Το ηρωικό οχυρό Ρούπελ

0
269

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Τα ιταλικά στρατεύματα μόλις έχουν ηττηθεί στο Έπος της Αλβανίας και ο Άξονας ξεκινά μια επίδειξη δύναμης για να καλύψει τα νώτα του.
Στις 6 Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η οχυρωματική γραμμή του Μεταξά είναι Σέρρες- Κομοτηνή. Αποτελείται από 21 οχυρά που συνδέονται μεταξύ τους με υπόγειες στοές έκτασης 36.500 μέτρων.
Κύριος στόχος των Γερμανών το Οχυρό Ρούπελ. Ημέρες πριν την εισβολή τα γερμανικά φωτογραφικά αεροπλάνα πετούν πάνω από το οχυρό για να συλλέξουν πληροφορίες για τη διάταξή του. Η άριστη παραλλαγή του οχυρού, όμως, και τα ελάχιστα εμφανή έργα που το αποτελούν, δεν αφήνει περιθώριο στους Γερμανούς για να αντιληφθούν πολλές λεπτομέρειες για την κατασκευή του.
Οι μάχες μαίνονται στο οχυρό κατά τις 6, 7 και 8 Απριλίου. Οι Έλληνες πολεμούν με σθένος και πάθος για την άμυνα της πατρίδας. Ο Παπακωνσταντίνου σημειώνει χαρακτηριστικά: Το ηθικόν των στρατιωτών υπέροχον. Τους βομβαρδισμούς και την  κόλασιν πυρός υποδέχοντο με ζητωκραυγάς“. Συλλαμβάνονται αρκετοί Γερμανοί αιχμάλωτοι μαζί με τις συσκευές ασυρμάτου τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως όποιος Γερμανός πέρασε μέσα στο οχυρό δεν βγήκε ζωντανός.
Στις 9 Απριλίου το μεσημέρι, μετά από τρεις ημέρες πολιορκίας, τα γερμανικά στρατεύματα αρχίζουν να υποχωρούν, βλέποντας το άκαμπτο ηθικό των Ελλήνων και το ανεξάντλητο σθένος τους. Εν τέλει γίνεται γνωστή η συνθηκολόγηση του ΤΣΑΜ για παράδοση του οχυρού, στην οποία ο διοικητής του οχυρού, Γεώργιος Δουράτσος, και οι άνδρες του αντιδρούν, πιστεύοντας πως ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί.
Στις 10 Απριλίου καταφθάνει στο οχυρό ο Γερμανός αξιωματικός για την παράδοση του Ρούπελ. Σημειωτέον πως οι άνδρες του οχυρού πετούν ή καταστρέφουν τα όπλα τους για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών. Εδώ αξίζει να αναφερθεί η μαρτυρία μαχητή του οχυρού, όπως καταγράφηκε σε συνέντευξη του 1969. Με θράσος ο Γερμανός εκφράζει τη σιγουριά του στο Δουράτσο πως, αν δεν είχαν συνθηκολογήσει, σε λίγες ώρες το οχυρό θα είχε καταληφθεί από τα γερμανικά στρατεύματα, καθώς δεν υπήρχαν πια άνδρες να το υπερασπιστούν. Η απάντηση του Δουράτσου ήταν πως είχε ακόμα 1800 άνδρες και μόνο 8 απώλειες τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και από οπλισμό και αμυντική δύναμη, είχε καταστραφεί μόνο ένα πολυβολείο, το οποίο σε ώρα ανάγκης θα μπορούσε ακόμα να χρησιμοποιηθεί. Στη δυσπιστία του Γερμανού, ο Έλληνας Ταγματάρχης τον καλεί στα ενδότερα του Ρούπελ, όπου του δείχνει πως, ενώ οι εξωτερικές μάντρες είχαν καταστραφεί, κάθε πολυβολείο αποτελείτο από 1,20μ. μπετόν και εσωτερικά το οχυρό ήταν πρακτικά άθικτο. Εντυπωσιασμένος ο Γερμανός συγχαίρει το Δουράτσο, λέγοντας πως αυτή είναι η γραμμή Μαζινό και όχι η γραμμή Μαζινό της Γαλλίας.
Και κάπως έτσι ξεκίνησε η επέλαση των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα το 1941, με όλες τις γνωστές συνέπειες που αυτό είχε για τη χώρα μας. Αξίζει όμως πάντα να θυμόμαστε πως κάπου κάποτε υπήρξαν αυτοί οι γενναίοι Έλληνες που εκτέλεσαν το καθήκον τους και μας έκαναν υπερήφανους με την αντίσταση και τον ηρωισμό τους.

Ειρήνη Μαρκιανού

Πηγές:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B5%CE%BB
http://www.mixanitouxronou.gr/i-isvoli-tou-chitler-ellada-xekinise-apo-to-ochiro-roupel-epelexe-tin-6i-apriliou-epidi-itan-proliptikos-aftopsia-sta-ochira-opou-i-ellines-ipan-to-deftero-ochi-vinteo/
http://www.roupel.gr/history.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here