Μια ομάδα σπουδαστών του ΑΠΘ δημιούργησαν μια συσκευή που εξαφανίζει το τρέμουλο του Πάρκινσον

0
121

Φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ, δημιούργησαν το Tremor FreeMe, μια συσκευή που επικεντρώνεται στη Νόσο του Πάρκινσον στοχεύοντας στη μείωση -ή ακόμα και εξαφάνιση- του συμπτώματος του τρέμουλου στους ασθενείς.

Η συσκευή φοριέται στο χέρι σαν ρολόι. Επιτυγχάνει τη μείωση του τρόμου καταλαβαίνοντας ποιος μυς ενεργοποιείται ακούσια λόγω της πάθησης και ενεργοποιώντας τον αντίθετο, παρέχοντας έτσι μια αντί-κίνηση που σταθεροποιεί το χέρι.

Το Tremor FreeMe, λειτουργεί σε συνδυασμό με μια εφαρμογή. Μέσω τεχνητής νοημοσύνης, προσαρμόζεται στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή ξεχωριστά. Έτσι παρέχει εξατομικευμένη φροντίδα – και άρα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή η συσκευή βρίσκεται σε στάδιο εργαστηριακού πρωτοτύπου κι έχει ήδη δοκιμαστεί σε ασθενείς με θετικά αποτελέσματα.

Μάλιστα η έμπνευση ήρθε από την καθημερινότητα του Θωμά με τον παππού του, τον οποίο έβλεπε να αντιμετωπίζει όχι μόνο πρακτικές αλλά και ψυχολογικές δυσκολίες λόγω των προβλημάτων που του προκαλούσε η νόσος.

Η ομάδα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Θωμάς Μπίκιας, ο Ρόνι Λέσι και Αγγελική Παπαθανασίου,διακρίθηκε με αυτήν την τεχνολογία, κατακτώντας την πρώτη θέση στο διαγωνισμό καινοτομίας Cosmote Hackathon 2018.

Η καινοτομία των φοιτητών τούς έδωσε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό καινοτομίας Cosmote Hackathon 2018 και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης OK!Thess. Η συσκευή τους έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με θετικά αποτελέσματα, ενώ συνεχίζεται η δουλειά για την ολοκλήρωση της τεχνολογίας της.

Πηγή:https://www.doctv.gr/page.aspx?itemid=spg13270 

https://www.platform.gr/life/ekpaideusi/72904-treis-ellines-foitites-epinoisan-mia-efeyresi-pou-polema-to-parkinson

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here