“Έδωσα υπόσχεση” να μην ξεχάσω την ιστορία των προγόνων μου.

0
389

Η Γλυκερία Θ.Κακούρη γεννήθηκε το 1982 στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας από γονείς εκπαιδευτικούς. Τα πρώτα της διηγήματα δημοσίευσε ως μαθήτρια γυμνασίου στη σχολική εφημερίδα «Το Παραδείσι», που εξέδιδε το Γυμνάσιο Μοναστηρακίου Αιτωλοακαρνανίας. Φοίτησε στο τμήμα φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας και ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις για κοινωφελείς σκοπούς.

Σήμερα μένει με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως φιλόλογος. Ασχολείται με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, παραμυθιών και θεατρικών έργων. Κυρίως την απασχολούν κοινωνικά ζητήματα (ρατσισμός, ξενοφοβία, διαφορετικότητα, ενδοοικογενειακή βία) αλλά και ιστορικά θέματα. Έχει κερδίσει βραβεία και επαίνους σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχει συμμετάσχει με ποιήματα και διηγήματά της σε συλλογικές ανθολογίες έμμετρου και πεζού λόγου σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή.

Το χιουμοριστικό παραμύθι της «Ο Τεμπελάκος» διασκευάστηκε ραδιοφωνικά από το Ράδιο Θεσσαλονίκης, εικονογραφήθηκε από την ίδια και παρουσιάστηκε με επιτυχία σε δημοτικές βιβλιοθήκες της πόλης. Το Μάιο του 2017 το θεατρικό της έργο «Οι μεγάλοι σε ώρα δράσης» ανέβηκε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Το ιστορικό μυθιστόρημα της «Έδωσα Υπόσχεση» το διασκεύασε θεατρικά για τους μαθητές της και η παράσταση ανέβηκε τον Μάιο και τον Δεκέμβριο του 2018 με μεγάλη επιτυχία.

Τα εκδοθέντα έργα της είναι:

«Ανάμεσα σε δύο κόσμους», μυθιστόρημα, εκδόσεις Ερωδιός,2005,

«Περιμένοντας την Άνοιξη», μυθιστόρημα, εκδόσεις Ερωδιός, 2010,

«Ο Τεμπελάκος», παραμύθι, Δυάς Εκδοτική, 2011

«Ένοχες Σιωπές», μυθιστόρημα, Δυάς Εκδοτική, 2014

«Έδωσα Υπόσχεση», μυθιστόρημα, Εκδόσεις Ανάτυπο, 2017

 

Λίγα λόγια για τα βιβλία:

«Ανάμεσα σε δύο κόσμους»

 «Όταν η νεαρή Μαρία θ’ ακούσει την καρδιά της να χτυπά αλλιώτικα μετά τη βόλτα της στο πανηγύρι του χωριού της, θα καταλάβει ότι  η ζωή της δεν πρόκειται να ξαναγίνει ποτέ, όπως παλιά. Ο νέγρος πλανόδιος πωλητής είναι το αναπάντεχο όνειρο αλλά και η σκληρή πραγματικότητα, που πρέπει να αντιμετωπίσει. Διχασμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους, θα κληθεί να πάρει μια απόφαση ζωής. Αγνοεί, όμως, ότι οι μοίρες της έχουν στήσει άσχημο καρτέρι.

   Χρόνια αργότερα, όταν ο γιος της θα την απαρνηθεί και η εγγονή της θα χαροπαλεύει εξαιτίας των ναρκωτικών, ένας νεαρός νέγρος θα μπει και πάλι στη ζωή της για να της θυμίσει ότι το παρελθόν εξακολουθεί να ζει και τα λάθη περιμένουν τη δικαίωσή τους.

   Ένα μυθιστόρημα, που συγκινεί με τον πλούτο των συναισθημάτων του, ταξιδεύει τον αναγνώστη σ’ έναν κόσμο παραμυθένιο και ταυτόχρονα αγγίζει με ευαισθησία φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα».

«Περιμένοντας την Άνοιξη»

 «Ο Βαγγέλης είναι ένας νεαρός γιατρός, που καταφτάνει σ’ ένα μικρό χωριό, γεμάτος όνειρα. Σίγουρος για τον εαυτό του και απόλυτος στις απόψεις του, βλέπει τη ζωή του να ανατρέπεται, όταν αναγκάζεται να προσφέρει καταφύγιο σε τρεις λαθρομετανάστες. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο, καθώς ερωτεύεται την μία εξ αυτών και έρχεται αντιμέτωπος όχι μόνο με τον κοινωνικό περίγυρο και τον αδίστακτο αρραβωνιαστικό της ηρωίδας, αλλά και με τις ρατσιστικές διαθέσεις που ελλοχεύουν στον ίδιο του τον εαυτό.

   Το μυθιστόρημα καθηλώνει τον αναγνώστη με τις συνεχείς ανατροπές και το απρόβλεπτο φινάλε, στο οποίο αναδεικνύεται και το κεντρικό μήνυμα: η ελπίδα της έλευσης της Άνοιξης, που συνεχίζει να σιγοκαίει στις καρδιές των ανθρώπων που πιστεύουν σε έναν καλύτερο κόσμο».

«Ένοχες σιωπές»

    «Γυναίκες που υποφέρουν… Γυναίκες που σιωπούν…

Η Άννα, έγκυος στο πρώτο της παιδί, υπομένει αγόγγυστα τη σωματική βία, που υφίσταται από το σύζυγό της.

Η Λίτσα, μητέρα τριών παιδιών, που καταπιέζεται επίσης από έναν φαλλικό σύζυγο, διοχετεύει τη δική της επιθυμία για σπουδές στη μικρή, αντιδραστική αδερφή της.

Η Φανή, αντίθετα, βρίσκει λάθος τρόπο για να αντισταθμίσει την έλλειψη ελευθερίας. Προδίδει την οικογένειά της…

   Μέσα σ’ όλα αυτά, ένας φόνος συνταράσσει την κλειστή κοινωνία…

   Όταν η Αντιγόνη καταφθάνει στο χωριό ως φιλόλογος πυροδοτεί με την παρουσία της μια σειρά ανακατατάξεων και γίνεται άθελά της η πέτρα του σκανδάλου. Δίπλα της σε κάθε βήμα ο γοητευτικός διευθυντής της, κύριος Χρήστος, ο οποίος  πότε  την επαινεί και πότε την επικρίνει, καθώς η σχέση τους ταλαντεύεται διαρκώς εξαιτίας της έντονης αντιπαράθεσής τους.

   Ένα μυθιστόρημα, που ψυχογραφεί σε βάθος ευάλωτες, αβοήθητες υπάρξεις και θίγει το ευαίσθητο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας εξαίροντας τη σημασία του αυτοσεβασμού και της αξιοπρέπειας του ατόμου.»

 «Έδωσα Υπόσχεση»

«Μαλακοπή Καππαδοκίας, 1920

  Ο Μελέτιος, ένα οχτάχρονο αγόρι οδηγείται από τους γονείς του σε φιλικό σπίτι για τα «μπεσίκ κερτμεσί» (παιδικά αρραβωνιάσματα). Αποστολή του το σημάδεμα της κούνιας της «νύφης», ενός μωρού σαράντα ημερών, στο οποίο δίνει την πρώτη του υπόσχεση. Υπόσχεση γάμου.

                                                       Ελλάδα, 1940

  Ύστερα από σοβαρό τραυματισμό στα βουνά της Πίνδου, ο Μελέτιος διαπιστώνει ότι οφείλει τη ζωή του σε έναν… άγγελο. Ποια είναι αυτή η λευκή οπτασία, που τον μαγεύει με τα λόγια της και του ξυπνά χαμένες αναμνήσεις; Ποια η σχέση της με τον μακρινό τόπο της Καππαδοκίας; Πού βρίσκονται οι πονεμένοι του γονείς, οι επτά αδερφές του, αγαπημένες μορφές του παρελθόντος; Και εκείνος ο παιδικός φίλος, που η φωνή του αντηχεί ακόμα στα ηφαιστειογενή πετρώματα; «Έδωσες υπόσχεση, Μελέτιε, έδωσες υπόσχεση!» 

Ένα μυθιστόρημα, που ταξιδεύει τον αναγνώστη στον κόσμο της χριστιανικής και μουσουλμανικής Καππαδοκίας, ακροβατεί στα ήθη και τα έθιμα μιας άλλης εποχής, και ακολουθώντας τον βίαιο ξεριζωμό μιας ολόκληρης γενιάς, τον μεταφέρει στους προσφυγικούς συνοικισμούς της Τούμπας, για να προβάλει μέσα από τις αντιξοότητες την καταλυτική δύναμη της αγάπης. Της Αγάπης που είναι ικανή να νικήσει κάθε είδους διαφορετικότητα.»

Ερωτήσεις για την Πηγή Παιδείας

1)Γλυκερία έχεις γράψει ενα βιβλίο βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία προσφύγων. Τι το ιδιαίτερο είχε αυτή η ιστορία;

Το βιβλίο “Έδωσα Υπόσχεση”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάτυπο είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία μιας οικογένειας προσφύγων από την Μαλακοπή της Καππαδοκίας. Το ιδιαίτερο που έχει αυτή η ιστορία είναι αυτό που λέμε…απίστευτο κι όμως αληθινό! Καμιά φορά η ζωή ξεπερνά και την ίδια τη φαντασία. Αποδεικνύεται ομορφότερη, πλουσιότερη, ασύγκριτα μαγευτική… Ο μικρός Μελέτιος, σε ηλικία μόλις 8 ετών, δίνει την πρώτη του υπόσχεση. Υπόσχεση γάμου σε ένα κοριτσάκι 40 ημερών… Παιδικά αρραβωνιάσματα σε ένα χωριό της Καππαδοκίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Έπειτα, ακολουθεί η θύελλα των τραγικών γεγονότων και τα δυο παιδιά χάνονται μεταξύ τους… Ο Μελέτιος χάνει κι έναν πολύτιμο φίλο, τον μουσουλμάνο γείτονά του, Οχράν… Τους χάνει, λοιπόν, όλους ή μήπως η ζωή του επιφυλάσσει τις πιο απίστευτες εκπλήξεις;

2)Ποιος σου την διηγήθηκε;

Την τόσο τρυφερή και συγκινητική αυτή ιστορία μου την διηγήθηκε ο κος Κων/νος Νίγδελης, φιλόλογος, πολυγραφότατος συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής, γόνος προσφύγων από την Καππαδοκία. Αυτή είναι η ιστορία της οικογένειάς του. Ο κύριος καμβάς του βιβλίου, πλαισιωμένος από στοιχεία μυθοπλασίας, που πρόσθεσα εγώ για τις ανάγκες της πλοκής.

3)Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να την γράψεις?

Η αλήθεια που βγαίνει από αυτή την ιστορία. Η τραγικότητά της και συνάμα η δύναμη και η δημιουργικότητα, που πηγάζουν μέσα από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Είναι απίστευτη η ψυχική δύναμη, που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος, όταν υπερβεί τα όριά του. Οι πρόσφυγες αποτελούν το πιο απτό παράδειγμα…

4)Τελικά ο Μελέτιος τήρησε την υπόσχεση που έδωσε;

Ο Μελέτιος είχε δώσει πολλές υποσχέσεις… Στον εαυτό του, στους γονείς του, στην αρραβωνιαστικιά του, στον αδερφικό του φίλο… Η πιο μεγάλη του υπόσχεση ήταν να μην ξεχάσει την ιστορία των προγόνων του, τις ρίζες του, τη γη που τον γέννησε…Χρέος ιερό η τήρησή της.

5)Με τους μαθητές σου μετατρέψατε το βιβλίο σε θεατρικό; Πόσο εύκολο είναι τα παιδιά της εποχής μας να καταλάβουν τις ανάγκες και τις δυσκολίες εκείνης της εποχής;

Διασκεύασα θεατρικά το βιβλίο “Έδωσα Υπόσχεση” για χάρη των μαθητών μου. Για να το κάνω πιο προσιτό και να “βιώσουν” πιο έντονα το κλίμα εκείνης της εποχής, υποδυόμενοι τους ήρωές του. Ο Μελέτιος ξεριζώθηκε από την πατρίδα του, έχασε τις αδερφές του, πολέμησε στην Πίνδο…Πώς μπορείς να νιώσεις τον πόνο ενός ξεριζωμένου ανθρώπου μιας άλλης εποχής; Ειδικά για τους σημερινούς νέους εκείνος ο κόσμος φαίνεται τόσο μακρινός… Με την παράστασή μας προσπαθήσαμε να τον προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε!

6)Τι είναι για σένα Πηγή Παιδείας;

Οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να έρθεις σε επαφή με κάτι πρωτόγνωρο για σένα. Οποιοδήποτε ερέθισμα που θα σε οδηγήσει ένα βήμα παραπέρα, θα σου ανοίξει μια νέα πόρτα και θα αντικρίσεις ξανά τον κόσμο με άλλα μάτια σα να γεννιέσαι απ’την αρχή…

7)Επόμενη παράσταση και συγγραφικό εγχείρημά σου;

Μέσα στο επόμενο διάστημα σκεφτόμαστε να ανεβάσουμε ξανά την παράσταση και σε σχολεία, αλλά και σε άλλους κατάλληλους χώρους,γιατί ο κόσμος ζητά να την ξαναδεί.Η ηρεμία και η γαλήνη, που βγαίνει στην παράσταση, είναι αυτή που κάνει τον θεατή να δακρύσει και παρακινεί τους μαθητές να συνεχίσουν να την υποστηρίζουν και να την αγκαλιάζουν τόσο ένθερμα, όπως την πρώτη φορά. Όσο για μένα, επειδή τα ταξίδια στην ιστορία με συναρπάζουν, το επόμενο συγγραφικό μου εγχείρημα θα είναι και πάλι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε μαρτυρίες και αφηγήσεις αγαπημένων μου προσώπων…

Συνέντευξη: Ευαγγελία Τζιάκα

Previous articleΜύθος ή θρύλος το κρυφό σχολειό;
Next articleΛυρική ποίηση-Σαπφώ
Avatar
Είναι καθηγήτρια Γερμανικών, ζει στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και περνάει τον χρόνο της ανάμεσα στην οικογένειά της, τη δουλειά και τους φίλους της. Αναπόφευκτο το γράψιμο, καθώς από μικρή της άρεσε να διαβάζει και να γράφει συνεχώς. Συμμετέχει σε διάφορες δράσεις στο μέρος όπου κατοικεί, κυρίως δράσεις που αφορούν τα παιδιά. Στο Πηγή Παιδείας γράφει με μεγάλο ενθουσιασμό για ποικίλα θέματα Παιδείας και όχι μόνο. Εμπνέεται από τα παιδιά της για τη στήλη μας με τα παραμύθια.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here