Παράταση των περιοριστικών μέτρων, που θα περιλαμβάνουν ακόμη και το Πάσχα, αναμένεται να ανακοινώσει, σήμερα Δευτέρα, η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Στόχος είναι να διατηρηθεί στα ίδια χαμηλά ποσοστά η διασπορά του κορωνοϊού και να μην «ξεφύγει» βάζοντας σε κίνδυνο τους συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξετάζει, εκτός από επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εφ όσον χρειαστεί, να κινητοποιήσει και τους ιδιωτικούς γιατρούς, όλων των ειδικοτήτων. Παράλληλα, ξεκινούν και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από 500 κινητά συνεργεία.

Σύμφωνα με τις έως τώρα υπάρχουσες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει και νέα μέτρα στήριξης και άλλων επιχειρήσεων, που πλήττονται από τον Covid-19, ώστε να ενταχθούν και αυτές στις ευεργετικές διατάξεις, ενώ -εκτός απροόπτου- αναμένεται να δοθεί και στους ειδικούς επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, λογιστές κ.λπ.) το επίδομα των 800 ευρώ, αντί των 600 που αρχικά είχε ανακοινωθεί αλλά, μετά τις αντιδράσεις των επαγγελματικών τους φορέων, τελικά όπως φαίνεται θα δοθεί και σε αυτές τις κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.

Στόχος είναι να μην υπάρχει εφησυχασμός και χαλάρωση των μέτρων μέχρι τα μέσα Μαΐου, όταν και θα κριθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Όλοι οι αρμόδιοι, υπουργοί όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει να χάσουμε αυτό που κερδίσαμε με κόπο, αφού είμαστε η χώρα της Ευρώπης με τη μικρότερη -λόγο περιοριστικών μέτρων- διασπορά του ιού.

Έτσι δεν τίθεται καν θέμα διακοπών του Πάσχα και αυτό θα πρέπει από τώρα όλοι μας να το συνειδητοποιήσουμε, ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, το είπε ξεκάθαρα, αποκαλύπτοντας επί της ουσίας την ήδη ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης. Κατά την τακτική απογευματινή ενημέρωση χθες το απόγευμα, ανέφερε πως δεν υπάρχει θέμα εκδρομέων και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για εκδρομές το Πάσχα όταν υπάρχει ενεργό το μέτρο της απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ωστόσο, η παράταση του «λουκέτου» στα καταστήματα μέχρι τις 11 Απριλίου, αντί τις 6 του ίδιου μήνα, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, γίνεται με την προοπτική να παραμείνουν σε ισχύ, με νέα απόφασή της κυβέρνησης, οι σχετικοί περιορισμοί των επαγγελματιών και καταστηματαρχών και την Μεγάλη Εβδομάδα. Για αυτό εξάλλου το λόγο δεν πρόκειται να αρθεί μέχρι τότε ο περιορισμός των μετακινήσεων.

Επιστρατεύονται ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατροί

Η κυβέρνηση μελετά και άλλες δράσεις με τις οποίες θα ενισχυθεί ο δημόσιας χαρακτήρας του ΕΣΥ και ήδη μέσα από τα σενάρια που υπάρχουν εξετάζεται η επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας, ενώ αναμένεται να υπάρξει και ένα γενικότερο προσκλητήριο σε γιατρούς πολλών ειδικοτήτων, όχι μόνο πνευμονολόγων και λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κατ΄οίκον επισκέψεις, παρακολουθώντας ασθενείς με περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν από το σπίτι.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αποκάλυψε πως είναι στα σχέδια της κυβέρνησης το θέμα της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών, αφού προβλέπεται μέσα από την ΠΝΠ, όπως και η επιστράτευση των γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε σχετικά μετά από ερώτηση που του έγινε στο υπουργείο Υγείας:

«Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπεται η επίταξη ακόμα και ιδιωτικών μονάδων υγείας. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε εντάξει στο σχεδιασμό μας, το έχουμε προγραμματίσει και αν χρειαστεί θα το κάνουμε σε επόμενη φάση της νόσου. Να υπενθυμίσω ότι αυτή τη στιγμή στο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 3.100 κλίνες για τη νοσηλεία ήπιων και μετρίων περιστατικών με κορωνοϊό και είναι διαθέσιμες 215 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να ανοίξουμε 75 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας. Άρα σε αυτή τη φάση το σύστημα έχει επάρκεια κλινών, τόσο απλών κλινών όσο και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας».

Συμπλήρωσε επίσης πως «είναι στον προγραμματισμό μας -και εφόσον χρειαστεί- θα επιταχτούν και ιδιωτικές κλινικές».

Σε ό,τι αφορά στους ιδιώτες γιατρούς, ο υφυπουργός Υγείας επεσήμανε πως «Δεν αφορά μόνο τους πνευμονολόγους και τους παθολόγους αλλά και άλλες ειδικότητες, όπως είναι οι γενικοί γιατροί, όπως είναι οι καρδιολόγοι, όπως είναι οι παιδίατροι όπου θα μπορούν να επισκέπτονται τους ασθενείς κατ΄ οίκον προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης στο σπίτι».

Σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν οι κατ’ οίκον δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις 500 κινητές μονάδες, ο κ. Κοντοζαμάνης ανάφερε πως αυτό θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

«Πρόκειται» είπε «για ένα πρόγραμμα το οποίο τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε και είναι σε διαδικασία υλοποίησης. Πιστεύουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει να υλοποιείται. Με την ευκαιρία αυτή να σημειώσω ότι ο ΕΟΔΥ ήδη με κλιμάκιά του επισκέπτεται διάφορες περιοχές της χώρας προκειμένου να προβαίνει σε έλεγχο του πληθυσμού και να λαμβάνει δείγματα και να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι».

Επέκταση προστασίας πρώτης κατοικίας

Εκτός από την ενίσχυση του ΕΣΥ εξετάζονται, παράλληλα, και επιπλέον μέτρα που αφορούν ευρύτερα την κοινωνία και ειδικότερα τους δανειολήπτες που τα δάνειά τους, στεγαστικά ή επαγγελματικά βρίσκονται στο «κόκκινο».

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η αναστολή στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και η ευελιξία από τις τράπεζες, δίνουν οξυγόνο στην αγορά και συμβάλλουν στην αποτροπή απολύσεων, λέγοντας πως «ο σχεδιασμός γίνεται σε δύο σκέλη: στο δημοσιονομικό, ύψους 4,7 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα (2,5% του ΑΕΠ), το οποίο θα συνεχίζει να διευρύνεται. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να υπάρχει και το ρευστό για να δοθεί. Ευτυχώς υπήρχε επάρκεια από τις εκδόσεις ομολόγων του προηγούμενου διαστήματος, όμως δεν μπορεί διαρκώς να εκταμιεύονται χρήματα, δίχως να εισπράττονται τα 4-5 δισ. ευρώ τον μήνα που προβλέπονταν στον Προϋπολογισμό. Για αυτό λέμε ότι όποιος πρέπει να πληρώσει ΦΠΑ για τον Ιανουάριο και μπορεί να τον πληρώσει για να υπάρξει συνέχεια στα μέτρα».

Πηγή https://www.cnn.gr/news/politiki/story/213263/koronoios-to-sxedio-tis-kyvernisis-gia-ton-krisimo-aprilio

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here