Το Ολοκαύτωμα

0
517

Η επικράτηση της ναζιστικής ιδεολογίας είναι καθαρά συνδεδεμένη με την πολιτική του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου και με την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε, έχοντας το πεδίο ελεύθερο ανέβαινε σιγά σιγά στην εξουσία. Το 1925 στο μανιφέστο του “ο Αγών μου” έδειξε εξ αρχής τη ρατσιστική του διάθεση απέναντι στους Εβραίους, που θεωρούσε υπαίτιους για όλα τα δεινά στον κόσμο και κατώτερους απο την γερμανική ”Άρια” φυλή.
Αφού λοιπόν ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος με την εισβολή των Εβραίων στην Πολωνία και ταυτόχρονα με την αφορμή που έδωσαν η Αγγλία και η Γαλλία,η Γερμανία,  μέχρι το 1941  η επεκτατική του πολιτικής εξαπλώθηκε σχεδόν στη μισή Ευρώπη. Το σχέδιο του ήταν η εξόντωση των Εβραίων  με την “Τελική Λύση”. Αρχικά καταγράφηκαν οι εβραϊκές κοινότητες και γίνονταν λεηλασίες των περιουσιών τους με βίαιο τρόπο, με τη γνωστή συμμορία “Κομάντο Ρόζεμπερκ”να έχει αναλάβει την εκτέλεση αυτού του έργου.

Ήταν υποχρεωμένοι οι Εβραίοι των κατακτημένων περιοχών να φορούν διακριτικά στο σακάκι τους το Αστέρι του Δαυίδ, για να τους ξεχωρίζουν και να τους ευτελίζουν στον δρόμο, όπως συχνά γινόταν. Η μαζική εξόντωση σε θαλάμους αερίων, η μετακίνηση τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι μερικές βίαιες κινήσεις πριν από την από την βιαιότερη, τη μαζική θανάτωση τους.
Από το 1942 μπήκε στην τελική ευθεία το σχέδιο για την εξόντωση 11 εκ. Εβραίων ανά την Ευρώπη, ύστερα από συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών του Ναζιστικού κόμματος και μέλη των SS ( Τάγματα Εφόδου).
Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης,στα οποία εργαζόταν πλήθος Εβραίων δημιουργήθηκαν για αυτό το σκοπό. Χωρίστηκαν σε στρατόπεδα πολιτικά κρατουμένων, στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και τελικά όταν προστέθηκαν οι θάλαμοι αερίων και τα κρεματόρια, μετατράπηκαν σε στρατόπεδα μαζικής εξόντωσης.
Έτσι από το 1941 έως το 1944, οι εξοντώσεις αυτές αυξάνονταν, οι Εβραίοι δολοφονούνταν στους θαλάμους αερίων ή καίγονταν σε εξωτερικό χώρο, αφού πρώτα εισέπνεαν μονοξείδο του άνθρακα.
Για να διατηρήσουν τη μυστικότητα τους οι Ναζί και να μην βρεθούν τα πτώματα των Εβραίων, αποφάσισαν την κατασκευή των κρεματορίων για την άμεση αποτέφρωση τους, όπου από το Μάρτιο του 1943 ξεκίνησαν να λειτουργούν στο Άουσβιτς.
Αυτό ήταν το σχέδιο των Ναζί, μόλις έφταναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης οι Εβραίοι, οι ηλικιωμένοι σχεδόν αμέσως έμπαιναν στους θαλάμους αερίων για εξόντωση.  Οι δε νεότεροι με ξυρισμένο κεφάλι, με το αστέρι του Δαυίδ και με περικάρπιο που δήλωνε τα ονόματα τους, μέχρι τη στιγμή εξόντωσης τους, δούλευαν καταναγκαστικά σε άθλιες συνθήκες( σε λατομεία).
Η πιο βίαιη εξόντωση φυλής στην ιστορία των πολέμων δεν είχε αίτια εδαφικά ή πολιτικά για να συμβεί. Απλώς το Γερμανικό κράτος, γνώρισε την περίοδο εκείνη το μεγαλύτερο ρατσιστή ηγέτη που αυτοανακήρηξε την Γερμανία, το πιο καθαρό και ανώτερο κράτος από τα άλλα και με εθνικιστικές αντιλήψεις βλέποντας τους Εβραίους ως μοιάσματα αποφάσισε να αφανίσει οποιδήποτε στοιχείο απειλούσε την καθαρότητα της “Άριας φυλής”.
Πρέπει να καταλάβουμε πώς στον κόσμο αυτό δεν υπάρχουν φυλές αλλά άνθρωποι. Και όλοι είναι άξιοι σεβασμού .
Νικόλας Πεταλιδης

Πηγές https://www.kis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=369:2009-06-05-10-49-42&catid=99:2009-06-04-07-06-01&Itemid=76
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%B1