Γιώργος Τσουρέας: «Εκδίδω με κέφι και μεράκι για τον συγγραφέα»

0
485

O Γιώργος Τσουρέας είναι εκδότης του οίκου ἩΔΥΕΠΕΙΑ. Είναι πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας και Παιδαγωγικής σχολής ενώ πρόσφατα έγινε κάτοχος του πτυχίου μεταπτυχιακών σπουδών στην Ειδική Αγωγή.

1)Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με τον χώρο των εκδόσεων;

Ασχολούμαι, παράλληλα με την 13χρονη διδασκαλία σε ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας, με τις εκδόσεις ΤΣΟΥΡΕΑ. Οι εκδόσεις είναι κάτι που μάθαινα από μικρός, γιατί ήταν και είναι οικογενειακή επιχείρηση που δημιούργησε ο πατέρας μου από το 1989. Ο πατέρας μου, Ευστράτιος Τσουρέας, έχει μεγαλύτερη φήμη ως συγγραφέας (Παπαδήμας, Ελληνοκδοτική κ.ά.), ωστόσο τα βιβλία των εκδόσεων ΤΣΟΥΡΕΑ είναι κυρίως εκπαιδευτικά – φιλολογικά από το Δημοτικό ως το Πανεπιστήμιο. Όπως καταλαβαίνετε, στον χώρο των εκδόσεων αναπόφευκτα θα εισερχόμουνα. Αυτή τη στιγμή, από το 2016, δημιούργησα την ἩΔΥΕΠΕΙΑ, ένα προσωπικό στοίχημα.

2) Τι σημαίνει ἩΔΥΕΠΕΙΑ;

Το όνομα των εκδόσεων είναι σπάνιο. Δεν υπάρχει σε κανένα αρχαίο κείμενο. Μόνο στην Ιλιάδα του Ομήρου, σε ένα στίχο, υπάρχει το επίθετο σε αρσενικό γένος «ἡδυεπής». Οπότε το θηλυκό του επιθέτου είναι «ἡδυέπεια». Σημαίνει ευγλωττία, η γλυκιά ομιλία, η γλυκομιλούσα.

3) Τι περισσότερο έχει να προσφέρει ο δικός σου εκδοτικός οίκος από τους υπόλοιπους;

Όταν με ρωτάνε κάτι τέτοιο, απαντώ με περηφάνια ότι εκδίδω βιβλία, με τη βοήθεια του συγγραφέα, αφενός πρωτότυπα, αφετέρου βιβλία που διανθίζονται με ευγλωττία, χωρίς να περιορίζω τον συγγραφέα, να υποδεικνύω αλλά και να ορίζω σελίδες βιβλίου ή χρωματισμούς εξωφύλλων. Πάντα με τον συγγραφέα επιθυμώ να εκδίδω βιβλία που θα γίνονται πραγματικότητα, βάσει των ονείρων του αλλά και θα έχουν συγκεκριμένη θεματολογία και στοχοθεσία. Με δύο λόγια χαρακτηρίζω τις εκδόσεις μου: κέφι και μεράκι για τον αναγνώστη και τον συγγραφέα.

3) Ασχολείσαι αρκετά με την έκδοση εκπαιδευτικών βιβλίων. Στις εκδόσεις ἩΔΥΕΠΕΙΑ ασχολείσαι με την έκδοση κι άλλων ειδών. Μπορεί να μας αναφέρεις περισσότερα;

Τα βιβλία που ως τώρα έχουμε εκδώσει εγώ κι ο πατέρας μου μέσω των εκδόσεων ΤΣΟΥΡΕΑ είναι πράγματι εκπαιδευτικά – φιλολογικά. Θέλω λοιπόν να τιμήσω τον συγγραφέα, ο οποίος εμπιστεύεται εμένα ως εκδότη, για να εκδοθεί το βιβλίο στην ελληνική αγορά. Είμαι κι εγώ συγγραφέας, άρα επιθυμώ να εκδοθούν ανάλογα, ποιοτικά βιβλία, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί.

4)Σε μία εποχή όπου ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τα πάντα, υπάρχει μέλλον για τον συγγραφέα; Πώς μπορεί να επιβιώσει το βιβλίο;

Το έντυπο βιβλίο μπορεί να επιβιώσει, στις μέρες αυτές που οι συνθήκες δυσκόλεψαν. Οι άνθρωποι, αν το επιθυμούν, μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Ήδη το έχω κάνει κι εγώ. Ορίζω τα ραντεβού μου περισσότερο μέσω του διαδικτύου κι όχι, όπως παλιά, εκ του σύνεγγυς. Το βιβλίο θα επιβιώσει, γιατί η τηλεόραση δεν έχει να προσδώσει κάτι στο κοινό του και το διαδίκτυο προσφέρει ακατάσχετες, ακατέργαστες, πολλαπλές πληροφορίες. Έτσι, το βιβλίο γίνεται ο πιο σοβαρός παράγοντας να ρυθμίσει, σε λίγες σελίδες, όλα αυτά που δεν μπορούν να προσφέρουν η τηλεόραση και το διαδίκτυο.

5) Οι συγγραφείς θεωρούν ότι η τοποθέτηση του βιβλίου τους σε γνωστά βιβλιοπωλεία πανελλήνιας εμβέλειας θα είναι αυτό που θα τους κάνει αναγνωρίσιμους. Ποια είναι η δική σου άποψη;

Πράγματι, οι συγγραφείς νομίζουν ότι, αν το βιβλίο τους τοποθετείται σε γνωστά βιβλιοπωλεία πανελλήνιας εμβέλειας, θα έχει και την ανάλογη απήχηση. Αυτή η εντύπωση, δυστυχώς, έχει χάσει την αξία της. Στις μέρες μας, τα κοινωνικά δίκτυα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την  προώθηση ενός βιβλίου. Σ’ αυτό αξίζει να προστεθεί και η τοποθέτηση του βιβλίου είτε σε ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία είτε στην ιστοσελίδα των εκδόσεων, που φιλοξενούνται, όταν οι τελευταίες έχουν και ηλεκτρονικό καλάθι αγορών. Ήδη, εδώ και λίγους μήνες, οι εκδόσεις ΗΔΥΕΠΕΙΑ ακολουθούν τις νέες τάσεις της βιβλιοαγοράς, πάντα με σεβασμό και εκτίμηση για το έργο των συγγραφέων.

6) Πολλοί συγγραφείς παραπονιούνται ότι ο εκδότης τους δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το έργο τους. Τι πιστεύεις; Σκοπεύεις να αλλάξεις μέσα από τη δουλειά σου την υπάρχουσα κατάσταση; Και, αν ναι, πώς;

Θέλω να εκδίδω βιβλία με κέφι και μεράκι. Η βιβλιοποίηση είναι κάτι που αποτελεί για μένα πρωταρχικός σκοπός. Σ’ αυτό το ζήτημα είμαι αμετακίνητος, γι’ αυτό δεν επιθυμώ να εκδίδεται βιβλίο του και να χάνεται ο εκδότης του που εμπιστεύτηκε. Άρα, προσδοκώ να εκδίδω βιβλία που τιμούν τον συγγραφέα, είναι επιμελημένα μέχρι λεπτομέρειας και ανταποκρίνονται, όσο περισσότερο γίνεται, στις επιθυμίες τους. Προσωπικά, πιστεύω ότι, αν υπάρχει τέτοια διάθεση ανάμεσα σε εκδότη και συγγραφέα, τότε το αποτέλεσμα φαίνεται διαμέσου των βιβλίων που εκδίδονται. Βασική μου επιθυμία είναι οι εκδόσεις ΗΔΥΠΕΙΑ να μην αποτελέσουν ένας διάττοντας αστέρας που πέρασε και χάθηκε. Μαζί με τον συγγραφέα σχεδιάζουμε κάθε βήμα, γιατί ο συγγραφέας είναι για μένα το Α και το Ω της ποιοτικής βιβλιοπαραγωγής.

7) Ένα τελευταίο μήνυμα σας…

Οι εκδόσεις ἩΔΥΕΠΕΙΑ θα ήθελα πολύ να είναι συνώνυμες με βιβλία που κατέχουν ξεχωριστή σημασία στην ελληνική βιβλιοαγορά. Βασικό μου μέλημα είναι να εκδίδονται βιβλία με στοχοθεσία, όχι τυχαία, όχι εφήμερα. Κέφι και μεράκι είναι το σύνθημα που θα χαρακτήριζα τις εκδόσεις που ονειρεύομαι, μακριά από μάρκετινγκ και άλλες εμπορικές συμφωνίες που δεν με χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο και ως εκδότη. Άλλο τόσο θα ήθελα να χαρακτηρίζει και τον συγγραφέα… ανθρωπιά, κάτι που εκλείπει, στις μέρες μας. Από δική μου πλευρά, θα κάνω τα πάντα, για να «ταξιδέψουμε» με τα βιβλία μας!

Πληροφορίες:

www.idiepeia.gr

info@idiepeia.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here