Η πτώση του τείχους του Βερολίνου

0
240

Η πτώση του τείχους του Βερολίνου συμβολίζει στην ουσία την ραγδαία αλλαγή στην ιστορία της Γερμανίας μετά το χτίσιμό του. Ποιος το περίμενε ότι μια κατά λάθος ανακοίνωση θα άλλαζε τον ρου της ιστορίας της Γερμανίας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη; (Ίσως κάποιοι το είχαν δει να έρχεται και κάποιοι άλλοι όχι!)

Στις 9 Νοέμβρη του 1989 σε μία φαινομενικά βαρετή συνέντευξη τύπου, η οποία έμελλε να εξελιχθεί σε συνέντευξη ιστορικής σημασίας, ο Γκύντερ Σαμπόφσκι, υψηλόβαθμο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας και εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου, ανακοινώνει μεταξύ άλλων ότι έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μία νέα ταξιδιωτική ρύθμιση. Από εδώ και στο εξής, αναφερόταν στην ρύθμιση αυτή, θα επιτρέπονταν τα σύντομα ιδιωτικά ταξίδια καθώς και η μόνιμη μετεγκατάσταση στη Δύση. Το πρόβλημα όμως εδώ έγκειται στο ότι αυτή η ρύθμιση δεν είχε εγκριθεί από τα αρμόδια υπουργεία και είχαν βρεθεί αρκετά προβλήματα τα οποία έπρεπε να συζητηθούν και να λυθούν προτού ανακοινωθούν.

Η ημερομηνία λοιπόν που θα έπρεπε να ανακοινωθεί ήταν την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 10 Νοέμβρη στις 4:00 το πρωί. Αυτήν τη μικρή αλλά πολύ σημαντική λεπτομέρεια όμως δεν την πρόσεξε κανείς! Ο Γκύντερ Σαμπόφσκι ανακοινώνει λοιπόν αυτήν την ρύθμιση και μεταδίδεται από την τηλεόραση της Ανατολικής Γερμανίας ζωντανά. Αντιλαμβάνεται ότι η είδηση που ανακοινώνει είναι συγκεχυμένη και τυπικά παράνομη, καθώς τα προηγούμενα χρόνια άλλα ίσχυαν και δεν είχε αλλάξει κάτι στους νόμους της Ανατολικής Γερμανίας όσον αφορά το ταξιδιωτικό κομμάτι και τις άδειες. Σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου από πότε θα τεθούν σε ισχύ αυτές οι ρυθμίσεις ο Σαμπόφσκι ψάχνοντας στα χαρτιά του απαντά «Από όσο ξέρω τίθεται σε εφαρμογή…. Αμέσως, χωρίς καθυστέρηση».

Αυτή η απάντηση λοιπόν έμελλε να σημάνει το τέλος της Ανατολικής Γερμανίας με συνοπτικές διαδικασίες. Μέσα σε λίγα λεπτά τα πρακτορεία τηλεόρασης αναμεταδίδουν τη συνέντευξη τύπου και ξεκαθαρίζουν από μόνα τους τις ασάφειες οι οποίες προέκυπταν. Η είδηση είναι μία και μοναδική: « Το τείχος άνοιξε!». Πλήθος πολιτών του Ανατολικού Βερολίνου συρρέουν στο τείχος και απαιτούν να περάσουν «απέναντι». Οι συνοριοφύλακες μην έχοντας εντολές για να ανοίξουν καλούν τον κόσμο να πάει στα σπίτια του. Οι πολίτες όμως διαφωνούν και «το ποτάμι» δεν γυρίζει πίσω. Στο φυλάκιο της οδού Μπόρνχολμερ οι φύλακες αναγκάζονται να ανοίξουν τις πύλες υπό τον φόβο λιντσαρίσματος. Σιγά σιγά ακολουθούν και τα υπόλοιπα φυλάκια, καθώς εικόνες Ανατολικοβερολινέζων που περνούν στο Δυτικό Βερολίνο μεταδίδονται παντού, ενθαρρύνοντας και άλλους να κάνουν το ίδιο.

Εικόνες χαρούμενων ανθρώπων που είχαν χρόνια να δουν τις οικογένειες και τους φίλους τους περνούν από τις οθόνες και το συμπέρασμα είναι ένα. Όταν η ιστορία και η πολιτική περιπλέκονται, οι ανθρώπινες ιστορίες είναι αυτές που πονάνε επί της ουσίας. Γιατί είτε βρίσκεσαι στη μία είτε στην άλλη πλευρά οι απώλειες είναι αναπόφευκτες. Και μπορεί το «Τείχος της ντροπής» να έπεσε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα λύθηκαν εν μια νυκτί. Μπορεί πολλοί να χάρηκαν, αλλά υπήρξαν κι άλλοι που έχασαν τη δική τους ελευθερία και ησυχία. Γιατί το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις!

Ειρήνη Κεμερλή

http://www.dw.com/el/o-άνθρωπος-της-πτώσης-του-τείχους/a-18821746

http://www.chronik-der-mauer.de/chronik/_year1989/_month11/?month=11&year=1989&opennid=174871&moc=1#anchornid174871

 

Previous articleBachelors of Applied Science Explained
Next articleΤα Ανοικτά Εργαστήρια Πολυγλωσσίας στο Big Bang School και η Άρσις
Avatar
Είναι καθηγήτρια Γερμανικών, ζει στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και περνάει τον χρόνο της ανάμεσα στην οικογένειά της, τη δουλειά και τους φίλους της. Αναπόφευκτο το γράψιμο, καθώς από μικρή της άρεσε να διαβάζει και να γράφει συνεχώς. Συμμετέχει σε διάφορες δράσεις στο μέρος όπου κατοικεί, κυρίως δράσεις που αφορούν τα παιδιά. Στο Πηγή Παιδείας γράφει με μεγάλο ενθουσιασμό για ποικίλα θέματα Παιδείας και όχι μόνο. Εμπνέεται από τα παιδιά της για τη στήλη μας με τα παραμύθια.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here