Εχει το παιδί σας γλωσσικές διαταραχές; Βοηθήστε το με αυτές τις ασκήσεις

0
166
Τα παιδιά με γλωσσικές διαταραχές θα πρέπει να λαμβάνουν βοήθεια από έναν επαγγελματία και από τους γονείς τους.Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί ένα τέτοιο παιδί με την πάροδο του χρόνου.

Καταρχάς, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι, στα παιδιά, η καθυστέρηση στην ανάπτυξη της γλώσσας δεν συνεπάγεται προβλήματα σε άλλες πτυχές της ανάπτυξής τους.

Το γεγονός ότι ένα παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να μιλήσει δεν το καθιστά λιγότερο ευφυή ή ανίκανο. Επίσης, είναι πιθανό τέτοιου είδους γλωσσικές διαταραχές να εμφανίζονται μόνο κατά την παιδική ηλικία.

Παρόλο που μπορεί να σας φανεί δύσκολο να το πιστέψετε, οι έφηβοι και οι ενήλικες με εξαιρετικές δεξιότητες ομιλίας θα μπορούσαν να είχαν διαταραχές της γλώσσας όταν ήταν μικροί.Ωστόσο, αυτό δεν περιορίζει την ανάπτυξή τους ή δεν τους εμποδίζει να έχουν μια εντελώς φυσιολογική ενηλικίωση.

1. Κάρτες

παιδικά χέρια σε παιχνίδι, γλωσσικές διαταραχές

Πρώτα απ ‘όλα, οι κάρτες που αναφέρονται σε ήχους μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τα παιδιά με γλωσσικές διαταραχές να μάθουν να προφέρουν κάθε συλλαβή σωστά.

  • Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μετατραπεί αυτή η άσκηση σε ένα παιχνίδι και να ανταμείβεται το παιδί κάθε φορά που προφέρει κάποιο σωστό ήχο.

 

2. Ασκήσεις με τον καθρέφτη

Στη συνέχεια, οι ασκήσεις με τη βοήθεια ενός καθρέφτη είναι πολύ χρήσιμες για τα παιδιά που έχουν προβλήματα με την προφορά λέξεων και ήχων. Ο καθρέφτης βοηθά να διδαχθούν τον σωστό τρόπο να μετακινούν το στόμα τους και να αρθρώνουν τους ήχους κάθε λέξης.


3. Επανάληψη

Η επανάληψη λέξεων ξανά και ξανά είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά με γλωσσικές διαταραχές.

  • Ωστόσο, οι επαναλήψεις θα πρέπει να γίνονται αργά.
  • Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα μπορέσει να ξεχωρίσει και να ακούσει όλα τα φωνήματα.

4. Μιλήστε στα παιδιά


μητέρα που κρατάει από τα χέρια ένα μωρό, γλωσσικές διαταραχές

Οι γονείς και τα άλλα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να επικοινωνούν συχνά με παιδιά που έχουν μια καθυστέρηση στη γλώσσα. Αυτό προωθεί τη λεκτική επικοινωνία, δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να ακούσει νέες λέξεις, να τις μάθει και να επικοινωνεί σωστά.

5. Ενισχύστε την ομιλία τους

Για να ενισχυθούν οι γλωσσικές δεξιότητες των μικρών παιδιών, είναι καλύτερο να τους δώσετε ό,τι ζητούν μόνο αν λένε τη σωστή λέξη και όχι αν καταφεύγουν σε χειρονομίεςΑυτό παρακινεί το παιδί να βρει τρόπους χρήσης της γλώσσας για να πάρει αυτό που θέλει.


6. Ανάγνωση


μητέρα που διαβάζει με την κόρη της στο κρεβάτι, γλωσσικές διαταραχές

Στη συνέχεια, η ανάγνωση αποτελεί κατάλληλη πηγή για την ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων των παιδιών. Εξάλλου, με την ανάγνωση, αναπτύσσουν νέο λεξιλόγιο. Με την ανάγνωση, μαθαίνουν να αρθρώνουν τις φράσεις καλύτερα και να προφέρουν τις λέξεις που βρίσκουν πιο δύσκολες. Οι ιστορίες, για παράδειγμα, βοηθούν επίσης στο να τονώσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Πηγή:https://meygeia.gr/6-askiseis-gia-na-voithisete-ta-paidia-me-glossikes-diataraches/

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here