3 Οκτωβρίου: Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας

0
224

Η 3η Οκτωβρίου είναι μία μέρα χαράς και αισιοδοξίας για τους Γερμανούς – για τους περισσότερους τουλάχιστον – και έχει κηρυχθεί ως μέρα εθνικής αργίας. Ήταν η επίσημη ένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας το 1990, μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 1989.

Όλα ξεκίνησαν με το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και συνάμα το τέλος της ναζιστικής Γερμανίας. Οι Συμμαχικές Δυνάμεις διαίρεσαν τη Γερμανία κι έτσι η ΕΣΣΔ κατέλαβε την  Ανατολική Γερμανία και το Ανατολικό Βερολίνο, ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία συνένωσαν τις δικές τους ζώνες διοίκησης και δημιούργησαν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα τίποτα δεν ήταν ίδιο. Πλέον η κάθε χώρα λειτουργούσε προς το συμφέρον της, καθώς δεν υπήρχε ο κοινός εχθρός που τους ένωνε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό, όπως είναι λογικό, είχε αντίκτυπο σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας. Η σύγκρουση Δύσης και Ανατολής ήταν αναπόφευκτη και οδήγησε στην κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου. Το 1961 υψώθηκε στο Βερολίνο για να εμποδίσει τους Ανατολικογερμανούς να διαφύγουν στο Δυτικό κομμάτι, χώρισε την πόλη στα δύο και στην ουσία συμβόλιζε τη διαίρεση δύο κόσμων – κατάλοιπο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου – . Έγινε το σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, κατά τη γνώμη κάποιων το σύμβολο της ντροπής και του αίσχους σε μια Ευρώπη που πάλευε να μαζέψει τα κομμάτια της και να μην ξεκινήσει εκ νέου άλλο πόλεμο.

Οι ανθρώπινες ιστορίες πίσω από το Τείχος άπειρες. Οικογένειες που χωρίστηκαν, αδέλφια που δεν μπόρεσαν να δουν ξανά ο ένας τον άλλον, φίλοι που χαιρετούσαν από τα παράθυρα του Δυτικού που έβλεπε στο Ανατολικό Βερολίνο. Μια πόλη χωρισμένη, μια χώρα διχασμένη και η ζωή συνεχίζεται… Μυστικές υπηρεσίες, πληροφοριοδότες – πολλές φορές μέσα στην ίδια οικογένεια -, και η περίφημη Στάζι, η μυστική αστυνομία που είχε απλώσει τα πλοκάμια της παντού. Οι απόπειρες των ανθρώπων για να περάσουν στην άλλη μεριά πάρα πολλές, κάποιες επιτυχημένες κάποιες άλλες όχι. Το γεγονός είναι πως σε καμία μεριά δεν άρεσε η χωρισμένη πόλη και ποτέ δεν σταμάτησαν οι διαμαρτυρίες και οι προσπάθειες για την κατάρρευση του τείχους.

Το οποίο και επετεύχθη στις 9 Νοεμβρίου 1989. Επίσημα όμως η 3η Οκτωβρίου εορτάζεται κάθε χρόνο ως Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας. Ημέρα που πολλοί χαρακτηρίζουν ως σύμβολο πίστης στον άνθρωπο και σε αυτά που μπορεί να πετύχει, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν ότι ίσως έβλαψε περισσότερο απ’ όσο βοήθησε την Γερμανία αλλά και την Ευρώπη. Η ιστορία θα δείξει και ταυτόχρονα θα κρίνει!

Ειρήνη Κεμερλή

Εγκυκλοπαίδεια LAROUSSE

https://www.sansimera.gr/articles/849

https://www.welt.de/geschichte/article160307559/Mauerfall-und-Wiedervereinigung-1989-1990.html

http://www.mixanitouxronou.gr/stazi-i-tromeri-mistiki-astinomia-pou-iche-enan-kataskopo-gia-kathe-exi-polites-martiries-gia-aktinovolies-kratoumenon-giati-milousan-oli/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here