Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση: Πανάκεια ή Αναγκαίο Κακό;

0
273

Ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα. Το αντιλαμβανόμαστε όλοι στην καθημερινή μας ζωή, ειδικότερα στους τομείς που έχουν άμεση σχέση με την τεχνολογία. Ένας από αυτούς είναι και η εκπαίδευση.  Στις μέρες μας είναι πολύ γνωστοί -και της μόδας- οι όροι «ψηφιακή τάξη», «τηλε-εκπαίδευση», «ασύγχρονες μορφές μάθησης», κτλ.  Πόσοι από εμάς μπορούμε να αντιληφθούμε την έννοια και χρησιμότητα αυτών των εννοιών σε όλο τους το εύρος;

H ηλεκτρονική διδασκαλία καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της των κύκλων σπουδών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Για μένα, το πεδίο εφαρμογής αυτού του τύπου διδασκαλίας είναι ευρύ για όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά, για την ώρα, στην Ελλάδα τουλάχιστον, φαίνεται η εφαρμογή της να εστιάζει στους ενήλικες. Και ενώ ξεκίνησα να γράψω ένα άρθρο για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, κατέληξα ότι θα ήταν καλύτερο, και μέσα από τη δικιά μου εμπειρία, να καταγράψω πως ένας φοιτητής ή ενήλικος με δύσκολο πρόγραμμα μπορεί να ωφεληθεί από αυτή.

  • Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MassiveOpenOnlineCourses, MOOCs) Τα Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα είναι διαδικτυακά μαθήματα των οποίων ο σκοπός είναι η συμμετοχή χωρίς όρια και πρόσβαση μέσω διαδικτύου. Η μεγάλη πλειονότητα αυτών είναι εντελώς δωρεάν ή με μια συμβολική συμμετοχή η οποία συνήθως οδηγεί σε πιστοποιητικό παρακολούθησης. Συνήθως δεν υπάρχει κάποιο προαπαιτούμενο για να εγγραφείς , μόνο να γνωρίζεις σε καλό επίπεδο τη γλώσσα διδασκαλίας, η οποία πλέον δεν είναι μόνο τα αγγλικά. Πλατφόρμες που έχω χρησιμοποιήσει και συστήνω είναι η FutureLearn, Courera (στην οποία πολλά μαθήματα έχουν και υπότιτλους στη γλώσσα που επιθυμεί ο καθένας), CanvasNetwork, EdEx. ( πολλά μαθήματα σε αυτή την πλατφόρμα προσφέρονται από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους Έλληνες ), και μην ξεχνάμε τα δικά μας OpenCourses και MathesisCupΣτο εξωτερικό είναι ένας πολύς κάλος τρόπος να ενισχύσεις το βιογραφικό σου, όχι τόσο από άποψη τυπικών προσόντων όσο για να δείξεις το εύρος των ενδιαφερόντων σου που είναι κάτι που μετράει πολύ.
  • Εξ Αποστάσεως Προγράμματα Εκπαίδευσης Αυτά τα προγράμματα αφορούν την απόκτηση προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών, Το κόστος τους ποικίλει όπως και στα παραδοσιακά προγράμματα σπουδών, Παρ’ ‘όλα αυτά,για τους Ευρωπαίους πολίτες υπάρχει και η επιλογή των Σκανδιναβικών χωρών όπου όλα τα προγράμματα σπουδών, αγγλόφωνα και μη. παρέχονται δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://www.universityadmissions.se/intl/startΠροσοχή όμως! Δεν αναγνωρίζονται όλα τα εξ αποστάσεως προγράμματα τα ίδιο σε όλες τις χώρες και ειδικά στη δική μας. Οπότε ελέγχουμε προσεκτικά τι ισχύει. Στη χώρα μας ο μεγαλύτερος φορέας Ανοικτής Εκπαίδευσης είναι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην Πάτρα.
  • Εξ Αποστάσεως Προγράμματα Πιστοποίησης/Επαγγελματικής Κατάρτισης Τα προγράμματα είναι παρόμοια με την παραπάνω κατηγορία αλλά διαρκούν συνήθως λιγότερο και το κόστος τους είναι αντίστοιχο. Πολλά ελληνικά πανεπιστήμια προσφέρουν τέτοιου είδους προγράμματα, όπως και τα Ελληνικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Πρόσφατα έμαθα ότι και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας προσφέρει προγράμματα και πολλά από αυτά είναι εντελώς δωρεάν.

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι διστακτικοί με αυτά τα προγράμματα και να αμφισβητούν την ποιότητα τους. Αλλά αν δεν δοκιμάσεις κάτι, δεν μπορείς να το απορρίψεις.  Η ευελιξία που προσφέρουν τόσο σε χωρικό επίπεδο όσο και σε εύρος πεδίου δράσης είναι ασύγκριτη. Όμως, κι αυτή είναι μια εμπειρία που έμαθα με άσχημο τρόπο, χρειάζεται μεγάλη αυτοπειθαρχία για να το ακολουθήσεις, ειδικά τα μεγάλης κλίμακας προγράμματα όπως ένα μεταπτυχιακό.

 Οπότε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να  συνδεθείτε στον υπολογιστή/τάμπλετ/ κινητό σας, και ετοιμαστείτε να γνωρίσετε τάξεις, δασκάλους και συμμαθητές από όλο τον κόσμο με ένα μόνο κλικ!

Μπαιράμη Βιβή