Μην παραχαράσσετε την ιστορία…

0
238

Είναι βέβαιο, πως η κατοχή ιστορικών γνώσεων διαδραματίζει έναν ρόλο μεγάλου βεληνεκούς στη ζωή των νέων στην σύγχρονη εποχή. Όχι απλώς για την πνευματική καλλιέργεια και για να μην χαρακτηρισθούν <<ανιστόρητοι>>, αλλά επειδή αποτελεί σημαντική προϋπόθεση, ώστε να έχει ενεργό ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι, χωρίς να αποτελεί άθυρμα διεφθαρμένων πολιτικών. Ταυτόχρονα, όσοι γνωρίζουν ιστορία μπορούν να κρίνουν αντικειμενικά και εύστοχα.

Σε μια εποχή γρήγορων ρυθμών παγκοσμιοποίησης, πολιτικών αναταραχών και ανέχειας που μαστίζει όλα τα κράτη, κάθε πολίτης του κόσμου, οφείλει να είναι ενημερωμένος για τις εξελίξεις και το παρελθόν, όσο μακάβριο κι αν είναι. Σύμφωνα με τον Cars << ο λαός που  γνωρίζει την ιστορία του δεν επαναλαμβάνει τα λάθη του >>. Με αυτόν τον τρόπο, ο πολίτης, μπορεί να μένει αποστασιοποιημένος από ολοκληρωτικές και δογματικές απόψεις και να εξελιχθεί σε έναν γνήσιο προασπιστή του δημοκρατικού πολιτεύματος, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και φορέας υψηλών ιδανικών.

Παράλληλα, οι νέοι –το μέλλον του κόσμου- , γνωρίζοντας την αντικειμενική ιστορία, που δεν καλλιεργεί το μίσος ανάμεσα στους λαούς αλλά διδάσκει, μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό στήριγμα του πολιτισμού, μένοντας αποστασιοποιημένοι, τόσο από την προγονοπληξία, όσο και από την ξενομανία, φαινόμενα που διαβρώνουν την κληρονομιά και αλλοτριώνουν την ταυτότητα κάθε λαού. Αισθάνονται υπερήφανοι για τα δημιουργήματα και την παρακαταθήκη των προγόνων τους και νιώθουν χρέος να την προφυλάξουν, χωρίς να υποτιμούν τα επιτεύγματα των γειτονικών λαών.

Φαινόμενα όπως η μισαλλοδοξία, οι ακραίες- ολοκληρωτικές απόψεις και οι εμφύλιες συγκρούσεις αποτελούν καρκινώματα στην εξέλιξη του πολιτισμού κι οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην άγνοια της ιστορικής μνήμης. Η Ευρώπη, ήρθε αντιμέτωπη, ουκ ολίγες φορές, με τα φαινόμενα αυτά και τις ολέθριες συνέπειές τους. Ποιος θα ήθελε άραγε να επαναληφθούν οι ωμότητες που διαπράχθηκαν κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο;

Οι άνθρωποι ,τέλος, που γνωρίζουν την ιστορία, μπορούν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας τους, διαγράφοντας την δική τους προοδευτική πορεία. Η Ελλάδα είναι μια μικρή, αλλά πλούσια σε πολιτισμό χώρα. Η διχόνοια όμως, που όλα αυτά τα χρόνια, από την εποχή της επανάστασης μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζει τον λαό αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό. Το ιστορικό μας παρελθόν είναι πλούσιο σε διδάγματα ομόνοιας, σεβασμού και συνεργασίας.

Ποιος όμως είναι υπεύθυνος για την διδασκαλία της παγκόσμιας ιστορίας; Αντικειμενικά και διδακτικά; Σαφέστατα η παιδεία, ο θεσμός που μπορεί να σφυρηλατήσει σύννομες συνειδήσεις πολιτών, με αγάπη και σεβασμό στον συνάνθρωπο παρά τις όποιες διαφορές. Η παιδεία, καλείται να αποβάλει τον κομφορμιστικό και εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα της και να νοιαστεί πραγματικά για την ουσιαστική κι όχι την τυποποιημένη γνώση. Σε τάξεις που δεσπόζει ο δημοκρατικός διάλογος και καλλιεργείται η κριτική σκέψη των αυριανών πολιτών, είναι πιθανό να τεθούν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον, με προοπτικές κι εξέλιξη.

Στα πλαίσια του σχολείου, είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο μάθημα της ιστορίας, με τρόπο όχι τυποποιημένο, απλής αποστήθισης, αλλά έτσι ώστε να αγαπηθεί από τον μαθητή, να κατανοηθεί σε βάθος και να γίνει αντιληπτή η αξία της. Ήρθε ο καιρός πια, να υιοθετήσουμε το ρητό του Κικέρωνα, πως << Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών, δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία>>. Ας μην επιτρέψουμε να παραχαράσσεται η ιστορία για την ικανοποίηση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.

Αναστασία, 17 ετών

Previous articleΟι λεπροί και η Σπιναλόγκα
Next articleΕσείς…; Παίζετε με το παιδί σας;
Avatar
Είναι καθηγήτρια Γερμανικών, ζει στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και περνάει τον χρόνο της ανάμεσα στην οικογένειά της, τη δουλειά και τους φίλους της. Αναπόφευκτο το γράψιμο, καθώς από μικρή της άρεσε να διαβάζει και να γράφει συνεχώς. Συμμετέχει σε διάφορες δράσεις στο μέρος όπου κατοικεί, κυρίως δράσεις που αφορούν τα παιδιά. Στο Πηγή Παιδείας γράφει με μεγάλο ενθουσιασμό για ποικίλα θέματα Παιδείας και όχι μόνο. Εμπνέεται από τα παιδιά της για τη στήλη μας με τα παραμύθια.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here