Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει τη δια ζώσης ούτε να καλύψει την ύλη

«Στόχο έχει να κρατήσουν οι μαθητές επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία», τονίζει η υπουργός Παιδείας – «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια»

«Τα σχολεία κλείσανε το μάθημα συνεχίζεται» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω κορονοϊού, που ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα.

«Αυτή η μέθοδος δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση, ούτε την κάλυψη ύλης, αλλά στόχο έχει να κρατήσουν οι μαθητές επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία» τόνισε η υπουργός Παιδείας, εξηγώντας και περιγράφοντας αναλυτικά τις δυνατότητες που προσφέρει η διαδικτυακή πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευση

«Στο Μέγαρο Μαξίμου και μαζί με τον Πρωθυπουργό δοκιμάσαμε την πιλοτική εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα,το οποίο επιτρέπει στον κάθε καθηγητή να έχει τη δική του εικονική τάξη, να επιβάλλει ησυχία στην τάξη κάνοντας χρήση του «mute», ενώ κάθε μαθητής μπορεί να κάνει ερωτήσεις και να παρουσιάσει εργασίες» δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Κεραμέως, υπογραμμίζοντας πως ουσιαστικά πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση και ένα τεράστιο εγχείρημα.Η ίδια επεσήμανε πως κατά συντριπτική πλειονότητα κάθε οικογένεια με παιδιά στην χώρα, αυτή τη στιγμή  έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ όπως είπε, εξετάζεται και πρόβλεψη για όσες οικογένειες που δεν έχουν. Η κ. Κεραμέως επιπλέον, δήλωσε  πως το σύστημα αντέχει για να υπάρχουν τηλεμαθήματα σε όλη την Επικράτεια και ενώ είναι αναμενόμενο πως θα υπάρξουν τεχνικά ζητήματα και ο κατάλληλος χρόνος προσαρμογής και εξοικείωσης, η χρήση της πρωτοποριακής αυτής πλατφόρμας είναι εξαιρετικά εύκολη.

Αναφερόμενη τώρα στο μέλλον της σχολικής χρονιάς και σε σχέση με τις ώρες διδασκαλίας που θα χαθούν, η κ. Κεραμέως τόνισε πως τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη συνολική διάρκεια που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, σημειώνοντας  χαρακτηριστικά πως η αναπλήρωση μπορεί να γίνει με «ήπιους τρόπους» όπως η μείωση της ώρας διδασκαλίας και η κατάργηση περιπάτων και εκδρομών αν η αναστολή λειτουργίας αφορά σε διάστημα 2-3 εβδομάδων.

«Είμαστε ωστόσο έτοιμοι για όλα τα σενάρια ακόμα και για την περίπτωση που η αναστολή λειτουργίας υπερβεί το χρονικό διάστημα των τριών εβδομάδων» τόνισε η κ. Κεραμέως ενώ συμπληρώνοντας δήλωσε:

«Θα πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα, όπως επέκταση σχολικού έτους, μείωση ύλης και ενδεχομένως μετακύλιση της έναρξης των Πανελλαδικών εξετάσεων».

Previous article“Παραμύθια μέσω τηλεφώνου” για μία εβδομάδα από το Μουσείο Παραμυθιού
Next articleΠΟΥ: Οδηγίες για να φτιάξετε αντισηπτικό σπίτι σας
Μαριάννα Μανωλοπούλου
Ονομάζεται Μαρία-Ιωάννα Μανωλοπούλου, είναι 22 ετών και γεννήθηκε στην Λάρισα. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι νηπιαγωγός. Συμμετείχε εθελοντικά σε προγράμματα όπως στο hotspot των Διαβατών και συμμετέχει εθελοντικά και εμψυχωτικά στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και επιμορφώνεται συνεχώς στο τομέα της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Ανήκει στην συντακτική ομάδα του Πηγή Παιδείας ενώ αποτελεί και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου του Πηγή Παιδείας. Στα ενδιαφέροντα της συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα ταξίδια, το θέατρο, οι ξένες γλώσσες, η προώθηση της εναλλακτικής εκπαίδευσης. Συναναστρέφεται καθημερινά με παιδιά κυρίως προσχολικής αγωγής και εκτιμά την συνεχή ποιοτική επιμόρφωση πάνω στο αντικείμενο της. Ένας από αυτούς είναι και ο λόγος που ξεκίνησε να γράφει. Γράφει στο «Πηγή Παιδείας» και ασχολείται κυρίως με το κομμάτι των συνεντεύξεων γιατί όνειρο της από μικρή ήταν να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Μόνο που αυτή τη φορά βρήκε τρόπο να «παντρέψει» τις δυο μεγάλες αγάπες της τη δημοσιογραφία και την παιδαγωγική. Για αυτήν Πηγή σημαίνει «Η γνώση είναι η πιο δημοκρατική πηγή δύναμης.» και Παιδεία «Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται». Το ρητό που την συνοδεύει στις περισσότερες στιγμές της ζωής της είναι το «Τα πάντα συμβαίνουν για κάποιο λόγο» έτσι όσον αφορά την Εκπαίδευση και την Παιδεία θεωρεί πως πάντα πίσω από αυτές όλα έχουν κάποιον στόχο και όλα είναι θέμα κίνητρων. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο email της mariannamanwlopoulou@gmail.com και στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here