Τα παιδιά λένε:«Μαμά πρέπει να μείνουμε σπίτι, για να μπορούμε να είμαστε υγιείς και να πάμε για μπάνιο το καλοκαίρι!»

0
96

Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα ζούσαμε τέτοιες καταστάσεις. Αρκετοί θα συμφωνήσουν με αυτό! Δεν έχω ζήσει πολέμους, ούτε την περίοδο της δικτατορίας και μέχρι τώρα σε γενικές γραμμές όλα έβαιναν καλώς.

Όταν ξεκίνησε, λοιπόν, όλη αυτή η κατάσταση, δεν είχα στο μυαλό μου ότι θα έπρεπε να μείνω κλεισμένη μέσα στο σπίτι μου με δυο παιδιά σαν θηρία σε κλουβί προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα. Είναι δύσκολο, όχι μόνο για τα παιδιά φυσικά αλλά και για μας.

Αλλά θα το κάνω γιατί έτσι πρέπει!

Γιατί θέλω να παραμείνω υγιής κι εγώ αλλά και οι άνθρωποι που είναι γύρω μου!

Κυρίως οι μεγαλύτεροι που τώρα ήρθε η ώρα να τους δείξουμε πόσο τους αγαπάμε και τους νοιαζόμαστε!

Ήρθε η ώρα να τους προστατέψουμε!

Μένω μέσα για όσες μέρες χρειαστεί, για να μπορώ «αύριο» να κάνω βόλτες ανενόχλητη. Όχι μόνο εγώ και εκείνοι που ξέρω αλλά και εκείνοι που δεν ξέρω.

Δεν είναι ώρα για να παίζουμε.

Είναι σοβαρή η κατάσταση.

Χωρίς πανικό και τρόμο, αλλά με συναίσθηση της πραγματικότητας και πάνω απ΄όλα ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπο.

Δεν σου κρύβω ότι στην αρχή σκέφτηκα ότι δεν είναι κάτι φοβερό και ότι θα περάσει γρήγορα. Όσο, όμως, επιδεινωνόταν η κατάσταση άρχισα να νιώθω ότι τελικά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Κι όσο ενημερωνόμουν τόσο περισσότερο αγχωνόμουν για το τι θα γίνει.

Αλλά αποφάσισα ότι θα ακούσω μόνο τους ειδικούς. Θα κλείσω τα αυτιά μου στην τρομολαγνεία που σπέρνουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Κάνε το ίδιο.

Φρόντισε να παραμείνεις ψυχικά υγιής.

Επέλεξε να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν.

Δες το σαν μια ευκαιρία να κάνεις πράγματα που τα άφηνες μέχρι τώρα στην άκρη γιατί δεν προλάβαινες. Να ανακαλύψεις πως μπορείς να δουλέψεις από το σπίτι σου. Να περάσεις κι άλλο χρόνο με την οικογένειά σου, να παίξεις επιτραπέζια, να διαβάσεις βιβλία, να κάνεις κατασκευές, να χαλαρώσεις στον καναπέ σου. Γενικά να κάνεις όσα δεν μπορούσες να κάνεις στην μέχρι τώρα καθημερινότητά σου.

Ναι, είναι αλήθεια ότι η καθημερινότητά μας άλλαξε άρδην εν μια νυκτί. Για σκέψου όμως και όλους αυτούς που έχασαν τους ανθρώπους τους, όλους αυτούς που δουλεύουν νυχθημερόν για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας. Σίγουρα είναι σε πιο δύσκολη θέση.

Σκέψου τα παιδιά που σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία αλλάζουν όλα γύρω τους και πασχίζουν να κατανοήσουν τι συμβαίνει. Μείνε ψύχραιμος και πες τους την αλήθεια. Με έναν ωραίο τρόπο, χωρίς υπερβολές. Θα καταλάβουν και σίγουρα θα σε βοηθήσουν να δεις την αισιόδοξη πλευρά της ζωής.

Γιατί όπως μου είπε η κόρη μου με το μυαλό ενός 8χρονου: «Μαμά πρέπει να μείνουμε σπίτι, για να μπορούμε να είμαστε υγιείς και να πάμε για μπάνιο το καλοκαίρι!»

Προσέχουμε λοιπόν για να έχουμε!

Κάνω τη σωστή επιλογή: Μένω σπίτι

 

Ειρήνη Κεμερλή, εκπαιδευτικός και μαμά

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here