Αφιέρωμα στις παιδικές σειρές του ’90

0
1152

Αναπολώντας τα παιδικά σας χρόνια, πολλοί από τους σημερινούς τριαντάρηδες, θα βρίσκετε τις σημερινές παιδικές σειρές “φτωχές”, σε σχέση με εκείνα που παρακολουθούσατε οι ίδιοι. Η ποιότητα των γραφικών και η ανάλυση της οθόνης, είναι προφανώς πολύ καλύτερα από το ’90, αλλά οι παιδικές σειρές του χτες είχαν μια νότα πιο μαγική.

pixabay.com

Συλλέξαμε λοιπόν όλες τις σειρές που θα σας πάνε πίσω στο χρόνο και θα σας κάνουν να αισθανθείτε και πάλι παιδιά.

  1. Τα Στρουμφάκια

Τα στρουμφάκια δημιουργήθηκαν από τον Βέλγο καρτουνίστα Πεϊό και πρωτοεμφανίστηκαν το 1958 στο περιοδικό Σπιρού. Η τηλεοπτική σειρά ‘Στρουμφάκια’ κυκλοφόρησε το 1981.

Όλες οι ιστορίες τους αρχίζουν κάπως έτσι: «Μια φορά ήταν ένα ξεχασμένο χωριουδάκι που ζούσαν εκεί κάτι μικροσκοπικά πλάσματα που τα λέγανε Στρουμφ και ήταν γεμάτα καλοσύνη. Στο ίδιο δάσος ζούσε και ο Δρακουμέλ, ο γεμάτος κακία μάγος που έλεγε συνεχώς: Ω, πόσο σας μισώ απαίσια Στρουμφάκια. Κάποια μέρα θα πέσετε στα χέρια μου και τότε αλίμονο σας. Και εσείς, αν είστε καλά παιδάκια, σίγουρα θα συναντήσετε κάποια μέρα τα Στρουμφάκια».

  1. Αστυνόμος Σαϊνης

    geekcultura.com

Ο Επιθεωρητής ή Αστυνόμος Σαϊνης ήταν μια τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων, συμπαραγωγή Γαλλίας, Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών.

Θέμα της ήταν  ένας αδέξιος, μέτριας ευφυΐας ντετέκτιβ με το όνομα Επιθεωρητής Σαΐνης, ο οποίος είναι ένα ανθρώπινο ον με διάφορα βιονικά εξαρτήματα ενσωματωμένα στο σώμα του. Ο εχθρός του Σαίνη είναι ο Δρ. Claw, ο ηγέτης μιας σατανικής οργάνωσης, γνωστής ως «M.A.D».

  1. Του Κουτιού τα Παραμύθια

Η παιδική σειρά Του Κουτιού τα Παραμύθια μεταδόθηκε τη δεκαετία του 1980 και σε επαναλήψεις τη δεκαετία του 1990 από την ΕΡΤ. Ήταν μια ιδέα της οικογένειας Σοφιανού.

pixabay.com

Πρωταγωνίστρια είναι ένα μικρό κορίτσι ,η Παρασκευούλα, η οποία είχε κρυμμένο κάτω από το κρεββάτι της ένα μεγάλο κουτί. Μέσα σε αυτό το κουτί υπήρχε ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος γεμάτος παραμύθια. Μέσα σε αυτόν ήταν και οι φίλοι της Παρασκευούλας, οι τέσσερις φιγούρες που ήταν οι μεγάλοι παραμυθάδες με τις ιστορίες τους από κάθε γωνιά της γης. Ο Ρούχλας, ο Φιόγκος, ο Σεβαστιανός και η Μελιά.

  1. Ροζ Πάνθηρας

Το 1963 ο δημοφιλής σκηνοθέτης Μπλέικ Έντουαρντς θέλησε να βάλει στην ταινία του μια πρωτότυπη εισαγωγική ενότητα. Έτσι, ανέθεσε στον Ντέιβιντ Ντε Πατιέ και στο σκηνοθέτη κινουμένων σχεδίων Φριτζ Φρέλεγκ να δημιουργήσουν κάτι πρωτότυπο.

Το 1964 ο Ροζ Πάνθηρας ξετρύπωσε στην εισαγωγή της ομότιτλης ταινίας του Έντουαρντς και έκλεψε την παράσταση. Όπως και τις καλύτερες εντυπώσεις του κοινού, των κριτικών, των κινηματογραφόφιλων σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αποκτήσει δική του σειρά κινουμένων σχεδίων και να κερδίσει το Όσκαρ ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους για την ταινία «The Pink Phink».

Πέρα από την εικόνα του λεπτοκαμωμένου παιχνιδιάρη πάνθηρα που κινείται χαρούμενα, μιλά σπάνια και επικοινωνεί  με χειρονομίες, εξίσου χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο είναι το ελαφρύ τζαζ μουσικό θέμα που τον συνοδεύει.

Αυτά ήταν τα παιδικά που αγαπήσαμε τότε… ευτυχώς υπάρχει η τεχνολογία και τα sites αναπαραγωγής βίντεο όπου μπορούμε ακόμα να βρίσκουμε κάποια επεισόδια από τις αγαπημένες μας σειρές των παιδικών χρόνων και γιατί όχι να περνάνε με αυτόν τον τρόπο στην επόμενη γενιά.

Βιβή Μπαϊράμη

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here