Δυσαρθρία

0
747

Η Λογοθεραπεία είναι μία ακμάζουσα επιστήμη αλλά όχι τόσο διαδεδομένη ακόμα στη χώρα μας. Η πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει αυτή η επιστήμη υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει , όσο σε αυτό τον κόσμο υπάρχει το προνόμιο της επικοινωνίας – του λόγου- της ομιλίας.

Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, την διάγνωση, την θεραπεία και την έρευνα των διαταραχών της επικοινωνίας, δηλαδή του λόγου, της φωνής, της ομιλίας σε παιδιά και σε ενήλικες.

Μία από τις διαταραχές με τις οποίες ασχολείται ένας λογοθεραπευτής εκτός των άλλων είναι και η Δυσαρθρία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΔΥΣΑΡΘΡΙΑ – ΟΡΙΣΜΟΣ

Κυριολεκτικά ο όρος δυσαρθρία προέρχεται από τα ελληνικά δυς+ άρθρωση το οποίο

σημαίνει «ανικανότητα να εκφραστεί ευδιάκριτα». Οι δυσαρθρίες διαμορφώνουν μία ομάδα

διαταραχών που χαρακτηρίζονται από εξασθένηση της κινητικής εξέλιξης της παραγωγής

της ομιλίας,( Καμπανάρου. Μ, 2006).

Η δυσαρθρία λοιπόν είναι μια κινητική διαταραχή της ομιλίας. Οι μύες του στόματος, του προσώπου και του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να χάσουν την κινητικότητά τους ή την δύναμή τους. Να κινούνται αργά ή να μη κινούνται καθόλου μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια εγκεφαλική βλάβη. Ο τύπος και η διαφορετικότητα της δυσαρθρίας εξαρτώνται από την περιοχή του νευρικού συστήματος που έχει προσβληθεί.

Μερικές αιτίες δυσαρθρίας είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, εγκεφαλική παράλυση, η μυϊκή δυστροφία η σκλήρυνση κατά πλάκας. Η προέλευσή της είναι νευρολογική. Δυσαρθρία μπορούν να εμφανίσουν τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΔΥΣΑΡΘΡΙΑΣ

 • ΧΑΛΑΡΗ ΔΥΣΑΡΘΡΙΑ: χαρακτηρίζεται από αδυναμία των μυών, μειωμένα αντανακλαστικά, υποτονία, αναπνευστική αδυναμία, θορυβώδη ή ένρινη ομιλία και προβλήματα στην άρθρωση.
 • ΑΤΑΞΙΚΗ ΔΥΣΑΡΘΡΙΑ: χαρακτηρίζεται από αργές η ανακριβείς κινήσεις, αστάθεια του σώματος και του κεφαλιού, προβλήματα στην προσωδία και την άρθρωση.
 • ΥΠΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΔΥΣΑΡΘΡΙΑ: οφείλεται σε εξωπυραμιδική βλάβη, νόσος του PARKISON ,νόσος του ALZHEIMER. Χαρακτηρίζεται από τρόμο σε ηρεμία, ακαμψία, βραδυκινησία, υποκινητικότητα, πρόσωπο χωρίς έκφραση, προβλήματα στο βάδισμα, δυσκολίες κατάπωσης, προβλήματα άρθρωσης, λάθος παύσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας.
 • ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΗ ΔΥΣΑΡΘΡΙΑ: οφείλεται σε εξωπυραμυδική βλάβη και χαρακτηρίζεται από στοματοπροσωπική δυσκινησία, ακούσιες κινήσεις αι μεταβλητό μυικό τόνο, διαταραχές στην προσωδία και στην άρθρωση, αθέτωση, δυσκολίες στην αναπνοή ή αναπνοή με κόπο, τρόμο στη φωνή , ένρινη ομιλία.
 • ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΥΣΑΡΘΡΙΑ: χαρακτηρίζεται από σπαστικότητα,αδυναμία προσώπου, αργές κινήσεις, μικρές φράσεις και αργό ρυθμό ομιλίας, σιελόρροια, συσφαγία, δυσκολία στις λεπτές κινήσεις, αυξημένο μυικό τόνο, ανεξέλεγκτο κλάμα ή γέλιο.
 • ΜΙΚΤΗ ΔΥΣΑΡΘΡΙΑ: είναι ο συνδιασμός δυο ή περισσότερων τύπων .

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΣΑΡΘΡΙΑΣ

Η δυσαρθρία αναγνωρίζεται ανάλογα με τον τύπο της, αλλά υπάρχουν κάποια «σημάδια» που μπορεί κάποιος να προσέξει σε έναν πάσχοντα από αυτή τη διαταραχή, αναλόγως την έκταση και την περιοχή της βλάβης στο νευρικό σύστημα του

Η ομιλία του μοιάζει «μπερδεμένη», μιλάει απαλά ή μόλις και μετά βίας ψιθυρίζει, έχει αργό ρυθμός ομιλίας , έχει πολύ γρήγορο ρυθμό ομιλίας με ένα είδος μουρμουρίσματος, εμφανίζει περιορισμένη κίνηση της γλώσσας, των χειλιών και του σαγονιού.

Ανώμαλος τονισμός (ρυθμός) κατά την ομιλία, υπάρχουν αλλαγές στη φωνητική ποιότητα (ρινική ομιλία ή ομιλία που ακούγεται πνιγερή), εμφανίζει αδικαιολόγητη βραχνάδα ή ακούσιο ψιθύρισμα. Εμφανίζει ελλιπή ή μερικό έλεγχο του σαγονιού και δυσκολεύεται να πραγματώσει επιτυχώς μάσηση και κατάποση.

Η ΔΥΣΑΡΘΡΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ

Για να γίνει μια σωστή διάγνωση σε ένα παιδί θα πρέπει να έχει αξιολογηθεί από έναν ψυχολόγο, λογοθεραπευτή και οπωσδήποτε έναν νευρολόγο .Είναι επίσης αναγκαίο να πραγματοποιήσει μια σειρά διαδικασιών για την απόκτηση μια συνολικής εικόνας της διαταραχής αυτής όπως είναι:

 1. Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη (electroneurogram, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και ηλεκτρομυογράφημα).
 2. Διακρανιακή μαγνητική διέγερση.
 3. Μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου.

Ο λογοθεραπευτής, για τη διάγνωση της δυσαρθρία σε παιδιά, θα πραγματοποιήσει μια ενδελεχή εξέταση, η οποία περιλαμβάνει την αξιολόγηση των υφιστάμενων μη λόγου και ομιλίας διαταραχών .Κατά την αξιολόγηση των μη λεκτικών σημάτων ο ειδικός θεραπευτής καθορίζει την κατάσταση της φωνής και των μυών του προσώπου, μελετά τη δομή της συσκευής άρθρωσης, τη φύση της αναπνοής του παιδιού και το ποσό των κινήσεων της άρθρωσης .Ιδιαίτερη σημασία για τη διάγνωση παίζει ιστορία της ανάπτυξης ομιλίας .Κατά τη διάγνωση λογοθεραπευτής δίνει προσοχή στα εξής:

 • άρθρωσης πτυχή της ομιλίας – ρυθμό, ρυθμό, προσωδία, ήχου προφορά και την ευκρίνεια.
 • συγχρονικότητα φώνησης, την αναπνοή και την άρθρωση
 • φωνολογική αντίληψη του παιδιού, καθώς και το επίπεδο των λεξιλογικών και γραμματικών δομή του λόγου.

Η διάγνωση στο γραπτό λόγο του παιδιού πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία εργασιών, όπως μια επιστολή από υπαγόρευση, αντιγραφή αποσπασμάτων από τα βιβλία, την ανάγνωση μεγαλοφώνως και την κατανόηση ενός κειμένου. Εκτός από την αξιολόγηση ενός νευρολόγου και ενός λογοθεραπευτή για τη διάγνωση της δυσαρθρία σε ένα παιδί, απαιτείται επίσης αξιολόγηση και παρακολούθηση ενός ψυχολόγου ο οποίος θα μελετήσει τη γενική πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η δυσαρθρία σε παιδιά αξιολογείται καλύτερα αφού το παιδί φτάσει στην ηλικία των 5 ετών και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη και σε εντελώς υγιή παιδιά σε μικρότερη ηλικία μπορεί να εμφανίζουν παρόμοιες ενδείξεις- εκδηλώσεις δυσαρθρίας που μπορεί να μην ισχύουν.