61o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Κριτική επιτροπή και βραβεία.

0
51

  Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετράει 61 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας με την προσμέτρηση και της φετινής χρονιάς, γεγονός το οποίο υποδεικνύει τρανά πως αυτή η μεγάλη γιορτή του Κινηματογράφου διαθέτει τεράστιο κοινό.

https://foursquare.com/

 Φέτος, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που λήφθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί ο Covid-19 και να μην εξαπλωθεί παραπάνω, πολλές εκδηλώσεις, μια εκ των οποίων αποτελεί και το φεστιβάλ, έγιναν διαδικτυακά. Παρόλο που αυτή η τεράστια εκδήλωση μεταφέρθηκε στις οθόνες μας,δεν έχασε καθόλου τη δυναμική της. Αυτό διαφαίνεται από το ότι όλοι οι επαγγελματίες του χώρου έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι με την απόδοση της  δεδομένου των δύσκολων συνθηκών που βιώνει η χώρα. Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κατείχε επικεφαλή τη Γιάννα Σαρρή, η οποία ήταν υπεύθυνη για το συντονισμό των προγραμμάτων και πρεσβευτή την ηθοποιό Κάτια Γκουλιώνη. Οι σινεφιλ είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν έως και 150 ταινίες της Αγοράς. Βέβαια, ήταν απαραίτητο να επιλέξουν σε ένα γρήγορο χρονικό διάστημα, γιατί ο αριθμός των θέσεων ήταν περιορισμένος.

Τη φετινή χρονιά, δόθηκαν βραβεία σε συντελεστές παραγωγής και χρηματικά έπαθλα που άγγιζαν το ύψος των 200.000 ευρώ.

Η κριτική επιτροπή.

Αρχικά, η κριτική επιτροπή, απαρτίζονταν από τους Ανναμαρία Αντότσι,  Tangaj Production , Μίλαν Στογιάνοβιτς, Sense Production, Καταρίνα Τόμκοβα, Punkchart films και MIDPOINT Institute.

Τα βραβεία.

 Όσον αφορά την ανακοίνωση των βραβέιων του 61ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

 Το μεγάλο βραβείο post-production (εικόνα και ήχο) απονέμεται στο:

“20,000 SPECIES OF BEES”.

 Η κριτική επιτροπή απονέμει, επίσης, το βραβείο ανάπτυξης σεναρίου 8.000 ευρώ από το CNC (Centre National du Cinéma et de l’ image animée) στο κινηματογραφικό προτζεκτ “BIRTHDAY”.

 Η επιτροπή απονέμει το νέο βραβείο της Finos Film για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ στο προτζεκτ «ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠ’ ΤΗ ΜΑΡΓΚΟ».

https://www.tromaktiko.gr/

 Η επιτροπή αποφάσισε ,επίσης, να δώσει τη διαπίστευση του Producers’ Network του Φεστιβάλ των Καννών 2021 στον παραγωγό Γκιουνές Σεκέρογλου – Hay Film, Τουρκία για το πρότζεκτ «KRIEGSAUSGABE» σε σενάριο και σκηνοθεσία Ταρίκ Ακτάς.

 Το ARTE Kino International Prize των 6.000 ευρώ έδωσε βραβείο  στο πρότζεκτ: “TAKOTSUBO”.

  Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου Script 2 Film Workshops απονέμει μια πλήρη υποτροφία στο πρότζεκτ “20,000 SPECIES OF BEES”.

  Η Initiative Film θα προσφέρει έξι μήνες συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανάπτυξη του πρότζεκτ:“RETIRO”.

 Το βραβείο THESSALONIKI EAVE Marketing Workshop Scholarship επιλέγει τον Δημήτρη Τσακαλέα – Argonauts Productions από το πρότζεκτ  “ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ”.

 Το βραβείο Asterisk* σε υπηρεσίες Packaging και Project Marketing Strategy απονέμεται στο “ONCE UPON A TIME IN TRIPOLI”.

 Το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας επιλέγει το πρότζεκτ:

“TAKOTSUBO”.

Κριτική Επιτροπή Works in Progress .

  Η κριτική επιτροπή των Works in Progress της Αγοράς αποτελείτο από τους Ντόριεν βαν ντε Πας, υπεύθυνη του New Screen NL και εκπρόσωπο Eurimages (Ολλανδία), Μίχαελ Στιτς, υπεύθυνο τμήματος Panorama, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου (Γερμανία), Καρίνα Κόρενμπλουμ, Sales & Acquisitions, Cercamon / Screenbox (ΗΑΕ), Γιώργο Ζώη, σκηνοθέτη και παραγωγό, Squared Square (Ελλάδα). Μάλιστα, η επιτροπή επισήμανε πως δυσκολεύτηκε να πάρει την τελική της απόφαση εξαιτίας της ποικιλίας και της ποιότητας των 11 πρότζεκτ. Ειδικότερα:

 Το βραβείο Graal σε υπηρεσίες post-production απονέμεται στο «ROCK BOTTOM RISER».

 Το βραβείο Eurimages Lab προσφέρει έως 50.000 ευρώ στην ταινία «TRACKING SATYRS».

 Το βραβείο MuSou απονέμεται στο προτζεκτ “ MUSA”.

Τέλος,το βραβείο της ΕΡΤ απονέμεται στο προτζεκτ ελληνικής παραγωγής «18».

Πηγή:CNN, Film Festival & Athinorama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here