Η στιχουργός Βάνα Κουτσού δίνει συνέντευξη στην Πηγή Παιδείας

0
343
H Βάνα Κουτσού γεννήθηκε στην Πέλλα το 1990. Σπούδασε στη σχολή Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γενετική. Αγαπά το διάβασμα, το γράψιμο, τα βιβλία και ό, τι έχει να κάνει με τη λογοτεχνία, την ποίηση και την καλλιτεχνική έκφραση πάνω στο χαρτί. Το 2015 έλαβε μέρος στον ετήσιο διαγωνισμό στίχου του Ωδείου Φουντούλη στο Βόλο με τρία τραγούδια, τα οποία έλαβαν την δεύτερη και τρίτη θέση στο διαγωνισμό. Έχει εκδώσει ένα βιβλίο με ποιήματα και τραγούδια το 2017 από τις εκδόσεις Οσελότος με τον τίτλο «Απίστευτα κι απέραντα». Το τραγούδι της «Πίσω στη ζωή» έχει μελοποιηθεί και κυκλοφορεί στο YouTube. Από το Μάιο του 2018 είναι αρθρογράφος στο online περιοδικό Ologramma.art, ενώ παράλληλα, είναι υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στον Σύλλογο Φίλων Βιβλίου Νομού Πέλλας.
1)Απίστευτα και απέραντα τιτλοφορείται η πρωτη σου ποιητική συλλογή σε έμμετρο στίχο. Ποιο ειναι το κεντρικό της θέμα;
Δεν υπάρχει ένα κεντρικό θέμα στη συλλογή. Το βιβλίο περιλαμβάνει 88 ποιήματα και τραγούδια, τα οποία καταπιάνονται με τον έρωτα και την αγάπη αλλά και με θέματα από το κοινωνικό περιβάλλον, τον κόσμο γύρω μας και τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς του, τις αλλαγές που συμβαίνουν, τις αντιξοότητες, την ανάγκη να βρούμε κάτι οικείο, τη νοσταλγία που μας προκαλούν οι αναμνήσεις μιας άλλης εποχής. Τα περισσότερα είναι βιωματικά, έχουν γραφτεί μέσα από καταστάσεις που έζησα. Άλλες δύσκολες και άλλες ευχάριστες. Η γραφή είναι ο δικός μου τρόπος να εκφράσω αυτά που νιώθω, να ξορκίσω, αν θέλεις, τα άσχημα και να εξυψώσω τα όμορφα.
2)Θεωρείς τον εαυτό σου περισσότερο συγγραφέα ή στιχουργό;
Γενικά είμαι άνθρωπος πολυπράγμων. Δεν μπορώ να ασχολούμαι μόνο με ένα συγκεκριμένο πράγμα. Μου αρέσει να καταπιάνομαι με πολλά πράγματα. Όταν ήμουν ακόμα στο σχολείο, έγραφα παραμύθια για τους συμμαθητές μου. Αργότερα έγραφα ποιήματα, τραγούδια και πρόσφατα έχω γράψει και ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, το οποίο δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Οπότε, νομίζω πως και τα δύο αυτά, συγγραφέας και στιχουργός, συνυπάρχουν  μέσα μου σε ισορροπία.
3) Τι είναι η μουσική για σένα;
Η μουσική είναι για μένα ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους έκφρασης συναισθημάτων. Όταν ακούω μία μελωδία, αυτόματα γεννιούνται στο μυαλό μου μία πληθώρα από αισθήματα. Ηρεμεί το πνεύμα μου, μου χαρίζει έμπνευση, είναι μέσο εκτόνωσης. Και επίσης, ακούγοντας μουσική, αρχίζουν να χορεύουν μέσα στο μυαλό μου φράσεις και στιχάκια. Οι λέξεις μπλέκονται μαζί με τη μελωδία με έναν μαγικό τρόπο και ξαφνικά, όλα μπαίνουν σε μία σειρά, οι ομοιοκαταληξίες, η σωστή λέξη στη σωστή πρόταση, όλα δένουν για να αποτυπώσω πάνω στο χαρτί αυτά που νιώθω εκείνη τη στιγμή. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η μουσική μπορεί να γαληνεύει και να δυναμιτίζει ταυτόχρονα.
4)Κατα τη γνώμη σου υπάρχουν τραγούδια πλέον με καλο στίχο;
Ναι, φυσικά και υπάρχουν. Νομίζω σε κάθε εποχή υπήρχαν και υπάρχουν τραγούδια με καλό στίχο, απλά ο καθένας μας θα πρέπει να φιλτράρει αυτά που ακούει, να επιλέγει με βάση το προσωπικό του στυλ, τις προτιμήσεις του και να μην παρασύρεται από την πλάνη της «μόδας». Οι μόδες και οι τάσεις έρχονται και φεύγουν. Αυτό που μετράει περισσότερο κατά τη γνώμη μου, είναι να ανακαλύψεις τι αρέσει σε σένα, τι ταιριάζει σε σένα, τι κάνει την καρδιά σου να χτυπάει πιο δυνατά και να μείνεις σε αυτό. Μόνο έτσι θα είσαι χαρούμενος και θα πάρεις από τη μουσική και τα τραγούδια το καλύτερο και το μέγιστο που έχουν να σου δώσουν.
5)Υπάρχει αυτό που λέμε «γυναικεία λογοτεχνία»; Κι αν ναι, εντάσσεις τη δική σου δουλειά σε ένα τέτοιο ρεύμα;
Όταν ακούω τη φράση «γυναικεία λογοτεχνία», μου έρχεται στο μυαλό μία θεματολογία που έχει να κάνει με ρομαντισμό και κοινωνικά ζητήματα. Σίγουρα υπάρχει αυτό το ρεύμα, με μεγάλη επιτυχία, και σίγουρα έχει ένα μεγάλο κοινό που το ακολουθεί. Ωστόσο, δεν θα μπορούσα να εντάξω τη δική μου δουλειά σε αυτό. Εμένα πάντα με γοήτευε η λογοτεχνία μυστηρίου/θρίλερ/αστυνομική. Οι ιστορίες που σκαρώνει το μυαλό μου κινούνται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Το μυθιστόρημα που έχω στα σκαριά είναι τέτοιας θεματολογίας. Μου αρέσει να εμπλέκω και κοινωνικά θέματα μέσα στις ιστορίες μου, αλλά πάντα ο βασικός άξονας είναι το μυστήριο. Μου αρέσει να χτίζω ατμόσφαιρα και να υπάρχει αγωνία και σασπένς.

Η επίσημη σελίδα της Βάνας στο faebook:https://www.facebook.com/vanakoutsou/

 

Ακούστε το τραγούδι της Βάνας Κουτσού μελοποιημένο από τον Νίκο Μανδαράκη

https://www.youtube.com/watch?v=yXJ2t2yZqoo

Πίσω στη ζωή, σαν μικρό παιδί
Ζήτησα να μπω μα μου είπες σ’ αγαπώ
κι έμεινα εκεί
Από τις ζωές, τις ονειρικές
Τις δικές σου αναμνήσεις
έχω μάτια μου κρατήσει
όσο πιο πολλές
Όλες τις φορές, τις ονειρικές
Πάλι εσένα θα κρατούσα
στα σκουπίδια θα πετούσα
τις παλιοζωές

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here