Αλλαγές στη Γ Λυκείου

0
82

Δύο αλλαγές για τη Γ Λυκείου θα περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στη σημερινή δίωρη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, παρουσία της υφυπουργού Σ. Ζαχαράκη και της Γ.Γ. Σ. Γκίκα.

Α. Η πρώτη αλλαγή που συζητείται , σύμφωνα με πληροφορίες του esos, αφορά την ενοποίηση της 2ης και 3ης Ομάδας Προσανατολισμού. Κι αυτό διότι το “σπάσιμο” της 2ης Ομάδας Προσανατολισμού σε δύο ομάδες που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση δημιούργησε πολλά ολιγομελή τμήματα. Σε σύνολο 10.000 τμημάτων στη Γ Λυκείου τα 2.500 είναι ολιγομελή, ποσοστό 25%.

Β. H δεύτερη αλλαγή αφορά την κατάργηση των 7ωρων που θεσμοθέτησε ο πρώην υπουργός Κ. Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις της Ν. Κεραμέως είναι η επαναφορά των μαθημάτων Γενικής Παιδείας στη Γ Λυκείου, που σημαίνει ότι θα μειωθούν οι ώρες στα Μαθήματα Προσανατολισμού.

Οι δύο ομάδες Προσανατολισμού

Οι δύο ομάδες Προσανατολισμού που θα ενοποιηθούν είναι οι εξής:

II. Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4):

1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας

2. Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού

3. Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού

4. Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού

IIΙ. Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4):

1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας

2. Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού

3. Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού

4. Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού

Ωράριο εκπαιδευτικών

Η υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε στην ΟΛΜΕ ότι δεν πρόκειται να αυξήσει ή να μειώσει το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών και διέψευσε σχετικές φήμες .

Αξιολόγηση

Οπως είπε η υπουργός στο νέο Σχέδιο Νόμου δεν θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την αξιολόγηση.

Αντίθετα θα προβλέπονται ρυθμίσεις για την επιμόρφωση

Στελέχη Εκπαίδευσης

Η Ν. Κεραμέως επανέλαβε ότι το Σχέδιο Νόμου θα περιέχει το νέο σύστημα επιλογής των Στελεχών Εκπαίδευσης και τόνισε ότι οι “κρίσεις” θα ξεκινήσουν από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, η θητεία των οποίων βρίσκεται σε 18μηνη παράταση.

Τράπεζα θεμάτων

Ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων θα ξεκινήσει από την ερχόμενη χρονιά για την Α’ Λυκείου και αυτό είναι κάτι το οποίο επεξεργάζεται αναλυτικά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, επανέλαβε στην ΟΛΜΡ η υπουργός Παιδείας .

Πρότυπα – Πειραματικά

Στο Σχέδιο Νόμου θα υπάρχουν σχετικές διατάξεις , προκειμένου να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο είκοσι τέσσερα πρότυπα σχολεία και τριάντα οκτώ πειραματικά σχολεία σε όλη τη χώρα, κατανεμημένα προφανώς σε όλη την επικράτεια, τόνισε η Ν. Κεραμέως.

Διορισμοί

Η υπουργός Παιδείας συμφώνησε ότι οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι τέτοιες που δεν φτάνουν οι 15.000 μόνιμοι διορισμοί που οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Διπλή μοριοδότηση

Η Νίκη Κεραμέως επανέλαβε ότι θα θεσμοθετήσει τη διπλή μοριοδότηση για όσους εκπαιδευτικούς υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Πίνακες

Παράλληλα η υπουργός τόνισε ότι το Σχέδιο Νόμου θα προβλέπει διάταξη που θα μειώνει τη διάρκεια των πινάκων από τρία χρόνια σε δύο για να προσμετράται πιο γρήγορα η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η υπουργός Παιδείας τόνισε πως στο Σχέδιο Νόμου για τη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης, θα περιλαμβάνονται και ορισμένες επείγουσες διατάξεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως η λειτουργία των αγγλόφωνων πανεπιστημιακών τμημάτων για την προσέλκυση ξένων φοιτητών.

esos.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here