Δημήτρης Καρυπίδης: «Μεγάλωσα ως ανάπηρος αλλά χωρίς αναπηρία»

0
172

Ο Δημήτρης Καρυπίδης γεννήθηκε στις 27/4/1989 στο Τομσκ της Σιβηρίας. Ήρθε στην Ελλάδα πολύ μικρός όπου και τελείωσε το σχολείο. Κατόπιν, συνέχισε τις σπουδές του στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Γεννήθηκε με ατελή οστεογέννεση, μια πάθηση που τον υποχρεώνει να κινείται σε αναπηρικό αμαξίδιο, η οποία ωστόσο, τον ώθησε να ασχοληθεί με τον κόσμο της κολύμβησης από το 2012, μιας και ήταν το μόνο άθλημα που του επιτρέπει την κίνηση με τον ελάχιστο κίνδυνο για την υγεία του. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή εργάζεται στον Δήμο Αλεξανδρούπολης και με κάθε ευκαιρία δίνει διαλέξεις για την αναπηρία. Ο κ. Καρυπίδης δίνει μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην Πηγή Παιδείας και στην Μαριάννα Μανωλοπούλου.

«ΜεγΑΛΩΣΑ ΩΣ ΑΝΑΠΗΡΟΣ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑ»

Από τη Σιβηρία στην Αλεξανδρούπολη, σχολείο χωρίς πρόσβαση σε ράμπες αλλά με δασκάλους, συμμαθητές, οικογένεια που ήταν πάντα εκεί. Με ποια φράση θα χαρακτηρίζατε τα παιδικά σας χρόνια; Το μεγαλύτερο στήριγμα σας σαν παιδί;

Η φράση που θα χαρακτήριζα τα παιδικά μου χρόνια είναι: “Μεγάλωσα ως ανάπηρος αλλά χωρίς αναπηρία’’. Είχα πρακτικά μια αναπηρία αλλά όλοι με αντιμετώπιζαν σαν να μην είχα. Το μεγαλύτερο στήριγμα μου σίγουρα ήταν και είναι η μητέρα μου. Χάρη σε αυτήν είμαι αυτός που είμαι και έχω αυτήν την νοοτροπία όσο αφορά την αναπηρία και γενικότερα την ζωή. Ο τρόπος που με αντιμετώπισε ήταν καθοριστικός για την εξέλιξη μου. Όλοι πρώτα βλέπουν τον ‘’Δημήτρη’’ και μετά την αναπηρία του. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πιστεύω έχω πετύχει στην ζωή μου.

«Όσο χρόνο σου πάρει αρκεί να τα καταφέρεις». Τι σημαίνει αυτή η φράση τελικά για εσάς κ. Καρυπίδη;

Πρέπει να βάζουμε στόχους και να κάνουμε όνειρα στην ζωή μας. Αυτά τα δύο είναι κίνητρα για ΖΩΗ. Πρέπει να προσπαθούμε να πραγματοποιούμε στόχους και όνειρα με όλες μας τις δυνάμεις, όσο χρόνο και αν χρειαστεί. Μόλις τα καταφέρουμε, θα πρέπει αμέσως μετά να θέτουμε νέους στόχους και όνειρα. Έτσι, προχωράς μπροστά και ζεις έχοντας κίνητρα. Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να ολοκληρώνεις κάτι και να συνεχίζεις για το επόμενο.

«Θέλεις να πάμε μαζί σε αυτό το σπίτι μήπως και μας ανοίξουν αυτή τη πόρτα;  Εγώ δεν έχω άτομα με αναπηρία σε αυτό το σπίτι, κάνετε λάθος» Πείτε μας για αυτή την εμπειρία σας. Συνεχίζετε εσείς να βοηθάτε  και να στηρίζετε άτομα με αναπηρίες; Με ποιον τρόπο; Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιο άτομο με αναπηρία που δεν θέλει να «ξεφύγει» από αυτή;

Πριν χρόνια επισκέφθηκα με μια Κοινωνική Λειτουργό της αντίστοιχης υπηρεσίας ενός Δήμου ένα σπίτι, γιατί ήξεραν ότι ζει ένα άτομο με αναπηρία εκεί και δεν έβγαινε από το σπίτι. Γενικότερα υπήρχε μια προβληματική κατάσταση και μου ζητήθηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία να πάω εκεί για να μιλήσουμε με τους γονείς και γενικά να προσπαθήσω να βοηθήσω την κατάσταση όντας και ο ίδιος ανάπηρος και ενεργό μέλος της κοινωνίας. Άνοιξε την πόρτα η μητέρα του παιδιού, μας είπε ότι δεν υπήρχε κάνεις ανάπηρος σε αυτό το σπίτι, πώς κάνουμε λάθος και να φύγουμε αμέσως από εκεί. Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα και φύγαμε. Εγώ αρχικά σοκαρίστηκα με την αντίδραση της μητέρας αλλά από την άλλη δεν ήταν η πρώτη φορά που είχα ακούσει για παρόμοιες αντιδράσεις. Η διαφορά είναι πώς τώρα την έζησα κιόλας. Λυπήθηκα πολύ για αυτό το παιδί που όπως φάνηκες δεν είχε την αποδοχή της αναπηρίας του από την οικογένεια του και σίγουρα αυτό θα του “κατέστρεφε την ζωή. Έχω πει κάτι πολύ σκληρό σε ομιλία μου και πραγματικά ταιριάζει απόλυτα στην συγκεκριμένη κατάσταση. “Πολλοί ανάπηροι θα πεθάνουν μέσα στα σπίτια τους χωρίς να μάθουμε ότι υπήρχαν’’.

Ποια θα χαρακτηρίζατε τη πιο σημαντική αλλά ταυτόχρονα και δύσκολη στιγμή κατά τη διάρκεια των  Παραολυμπιακών αγώνων σας;  Πώς αισθανθήκατε;

Η πιο σημαντική στιγμή ήταν η πρώτη μου κούρσα σε Παραολυμπιακούς αγώνες. Αν και σημαντική ήταν ταυτόχρονα και δύσκολη γιατί δεν βγήκε η κούρσα όσο καλά θα ήθελα και θα μπορούσα. Ήμουν πολύ αγχωμένος και άπειρος και αυτό μου στοίχισε μια καλή επίδοση. Μαθαίνουμε από τα λάθη και τις εμπειρίες μας και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Τι σκέφτεστε  όταν ανεβαίνετε στο βάθρο;

Περνάνε από μπροστά μου όλοι οι κόποι και οι θυσίες μου όπως και της οικογένειας μου και του προπονητή μου. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΑμεΑ 2017 που έγινε στο Μεξικό, όταν κατέβηκα από το βάθρο έπεσα στην αγκαλιά του προπονητή μου και κλαίγαμε και οι δυο σαν μικρά παιδιά. Βγήκε η ένταση όλων των δυσκολίων και των κόπων που είχαμε καταβάλει. Μόνο εμείς ξέρουμε πως πραγματικά καταφέραμε να κολυμπάω σε υψηλό επίπεδο. Όλοι εσείς βλέπετε μόνο το αποτέλεσμα δυστυχώς. Για τον λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει με μια πολύ δυνατή ομάδα παραγωγής, ένα ντοκιμαντέρ που ονομάζεται “TOKYO LANE’’ και αποτυπώνει όλη την διαδρομή για να φτάσεις να συμμετάσχεις στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

«μονο εμεισ ξερουμε πωσ πραγματικα καταφεραμε να κολυμπαω σε υψηλο επιπεδο»

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος και τα μελλοντικά επαγγελματικά σας σχέδια;

Αρχικά, ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι οι Παρολυμπιακοί Αγώνες «Τόκιο 2020» που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πραγματοποιηθούν το 2021. Επαγγελματικά εργάζομαι εδώ και κάποια χρονιά σε επιχείρηση του Δήμου της Αλεξανδρούπολης αλλά πέρα από αυτό κάνω πολύ συχνά ομιλίες σε σχολεία και οργανισμούς ως motivational speaker. Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχω στο μυαλό και που θέλω να πραγματοποιήσω, αλλά θα τα δείτε στην πορεία…

Freitag, 13.09.19 – Tag 5 im London Aquatics Centre

«πηγη παιδειασ ειναι ο,τι μασ κανει καλυτερουσ ανθρωπουσ και μασ διαμορφωνει σε εναν καλο και χρησιμο πολιτη για την κοινωνια μασ»

Τι σημαίνει για εσάς Πηγή Παιδείας;

Πηγή παιδείας είναι πρώτα απ’ ‘oλα η οικογένεια γιατί από εκεί παίρνουμε τα πρώτα μας ερεθίσματα και διαμορφώνουμε τον χαρακτήρα μας. Αμέσως μετά το σχολικό περιβάλλον, όπου περνάμε μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας, δεχόμαστε μεγάλο όγκο πληροφοριών και μαθαίνουμε πράγματα. Από εκεί και πέρα η ψυχαγωγία (θέατρα, σινεμά) και η σωστή ενασχόληση με το διαδίκτυο, ακόμα και με τα social media είναι πηγή παιδείας. Αυτήν την στιγμή υπάρχει άπειρη διαθέσιμη πληροφορία μέσω του Διαδικτύου που πραγματικά είναι μια τεράστια πηγή παιδείας αν αξιοποιηθεί σωστά. Πηγή παιδείας είναι ό,τι μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και ότι μας διαμορφώνει σε έναν καλό και χρήσιμο πολίτη για την κοινωνία μας.

Θα θέλαμε να  σας ευχαριστήσουμε για την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε στο «Πηγή Παιδείας» κ. Καρυπίδη, για το χρόνο σας και την προθυμία σας. Σας ευχόμαστε κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία. Να συνεχίζετε να βάζετε το δικό σας “ λιθαράκι” στο αθλητικό περιβόλι και να εκπληρώσετε όλους τους στόχους σας. Εύχομαι ολόψυχα μέσα από την διαρκή εξέλιξη της δουλειάς σας να συνεχίσετε να μας κάνετε υπερήφανους και στους Παρολυμπιακούς Αγώνες θα πραγματοποιηθούν το 2021 στο Τόκιο.

Previous articleΔιεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ενσωματώνεται στη νέα δικτυακή εποχή που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού
Next articleΘεαγένειο: “Στα ροζ” για την Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού
Μαριάννα Μανωλοπούλου
Ονομάζεται Μαρία-Ιωάννα Μανωλοπούλου, είναι 22 ετών και γεννήθηκε στην Λάρισα. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι νηπιαγωγός. Συμμετείχε εθελοντικά σε προγράμματα όπως στο hotspot των Διαβατών και συμμετέχει εθελοντικά και εμψυχωτικά στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και επιμορφώνεται συνεχώς στο τομέα της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Ανήκει στην συντακτική ομάδα του Πηγή Παιδείας ενώ αποτελεί και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου του Πηγή Παιδείας. Στα ενδιαφέροντα της συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα ταξίδια, το θέατρο, οι ξένες γλώσσες, η προώθηση της εναλλακτικής εκπαίδευσης. Συναναστρέφεται καθημερινά με παιδιά κυρίως προσχολικής αγωγής και εκτιμά την συνεχή ποιοτική επιμόρφωση πάνω στο αντικείμενο της. Ένας από αυτούς είναι και ο λόγος που ξεκίνησε να γράφει. Γράφει στο «Πηγή Παιδείας» και ασχολείται κυρίως με το κομμάτι των συνεντεύξεων γιατί όνειρο της από μικρή ήταν να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Μόνο που αυτή τη φορά βρήκε τρόπο να «παντρέψει» τις δυο μεγάλες αγάπες της τη δημοσιογραφία και την παιδαγωγική. Για αυτήν Πηγή σημαίνει «Η γνώση είναι η πιο δημοκρατική πηγή δύναμης.» και Παιδεία «Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται». Το ρητό που την συνοδεύει στις περισσότερες στιγμές της ζωής της είναι το «Τα πάντα συμβαίνουν για κάποιο λόγο» έτσι όσον αφορά την Εκπαίδευση και την Παιδεία θεωρεί πως πάντα πίσω από αυτές όλα έχουν κάποιον στόχο και όλα είναι θέμα κίνητρων. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο email της mariannamanwlopoulou@gmail.com και στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here