. Η μνήμη γεννά ελπίδα. Γίνεται γρανάζι στον αγώνα εναντίον της κατοχής. Ως τη λευτεριά. Ψυχή βαθιά.

Gepostet von Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού am Sonntag, 5. August 2018

 

Το πρωί τελέστηκε και το ετήσιο μνημόσυνο των Ισαάκ και Σολωμού, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κωνσταντίας Αμμοχώστου Βασιλείου.  Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και της Ελληνικής Πρεσβείας, ο Δημάρχος Παραλιμνίου, κρατικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, συγγενείς των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης.

Με τη λήξη του τρισαγίου, οι μοτοσυκλετιστές θα κατευθυνθούν στο οδόφραγμα της Δερύνειας και με αναμμένες τις μηχανές απέδωσαν τιμές στους Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού.

Οι μοτοσικλέτες της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» θορύβησαν τη βάρβαρη σιωπή της Λευκωσίας το πρωί του Σαββάτου, 4 Αυγούστου.

Ξεκινώντας από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου δεσπόζει πια το ομοίωμα του ηρωικού Νοράτλας, οι μοτοσικλετιστές γέμισαν τις μηχανές τους με ηρωισμό για να συνεχίσουν το αντικατοχικό οδοιπορικό τους.

Απέτισαν φόρο τιμής σε όσους χάθηκαν το 1974 και υποσχέθηκαν στους εαυτούς τους πως θα αγωνιστούν για τη δικαίωση της θυσίας τους.

τυμβος
Με την ακούραστη μάνα του Τάσου Ισαάκ, κυρία Τασούλα, στο πλευρό τους, έκλεισαν συμβολικά το κατοχικό οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Είχε ανοίξει επτά μόλις χρόνια μετά τις δολοφονίες των δύο ηρώων στη Δερύνεια.

Με ρίγη συγκίνησης πέρασαν την πύλη των Φυλακισμένων Μνημάτων.

Ακολούθως πέρασαν από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας. Έκλεισαν συμβολικά τη διέλευση για να στείλουν μηνύματα συνείδησης.

Με το σύνθημα “Γιατί η Μνήμη γεννά ελπίδα” το οδοιπορικό μνήμης ολοκληρώθηκε περνώντας από την ελεύθερη Αμμόχωστο και καταλήγοντας στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Πηγή https://alphanews.live/cyprus

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here