Ο μεγάλος τελικό FIRST® LEGO League στη Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος τελικός στη Θεσσαλονίκη  το διήμερο 16 – 17 Μαρτίου!

Η μεγαλύτερη και μοναδική γιορτή γνώσης και ψυχαγωγίας, o Παγκόσμιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FIRST® LEGO League συμπλήρωσε ήδη τα έξι χρόνια διεξαγωγής του στην Ελλάδα!

O Φιλεκπαιδευτικός, Μη Κερδοσκοπικός, Οργανισμός eduACT – Δράση για την Εκπαίδευση διοργάνωσε για έκτη συνεχόμενη χρονιά τον πανελλήνιο τελικό FIRST® LEGO League, που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Μαρτίου 2019 στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ-Helexpo.

54 ομάδες παιδιών, ηλικίας 9 έως 16 ετών, από όλη την Ελλάδα που διακρίθηκαν μέσα από έξι προκριματικούς γύρους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ηράκλειο, Ξάνθη και Βέροια), διαγωνίστηκαν και παρουσίασαν τις ιδέες αλλά και κατασκευές τους, προσπαθώντας να δώσουν τη δική τους λύση σε ένα ρεαλιστικό πρόβλημα που αφορά το Διάστημα (Project). Παράλληλα, εκτός από τον διαγωνισμό στην εκτέλεση επιτυχημένων αποστολών στο Robot Game, είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν ενώπιον των κριτών τα Core Values, τις ηθικές αξίες (συνεργατικότητα, ευγενής άμιλλα, αλληλοκατανόηση κ.ά.) που αποκόμισαν σε όλο αυτό το μακρύ ταξίδι γνώσης, έρευνας και αναζήτησης νέων εμπειριών.

Στον φετινό διαγωνισμό FLL, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου και είχε θέμα το Διάστημα -με τον ευρηματικό τίτλο “INTO ORBIT”- έλαβαν μέρος περισσότερα από 1.600 παιδιά και 450 εθελοντές που μπήκαν σε… διαστημική τροχιά, ενώ τον παρακολούθησαν περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες.

Τα βραβεία στο FLL είναι πάντα πολλά! Στις επιμέρους κατηγορίες βραβεύτηκαν συνολικά 26 ομάδες. Στη γενική κατάταξη το κύπελλο του Μεγάλου Πρωταθλητή κατέκτησε η ομάδα The Inventors (4ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας), που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, μαζί με τη δεύτερη ομάδα των NGK (2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων), στο World Festival στο Houston των ΗΠΑ (17-20 Απριλίου). Οι επόμενες οκτώ νικήτριες ομάδες θα ταξιδέψουν στην Τουρκία, το Λίβανο αλλά και την Ουρουγουάη για να διαγωνισθούν με ομάδες από άλλες ογδόντα χώρες από όλο τον κόσμο.

Με την παρουσία τους τίμησαν τον διαγωνισμό εκπρόσωποι της πολιτικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής της πόλης μας και όχι μόνον, οι οποίοι βράβευσαν τις διακριθείσες ομάδες και απηύθυναν εμψυχωτικό χαιρετισμό στους λιλιπούτειους και φερέλπιδες εξερευνητές. Μεταξύ άλλων, στη τελετή λήξης και απονομής των βραβείων παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Α. Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α. Θάνος, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) κ. Λ. Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ι. Καϊτεζίδης, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Α. Μπαρμπουνάκης και ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ Helexpo κ. Α. Τσαξιρλής. Θα πρέπει να αναφέρουμε την παρουσία του Γενικού Προξένου των ΗΠΑ κ. G. W. Pfleger, του Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) κ. Χρ. Πρωτόπαππα, αλλά και του εκπροσώπου της European Space Agency (ESA) κ. Λαγουδάκη  καθότι το θέμα του φετινού διαγωνισμού FLL συνδέονταν άρρηκτα με τις δράσεις των πρωτοπόρων και καινοτόμων αυτών Οργανισμών.

Τη φετινή σχολική χρονιά 2018-2019, ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από την eduACT – αποκλειστικό διοργανωτή του διαγωνισμού FLL σε Ελλάδα και Κύπρο- με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη ΔΕΘ-HELEXPO. Ωστόσο, ιδιαίτερα καθοριστική αποτέλεσε και η συνδρομή των δύο Gold χορηγών του διαγωνισμού, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και της Εταιρείας κατασκευής ανελκυστήρων Kleemann Hellas, καθώς και των Μaster χορηγών, SAP Hellas AE, “ηγέτη” στην αγορά εταιρικού λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο και την Σ. Μεντεκίδης Α.Ε. με το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΔΙΟΣ, που μετέφερε το μήνυμα του διαγωνισμού “FLY TOGETHER”.

Άλλος ένας διαγωνισμός FIRST® LEGO League έκλεισε με τους καλύτερους οιωνούς για το μέλλον, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία των διοργανωτών, τα στελέχη και τους εκπαιδευτές της eduACT, οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο μεγάλο event, τον διαγωνισμό FIRST® LEGO League Junior (FFL Jr), που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-10 ετών και έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο της τρέχουσας χρονιάς.

Πηγή: https://pigolampides.gr/news/megalos-teliko-first-lego-league-sti-thessaloniki/?fbclid=IwAR2Yj1RSOJVUYNR_OUuzFuGigUURYUwMzS7kiJuw7mH2alDJNCsah88rqck

 

Previous articleΝήπια …σούπερ ήρωες σώζουν ενήλικες από εγκεφαλικό
Next articleΠανελλαδικές 2019: Αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα
Μαριάννα Μανωλοπούλου
Ονομάζεται Μαρία-Ιωάννα Μανωλοπούλου, γεννήθηκε στην Λάρισα και διαμένει στην Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι 20 ετών. Συμμετείχε εθελοντικά σε προγράμματα όπως στο hotspot των Διαβατών και συμμετέχει εθελοντικά και εμψυχωτικά στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ανήκει στην συντακτική ομάδα του Πηγή Παιδείας ενώ αποτελεί και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου του Πηγή Παιδείας. Στα ενδιαφέροντα της συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα ταξίδια, το θέατρο, οι ξένες γλώσσες, η προώθηση της εναλλακτικής εκπαίδευσης. Συναναστρέφεται καθημερινά με παιδιά κυρίως προσχολικής αγωγής και εκτιμά την συνεχή ποιοτική επιμόρφωση πάνω στο αντικείμενο της. Ένας από αυτούς είναι και ο λόγος που ξεκίνησε να γράφει. Γράφει στο «Πηγή Παιδείας» και ασχολείται κυρίως με το κομμάτι των συνεντεύξεων γιατί όνειρο της από μικρή ήταν να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Μόνο που αυτή τη φορά βρήκε τρόπο να «παντρέψει» τις δυο μεγάλες αγάπες της τη δημοσιογραφία και την παιδαγωγική. Για αυτήν Πηγή σημαίνει «Η γνώση είναι η πιο δημοκρατική πηγή δύναμης.» και Παιδεία «Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται». Το ρητό που την συνοδεύει στις περισσότερες στιγμές της ζωής της είναι το «Τα πάντα συμβαίνουν για κάποιο λόγο» έτσι όσον αφορά την Εκπαίδευση και την Παιδεία θεωρεί πως πάντα πίσω από αυτές όλα έχουν κάποιον στόχο και όλα είναι θέμα κίνητρων. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο email της mariannamanwlopoulou@gmail.com και στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here