Νέα δράση για την καταπολέμηση της σχολικής βίας

0
59
Boy bullied

Βάσει στατιστικών το 34% των Ελλήνων μαθητών, έχουν υπάρξει θύματα του σχολικού εκφοβισμού. Ακόμα πιο συγκλονιστικό και άξιο προβληματισμού είναι ότι μόλις ένα στα δέκα παιδιά λαμβάνει επαγγελματική υποστήριξη.

Πηγή: pixabay

Ο σχολικός εκφοβισμός υπάρχει και είναι γύρω μας. Σε μία προσπάθεια μείωσης του φαινομένου. Πώς θα αποφευχθεί όμως; Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία πήραν την πρωτοβουλία και κυκλοφόρησαν την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Παιδί και Γραμματόσημο», που είναι αφιερωμένη στη μάστιγα του εκφοβισμού.

Σε συνεργασία με το Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αφίσες με τα τέσσερα συλλεκτικά γραμματόσημα στάλθηκαν σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχρο το μήνυμα «stop bullying» να ακουστεί για ακόμη μία φορά. Τα γραμματόσημα καταγράφουν εικαστικά τις διαφορετικές μορφές του bullying και αποτυπώνουν τα προβλήματα της κοινωνικής απομόνωσης, του διαδικτυακού εκφοβισμού, της οδύνης, της μοναξιάς, της σκληρότητας και της περιθωριοποίησης.

Πηγή:pixabay

Παίρνει διαφορετικές μορφές ή ασκείται με διαφορετικά μέσα:

Ο σωματικός εκφοβισμός γίνεται με την άσκηση σωματικής ισχύος. Αυτό το είδος bullying περιλαμβάνει το σπρώξιμο, τη σωματική βία, το τσίμπημα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει πόνο στο παιδί.


Το cyberbulling ή αλλιώς διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ο εκφοβισμός, που γίνεται μέσω διαδικτύου και στόχο έχει να προσβάλει ή να βλάψει ένα παιδί μέσω απειλών, ψευδών κατηγοριών ή αβάσιμων φημών. Αξίζει να σημειωθεί,ότι τελευταία χρόνια παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση του φαινομένου.


Ο λεκτικός εκφοβισμός μπορεί να μην περιλαμβάνει την άσκηση σωματικής βίας, είναι όμως εξίσου επώδυνος για ένα παιδί. Όταν ασκείται λεκτικός εκφοβισμός , ένα παιδί νιώθει συνήθως είτε φοβισμένο, είτε άσχημα για τον εαυτό του.

Ο κοινωνικός εκφοβισμός αναφέρεται στον παραγκωνισμό, που μπορεί να αισθάνεται ένα παιδί από συμμαθητές ή μέλη μίας άλλης ομάδας, στην οποία μπορεί να ανήκει πχ σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το είδος bullying είναι πιο σύνηθες μεταξύ κοριτσιών.

Πηγή: mothersblog.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here