OSTEN MUSEUM, Skopje UNEXPECTED DIALOGUE – Picasso & Jankulovski

0
101

Το έργο δύο καλλιτεχνών παγκοσμίου εμβέλειας, των Pablo Picasso και Mice Jankulovski θα παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στην 4η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, που θα λάβει χώρα στη συμπρωτεύουσα στις 21-24 Νοεμβρίου 2019. Η από κοινού έκθεση περιλαμβάνει κεραμικά έργα του Picasso και ζωγραφικές δημιουργίες του Jankulovski.

Ο Mice Jankulovski γεννήθηκε το 1954 και ζει και εργάζεται στα Σκόπια. Πρόκειται για εξαιρετικό καλλιτέχνη πολυμέσων, το καλλιτεχνικό πεδίο του οποίου περιλαμβάνει ευρεία θεματολογία. Τα έργα της πρώιμης νιότης του περιλαμβάνουν ζωγραφική σε διάφορα υλικά και τεχνικές, μεταξύ των οποίων κυριαρχούν και σατιρικά θέματα.

Στο δημιουργικό του έργο αντικατοπτρίζεται η άποψή του για τον κόσμο ως μια πραγματικότητα που μεταβάλλεται συνεχώς, στην οποία ένα πλήθος από πράγματα που κινούνται μέσα στο χρόνο και τον χώρο  αλληλοεπικαλύπτονται, σε ένα απεριόριστα εκτεινόμενο επίπεδο. Η περισυλλογή, ο διαλογισμός και η δημιουργικότητα αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του έργου του,  μέσα από τα οποία αντιλαμβάνεται την τέχνη ως μια παγκόσμια τάξη που περιλαμβάνει την ποικιλομορφία και τον συνεχή μετασχηματισμό. Σημαντικό ρόλο στα έργα του αποτελούν επίσης  το χρώμα, η υφή και η μορφή. Ο καλλιτέχνης αναπαριστά τις μορφές παρατηρώντας το περιβάλλον και αυτό αποτελεί για τον ίδιο το κλειδί της ερμηνευτικής φιλοσοφίας: κάθε έργο έχει τη δική του μοναδική ιστορία και οδηγεί σε ένα πλήθος πολλαπλών διαστάσεων.

Ο ίδιος επισημαίνει το μακροχρόνιο ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική και το σχέδιο, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη συνεχή ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης,  από τις αρχές της καριέρας του,  μέχρι σήμερα. Στο έργο του μπορεί κανείς να δει πολλά σταθερά στοιχεία: το σχήμα, το διάστημα, το χρώμα, το μη-χρώμα, την κίνηση. Το σχέδιο ωστόσο, αποτελεί για τον ίδιο μια ιδιαίτερη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, μέσα από το οποίο παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο την αγάπη του για την ακρίβεια, την αυστηρά γεωμετρική ηρεμία,  την ασφαλή, αλλά πολλές φορές ελεγχόμενη  γραμμικότητα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το έργο του με τίτλο “Forms in Black”,  όπου ο Jankulovski  αποτυπώνει επάνω σε καμβά μια σειρά βασικών εννοιολογικών μορφών, με κύρια χαρακτηριστικά τον μινιμαλισμό και πολλαπλασιασμό. Οι βασικές μορφές (κύκλος, τετράγωνο, τρίγωνο) εφαρμόζονται συστηματικά σε μεγάλους τετράγωνους καμβάδες δίνοντας έμφαση σε ένα και μοναδικό χρώμα, το μαύρο. Τις φόρμες των έργων του συνθέτουν μοτίβα, όπου με την ανάλογη τεχνική, δημιουργείται η εντύπωση θετικού-αρνητικού. Στο συγκεκριμένο έργο οι μορφές πολλαπλασιάζονται εντός των καμβάδων κι έτσι προκύπτουν μεγαλύτερα  – εννοιολογικά –  έργα. Το φως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των έργων του καλλιτέχνη.

Σε ό,τι αφορά το έργο του Pablo Picasso, αξίζει να αναφερθεί το ιδιαίτερα προσωπικό του ύφος, οι εναλλαγές στο στιλ και η διαμόρφωση μιας ανεπανάληπτης προσωπικής γλώσσας, ενώ η ενασχόλησή του με τη γλυπτική παρουσιάζει πολλά νεωτεριστικά στοιχεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η δημιουργία έργων τριών διαστάσεων, η χρησιμοποίηση πρωτοπόρων υλικών και τεχνικών και τέλος η προσπάθειά  του να δράσει  ως αυτοδίδακτος καλλιτέχνης. Τα έργα του, αξεπέραστης αισθητικής, ώθησαν ανθρώπους της τέχνης να συσχετίσουν σε καλλιτεχνικό επίπεδο διαφορετικές τάσεις της τέχνης, οι οποίες αν ιδωθούν κάτω από ένα πιο βαθύ πρίσμα, αναδύουν αξεπέραστα κοινά χαρακτηριστικά. Στην προκειμένη περίπτωση, η διαλεκτική σχέση μεταξύ των δύο καλλιτεχνών χαρακτηρίζεται από στοιχεία  όπως είναι το πάθος, το παιχνίδι, το δράμα. Το μαύρο χρώμα κυριαρχεί, ενώ το λευκό και το μπλε ξαφνιάζουν τον επισκέπτη, προσδίδοντας τα χαρακτηριστικά του απρόσμενου και του απροσδόκητου.

Το φιλότεχνο κοινό της Θεσσαλονίκης, θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί την έκθεση “Unexpected Dialogue”-Picasso & Jankulovski με κεραμικά έργα του Pablo Picasso και ζωγραφικά έργα του Mice Jankulovski και μέσα από αυτήν να γνωρίσει τον ίδιο τον καλλιτέχνη, αλλά και έργα του. Στην έκθεση, που παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Museum of Drawing Skopje αποτυπώνεται το καλλιτεχνικό μέγεθος των δύο δημιουργών, οι οποίοι μέσα από την σύγχρονη τέχνη, προσπαθούν να μυήσουν τον επισκέπτη σε αυτό το διαλογικό παιχνίδι.

 

Σίσσυ Ζερβουδάκη

Καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Πηγές

https://www.elculture.gr/blog/article/picasso-arxiotita-kikladikis-texnis/ 

https://www.micejankulovski.mk/biography

https://www.ethnos.gr/politismos/71447_ta-keramika-toy-picasso-kai-oi-pinakes-toy-jankulovski-synomiloyn-sti-thessaloniki

Previous articleBilly Zane, ο τιμώμενος καλλιτέχνης της 4th Art Thessaloniki!
Next articleWas Jeder Abneigungen Zu Master-Thesis und Warum
Avatar
Είναι καθηγήτρια Γερμανικών, ζει στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και περνάει τον χρόνο της ανάμεσα στην οικογένειά της, τη δουλειά και τους φίλους της. Αναπόφευκτο το γράψιμο, καθώς από μικρή της άρεσε να διαβάζει και να γράφει συνεχώς. Συμμετέχει σε διάφορες δράσεις στο μέρος όπου κατοικεί, κυρίως δράσεις που αφορούν τα παιδιά. Στο Πηγή Παιδείας γράφει με μεγάλο ενθουσιασμό για ποικίλα θέματα Παιδείας και όχι μόνο. Εμπνέεται από τα παιδιά της για τη στήλη μας με τα παραμύθια.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here