Υπουργείο Παιδείας: Κανένα λάθος στο μηχανογραφικό των Πανελλαδικών

0
489

Απάντηση στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος υπό τον τίτλο «Παγίδα για χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές – Λάθη στο μηχανογραφικό» αλλά και στην ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ δίνει το Υπουργείο Παιδείας.

Πρόκειται για ψευδές και ανυπόστατο δημοσίευμα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου που ξεκαθαρίζει: «Ποτέ και για καμία Σχολή ή Τμήμα δεν έχει υπάρξει στα Μηχανογραφικά Δελτία των Πανελλαδικών Εξετάσεων «αστερίσκος» ή άλλου είδους επισήμανση σχετική με τη διάρκεια σπουδών και το επίπεδο των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Άλλωστε, το ίδιο δημοσίευμα αναιρεί τα όσα υποστηρίζει στον τίτλο του και στο ρεπορτάζ, από το ίδιο το ρεπορτάζ! Αναφέρει ως παράδειγμα τη Σχολή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είναι 4ετούς φοίτησης, ενώ η ίδια σχολή των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Πάτρας είναι 5ετούς φοίτησης».

Η ανακοίνωση διευκρινίζει πως «όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι 4ετούς φοίτησης, απονέμουν πτυχία ισότιμα των υπολοίπων Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ), δηλαδή διπλώματα επιπέδου 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και οι απόφοιτοι λαμβάνουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως ρητά αναφέρεται στον νόμο 4521/2018».

Το υπουργείο κάνει λόγο για «πλήθος ρεπορτάζ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύτηκαν πριν και μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» ενώ διευκρινίζει πως στην ιστοσελίδα του υπουργείου «υπάρχουν όλα τα σχετικά και μόνο έλλειψη πληροφόρησης δεν μπορεί να ισχυριστεί ο κάθε ενδιαφερόμενος. Είναι απολύτως γνωστό ότι ο νόμος 4485/2017 προβλέπει ότι μόνο τα πενταετή προγράμματα σπουδών αποδίδουν πτυχίο που ακαδημαϊκά είναι επιπέδου μάστερ (επίπεδο 7)».

Όπως επισημαίνεται, «δεν δικαιολογείται σε καμία λειτουργία του κράτους άγνοια νόμου. Επιπλέον, είναι απαράδεκτη η υποτίμηση των πτυχίων που θα απονέμει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως ‘κατώτερων’ και μάλιστα χαρακτηρίζοντάς τα ως «πτυχία ΤΕΙ» όταν εδώ και χρόνια τα πτυχία των ΤΕΙ λόγω της ανωτατοποίησης και της 4ετους φοίτησης είναι πλέον ισότιμα των Πανεπιστημίων».

Η ανακοίνωση καταλήγει πως «είναι εμφανές ότι το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας δεν υπηρετεί την ενημέρωση. Αναρωτιόμαστε αν είναι ποτέ δυνατόν η άγνοια ενός γονέα να αποτελεί… είδηση».

Πηγή:https://www.cnn.gr/news/ellada/story/146726/ypoyrgeio-paideias-kanena-lathos-sto-mixanografiko-ton-panelladikon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here