Έφυγε από τη ζωή η καθηγήτρια Αλίκη Γιωτοπούλου – Σημαντική η συμβολή της στον αγώνα για την ισότητα των φύλων

0
439

Έφυγε από τη ζωή, στην προχωρημένη ηλικία των 101 ετών, η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και εμβληματική μορφή του κινήματος για την ισότητα των γυναικών.

Κόρη του νομικού Παναγιώτη Γιωτόπουλου, το 1976 εξελέγη τακτική καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Ανακριτικής στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και διατέλεσε δυο φορές πρύτανις του ιδρύματος.

Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που έγινε πρύτανις.

Ήταν επίσης μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συνέταξε το νόμο 1329/1983, ορόσημο για τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ελλάδα.

Επί 80 χρόνια ήταν μέλος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Για τον θάνατό της, η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει πως «η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου στάθηκε με σεβασμό δίπλα και στα συνδικάτα και ενίσχυσε με την πολύπλευρη γνώση της, το ασίγαστο πάθος και τη συνεπή μεθοδικότητά της, την εμπλοκή τους στον δύσκολο και διαρκή αγώνα θωράκισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη.

»Παρακαταθήκη της στο παρόν και το μέλλον της Ελλάδας αποτέλεσε η ίδρυση και προεδρία για πολλά χρόνια της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη σύνθεση της οποίας τόνισε και υποστήριξε έμπρακτα την αξία της συμμετοχής της ΓΣΕΕ για την ισότιμη προώθηση και προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Πηγη: http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/efyge-apo-ti-zoi-i-kathigitria-aliki-giotopoyloy-simantiki-i-symvoli-tis-ston-agona#ixzz5Pso61aMP

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here