Γίνε εθελοντής για σενα

0
381

Νεαρός με φωσφοριζέ γιλέκο με σταματάει στο Σύνταγμα και επίμονα μου προσφέρει ενημερωτικό φυλλάδιο για τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την οποία δουλεύει. Κοπέλα με μπλούζα με logo της ΜΚΟ που προωθεί προσπαθεί να με πείσει να αφήσω τα στοιχεία μου και να γίνω συνδρομήτρια του περιοδικού τους. Πόσοι ταυτίζεστε; Σε πόσους έχει τύχει; Σχεδόν σε όλους νομίζω. Πόσοι όμως από εμάς τελικά σταμάτησαν για να δώσουν τα στοιχεία τους και πόσοι δεσμεύθηκαν με μια συνδρομή; Σίγουρα ελάχιστοι.

Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, φταίνε κι οι άλλοι…

Έχουμε γίνει τελικά τόσο αδιάφοροι απέναντι στον πόνο του συνανθρώπου; Έχουμε αλλοτριωθεί τελείως ως προσωπικότητες και αποξενωθεί παντελώς από τον φιλάνθρωπο εαυτό μας; Νοιαζόμαστε πια μόνο για τη δίκη μας επιβίωση και το δικό μας συμφέρον, αδιαφορώντας για το αν υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που υποφέρουν, που παλεύουν κάθε μέρα όχι για το ευ ζην αλλά απλά για το ζην;

Πιθανότατα φταίμε και εμείς ως σύγχρονοι άνθρωποι αλλά και οι συνθήκες και το περιβάλλον στον οποίο μεγαλώνουμε και ζούμε. Πώς να εμπιστευθείς τον άγνωστο που θα σου ζητήσει προσωπικά στοιχεία όπως διεύθυνση και τηλέφωνο; Πώς θα στείλεις χρήματα σε μηνιαία ή ετήσια βάση σε μια οργάνωση χωρίς να είσαι εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι το ποσό αυτό θα διατεθεί για το σκοπό που σου έχουν παρουσιάσει; Ακόμα, στις σημερινές κοινωνίες της κρίσης, όπου οι μισθοί είναι πενιχροί και το κόστος διαβίωσης στις περισσότερες χώρες είναι υψηλότερο από ποτέ, η νοοτροπία που κυριαρχεί είναι: “Εδώ εγώ δε μπορώ να ζήσω την οικογένειά μου, θα ενδιαφερθώ για τους άλλους που πεινάνε; Όχι πως δεν τους λυπάμαι, αλλά εμένα ποιος θα με λυπηθεί;”

Ακόμα, η ενημέρωση σχετικά με την ύπαρξη και δράση ΜΚΟ και ανάλογων οργανώσεων είναι ελλιπής και κακοπρογραμματιμένη, επομένως ο μέσος πολίτης δεν έχει την ευκαιρία να τις γνωρίσει και να τις εμπιστευθεί.

Γιατί να γίνω εθελοντής;

Αν ο εθελοντισμός σου ακούγεται κάτι ανούσιο, κάτι που κανείς για “τα μάτια του κόσμου”, γιατί το έκανε και η φίλη σου, γιατί ασχολείται με αυτό το αγόρι/η κοπέλα που σου αρέσει, γιατί είναι “της μόδας”, για μακροπρόθεσμο δικό σου όφελος μέσω γνωριμιών, τότε καλύτερα να μην το κάνεις καθόλου. Γίνε εθελοντής για σένα. Βρες μια οργάνωση που σε αντιπροσωπεύει, που φροντίζει για ένα σκοπό τον οποίο κι εσύ υποστηρίζεις ως άνθρωπος και δώσε ότι μπορείς σε αυτό. Όχι απαραίτητα χρήματα. Αφιέρωσε χρόνο για να μάθεις περισσότερα για το σκοπό αυτό, αφιέρωσε χρόνο σε έρευνα και συζητήσεις ώστε να κατασταλάξεις στο ποια οργάνωση σε αντιπροσωπεύει, ποια εμπιστεύεσαι και με ποιας το σκοπό ταυτίζεσαι πραγματικά. Από εκεί και πέρα όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Θα δεις κι εσύ πως θα αισθάνεσαι πολύ καλύτερα βοηθώντας συνανθρώπους σου ή κάποιο υπό εξαφάνιση είδος ή εν πάση περιπτώσει οτιδήποτε και οποιονδήποτε έχει ανάγκη από τη βοήθεια και τη συνδρομή σου.
Και θυμήσου… εθελοντής δε γίνεσαι επειδή “πρέπει”, δε γίνεσαι μόνο για το φαίνεσθαι, ούτε για μια φορά. Είναι κάπως σαν το νονό, για να είμαστε και επίκαιροι, Πάσχα έρχεται… πρέπει πάντα να είσαι εκεί για το βαφτιστήρι σου, για τον υπό προστασία συνάνθρωπο ή για το υπό προστασία ζωάκι που έχεις αναλάβει να σώσεις με την εθελοντική συμβολή σου σε μια οργάνωση.
Και μην ξεχνάτε… οι εθελοντές δεν πληρώνονται όχι γιατί δεν έχουν αξία, αλλά επειδή είναι ανεκτίμητοι!

Ειρήνη Μαρκιανού

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here