Τρόποι εκπαίδευσης εξ αποστάσεως

0
82

Η ραγδαία εξάπλωση του Κορωνοϊού και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απέδειξαν πόσο ανέτοιμη είναι η εκπαίδευση για αυτή την κατάσταση.

Η απαγόρευση μαθημάτων σε πανεπιστήμια, σχολεία και φροντιστήρια μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο από τις 14 μέρες που έχουν ανακοινωθεί αρχικά.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις στην εκπαίδευση των μαθητών, αλλά και σε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στα εκπαιδευτήρια.

Η λύση είναι η απομακρυσμένη εκπαίδευση αλλά δυστυχώς στην χώρα μας ελάχιστα εκπαιδευτικά κέντρα είναι προετοιμασμένα για να την παρέχουν.

Εσείς είστε έτοιμοι για την παροχή Απομακρυσμένης Εκπαίδευσης;

ΛΥΣΕΙΣ

Μερικές λύσεις προσφέρονται δωρεάν ενώ άλλες απαιτούν κάποια οικονομική επένδυση, η οποία δεν θεωρείται σημαντική σε σχέση με τα οφέλη τους.

Ας δούμε μερικές από αυτές μαζί με τα θετικά και τα αρνητικά τους.

YouTube

Streaming μέσω YouTube

Η εύκολη και δωρεάν λύση αρκεί να έχουμε μια κάμερα είναι η ζωντανή μετάδοση μέσω streaming του μαθήματος στο YouTube. Ο καθηγητής θα μπορεί να βλέπει και να απαντάει στα σχόλια των μαθητών του και να τους στέλνει το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Υπό ποιες προϋποθέσεις;
Θα πρέπει η σχολή η το φροντιστήριο να έχει ήδη κανάλι στο YouTube και ιδανικά να έχει φροντίσει ώστε οι μαθητές ή οι γονείς τους να έχουν εγγραφεί στο κανάλι τους.
Επίσης θα βοηθούσε η σχολή να έχει καταχωρήσει και τα email των μαθητών/γονιών ώστε να είναι πιο εύκολη η επικοινωνία και η αποστολή εκπαιδευτικού υλικού.
Έτσι, την προγραμματισμένη ώρα του μαθήματος οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα στο YouTube και να στέλνουν τις απορίες τους στον καθηγητή μέσω σχολίων. Δεν υπάρχει περιορισμός στους μαθητές που μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα.

Τα αρνητικά
Τα αρνητικά είναι ότι το μάθημα μπορεί να το δει οποιοσδήποτε και η επικοινωνία με τους μαθητές είναι περιορισμένη.

Facebook

Με παρόμοιο τρόπο μπορεί να δουλέψει και το Facebook. Αν το φροντιστήριο έχει φροντίσει να έχει μια ενεργή σελίδα στο Facebook και να έχει ενημερώσει τους μαθητές και τους γονείς τους για αυτήν τότε θα μπορεί να κάνει streaming το μάθημα και να το παρακολουθήσουν οι μαθητές του.

Υπό ποιες προϋποθέσεις;
Ισχύουν τα ίδια με παραπάνω. Δεν υπάρχει περιορισμός στους μαθητές αλλά η επικοινωνία με αυτούς είναι αρκετά περιορισμένη.
Το εκπαιδευτικό υλικό σε αυτήν την περίπτωση βέβαια μπορεί να σταλεί και μέσω Facebook Messenger αν δεν γνωρίζουμε τα email των μαθητών/γονιών.

Τα αρνητικά
Είναι πολύ δύσκολο, έως πρακτικά αδύνατο να περιοριστεί το live streaming στην ομάδα των μαθητών που είναι εγγεγραμμένοι σε κάθε μάθημα.

Skype

Η άλλη κατηγορία λύσεων, πιο high-tech, είναι οι λύσεις video conferencing.
Μια τέτοια λύση είναι το Skype που αν και είναι κυρίως γνωστό για τις προσωπικές βιντεοκλήσεις, έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για ομαδικές βίντεο συνομιλίες έως 50 ατόμων.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί;
Ο περιορισμός στα 50 άτομα είναι για την δωρεάν έκδοση. Στην έκδοση για επιχειρήσεις το όριο ανεβαίνει στα 250 άτομα.
Μέσω Skype ο καθηγητής μπορεί να εμφανίσει την οθόνη του στις οθόνες των μαθητών του και να μοιραστεί έγγραφα με αυτούς. Οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα με εικόνα και ήχο. Αυτό μοιάζει πολύ με την διάδραση που έχει ο καθηγητής με τους μαθητές του στην τάξη.
Δυστυχώς όμως αν και το όριο είναι 50 άτομα η σύνδεση στο διαδίκτυο των εκπαιδευτών τις περισσότερες φορές δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε πάνω από 5 έως 10 άτομα, εκτός βέβαια αν το εκπαιδευτικό ίδρυμα προνόησε και έχει μια πολύ γρήγορη ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο.
Μια λύση θα μπορούσε να είναι η πραγματοποίηση της συνδιάσκεψης με κλειστές κάμερες και μικρόφωνα, τα οποία θα ανοίγουν μόνο όταν απαιτείται, αλλά αυτό θα προκαλέσει πρόβλημα στον καθηγητή, καθώς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα της διδασκαλίας του.

Τα αρνητικά
Και σε αυτήν την περίπτωση είναι προϋπόθεση το εκπαιδευτήριο να γνωρίζει τα email ή τα αναγνωριστικά Skype των μαθητών του.

Η λύση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης είναι εμπόδιο όταν στο σπίτι υπάρχουν περισσότερα παιδιά τα οποία πρέπει να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα μάθημα, απ’ ότι διαθέσιμοι Η/Υ.

Zoom

Παρόμοιες υπηρεσίες με το Skype παρέχει και το Zoom. Στην δωρεάν έκδοση του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βιντεοκλήσεις με μέχρι 100 συμμετέχοντες αλλά με μέγιστο χρόνο κάθε βίντεο συνάντησης τα 40 λεπτά.

Τι χρειάζεται;
Για να συνδεθούν οι μαθητές θα χρειαστεί να έχουν έναν σύνδεσμο που θα τους οδηγήσει στο μάθημα. Δεν χρειάζεται να έχουν email για να κάνουν εγγραφή. Πρέπει βέβαια ο καθηγητής να έχει έναν τρόπο επικοινωνίας για να τους στείλει αυτόν τον σύνδεσμο.
Και σε αυτήν την περίπτωση ο καθηγητής μπορεί να εμφανίσει την οθόνη του στις οθόνες των μαθητών. Οι μαθητές και εδώ μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα με βίντεο και εικόνα. Η σύνδεση στο διαδίκτυο αποτελεί και εδώ βέβαια περιοριστικό παράγοντα, όσον αφορά το πλήθος των μαθητών που μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα.

Τα αρνητικά;
Τα μειονεκτήματα της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης είναι τα ίδια με αυτά που αναφέραμε και στην περίπτωση του zoom.

BigBlueButton Moodle 

Η τελευταία λύση στην οποία θα αναφερθούμε σήμερα είναι ίσως η καλύτερη και πληρέστερη που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για απομακρυσμένη εκπαίδευση.

Περί τίνος πρόκειται;
Είναι δωρεάν, πρόκειται για λογισμικό ανοικτού κώδικα, αλλά έχει κάποιες απαιτήσεις που μπορεί να κοστίσουν. Απαιτεί την ύπαρξη κάποιου server στον οποίο θα εγκατασταθεί και θα διαχειρίζεται τα απομακρυσμένα μαθήματα. Στο άκουσμα της εγκατάστασης και διαχείρισης ενός server, τα περισσότερα φροντιστήρια θα αποθαρρυνθούν και θα θεωρήσουν την λύση αυτή ιδιαίτερα κοστοβόρα. Ωστόσο δεν είναι έτσι.

Γιατί πλεονεκτεί;
Στα θετικά του BigBlueButton είναι ότι μπορεί να συνδεθεί με όλα τα γνωστά συστήματα διαχείρισης μαθητών και τάξεων κάνοντας την χρήση του σε σχολές που χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα πολύ απλή. Τέτοια συστήματα είναι το Moodle, το Canvas και πολλά άλλα. Κατά συνέπεια, μια σχολή που έχει καταχωρημένους τους μαθητές στο Moodle για παράδειγμα, και οργανωμένους σε τάξεις μπορεί να ξεκινήσει μια συνεδρία απομακρυσμένης εκπαίδευσης με μερικά κλικ.

Επίσης, μόνο οι μαθητές αυτής της τάξης θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα, ενώ όταν έχουν απορία μπορούν να επικοινωνήσουν με τον καθηγητή άμεσα.

Η λύση αυτή είναι σχεδιασμένη για την προσομοίωση της πραγματικής τάξης και έχει υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να μην υπάρχει περιορισμός στο πλήθος των μαθητών. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει προβλεφθεί οι απαιτήσεις στην σύνδεση στο διαδίκτυο να είναι μικρότερες με την προαιρετική ενεργοποίηση του βίντεο από τους μαθητές.

Σε προσομοίωση της πραγματικής αίθουσας διδασκαλίας, ο καθηγητής χρησιμοποιεί έναν πίνακα και μπορεί να δείξει στους μαθητές οποιοδήποτε εκπαιδευτικό υλικό έχει στην διάθεση του. Παράλληλα παρέχονται δυνατότητες για online quiz και ψηφοφορίες και πολλά άλλα εκπαιδευτικά εργαλεία.

Εάν κάποιος δεν διαθέτει τις γνώσεις που χρειάζονται για να στήσει ένα τέτοιο σύστημα, μπορεί να απευθυνθεί σε μία εταιρία που θα αναλάβει το στήσιμο, ώστε να έχει στη διάθεσή του ένα σύστημα Απομακρυσμένης Εκπαίδευσης, με τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που θέλει, μέσα σε λίγες ημέρες. Το κόστος για αυτήν την υπηρεσία κυμαίνεται, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Για μια εκτίμηση κόστους μπορείτε να απευθυνθείτε εδώ

Άλλωστε, η χρήση της απομακρυσμένης εκπαίδευσης για την εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες που δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους ή ατόμων που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές καθιστά την λύση της απομακρυσμένης εκπαίδευσης μια αναγκαιότητα.

Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα εργαλεία, ούτε καινούργια είναι, ούτε -τα εξειδικευμένα- αναπτύχθηκαν χωρίς λόγο. Ολοκληρώνοντας, πρέπει να αναφέρουμε ότι η απομακρυσμένη εκπαίδευση είναι μια υπηρεσία που θα έπρεπε να είναι παρούσα στην εκπαίδευση εδώ και χρόνια και όχι να την αναζητούμε μόνο τώρα που βρίσκεται στην επικαιρότητα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here