Η περιπέτεια του δασκάλου: Όταν το όνειρο γίνεται αίτηση

0
265
pexels.com

24 χρόνια πριν ήταν ένα κορίτσι που αν και μικρό σε ηλικία – μόλις 12 χρονών περίπου- ήξερε τι ήθελε να κάνει όταν μεγαλώσει. Το όνειρό της ήταν να ασχοληθεί με τη διδασκαλία. Δεν είχε σκεφτεί τότε σε ποιο αντικείμενο ήθελε ακριβώς να διδάξει, απλά ήξερε βαθιά μέσα της ότι γεννήθηκε για να κάνει αυτό που ξεκίνησε σαν παιχνίδι με τον αδερφό της.

Ήθελε να γίνει δασκάλα.

Περνώντας τα χρόνια εξακολουθούσε να θέλει να το κάνει, αν και κάποιες φορές έμπαιναν κι άλλα στο μυαλό της. Όταν όμως έφτασε η στιγμή να αποφασίσει, τότε γνώριζε πως αυτό που ήταν ο διακαής πόθος της από μικρή, έπρεπε να γίνει και πραγματικότητα.

Δεν ήταν καθόλου εύκολο να το πετύχει, αλλά όταν θέλεις κάτι πολύ –λένε ότι– το καταφέρνεις!

Με υπομονή και επιμονή τα κατάφερε και πέρασε στην επιλογή της, το τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας στην Αθήνα.

Οι πρώτες μέρες της φάνηκαν τρομαχτικές και δεν είναι υπερβολή!

Ξαφνικά μπαίνεις σε ένα άλλο κομμάτι της εκπαίδευσης και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν σε έχει προετοιμάσει γι’ αυτό που σε περιμένει. Ελληνικό Πανεπιστήμιο θα σκεφτεί κανείς. Κι όμως δεν είναι αυτό… Από την αρχή όλοι θεωρούν ότι γνωρίζεις πώς να κινηθείς μέσα στο Πανεπιστήμιο, πού πρέπει να πας για να παρακολουθήσεις το κάθε μάθημα. Γενικότερα θεωρείσαι ένας μέσα στους πολλούς και πρέπει μόνος να βρεις την άκρη.

Σιγά σιγά όμως το συνήθισε και της άρεσε τόσο πολύ. Ένιωθε ότι βρήκε το σκοπό της ζωής της, της πανεπιστημιακής τουλάχιστον! Πέρασαν λοιπόν 4 χρόνια με αρκετό διάβασμα, ατελείωτο ψάξιμο, αμέτρητες ώρες στην βιβλιοθήκη της σχολής, πολλές συναντήσεις με τους καθηγητές και εργασιακή απασχόληση άσχετη με το αντικείμενο για τα προς το ζην.

Κι έφτασε η πολυπόθητη μέρα. Η μέρα της ορκωμοσίας!

Η μέρα που όλοι περιμένουν, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Εντάξει μια συγκίνηση τη νιώθεις, βγάζεις πολλές φωτογραφίες και μία σούπερ φωτογραφία για κορνίζα!

Μετά τι κάνεις;

Αυτό είναι το καίριο ερώτημα και οι απαντήσεις είναι πολλαπλές.

Το να δουλέψεις απευθείας σε  σχολείο θεωρείται από ακατόρθωτο έως ουτοπία. Το πιο πιθανό είναι να δουλέψει κάποιος σε φροντιστήριο ή να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα. Άλλοι μπορεί να κάνουν αιτήσεις σε ιδιωτικά σχολεία.  Ίσως κάποιοι άλλοι αποφασίσουν να ακολουθήσουν την τύχη τους σε άλλους τομείς που σχετίζονται με την Γερμανική Γλώσσα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν είναι εύκολο και δεν σου χαρίζεται. Πρέπει να κοπιάσεις, να παλέψεις, να τρέξεις, να διαβάσεις πολύ. Για να είμαστε ακριβείς πρέπει να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να τα καταφέρεις, όποιον τομέα και αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις.

Στην αρχή λοιπόν δούλεψε σε φροντιστήριο. Οι συνθήκες εργασίας ήταν πολύ καλές αλλά οι ώρες ήταν λίγες και ήθελε περισσότερα από αυτό. Έκανε κάποια ιδιαίτερα μαθήματα, πήγαινε σε πολλά σεμινάρια για να μπορέσει να εμπλουτίσει το βιογραφικό της, αγόραζε ένα σωρό βιβλία για να έχει πολύ υλικό να δουλεύει.

Τελικά αποφάσισε να φύγει από την Αθήνα για μια καλύτερη ζωή. Πήγε σε ένα μέρος που δεν της ήταν άγνωστο και ξεκίνησε τις προσπάθειες για ανεύρεση εργασίας. Δύσκολο στην αρχή να πείσει τους γονείς, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Παράλληλα δούλευε ως εκπαιδευτής σε ΙΕΚ και μετά ως εκπαιδευτής ενηλίκων στα διάφορα προγράμματα των Δήμων. Έδωσε και στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και ήταν επιτυχούσα αλλά δυστυχώς όχι στους διοριστέους. Πήγε και αναπληρώτρια 3 χρονιές, έκανε κι άλλα σεμινάρια.

Και φτάνει στο 2020, κοντεύει τα 36, είναι παντρεμένη, έχει 2 παιδιά και το μέλλον της «εξαρτάται» από την αίτηση που θα κάνει στον ΑΣΕΠ και τα μόρια που έχει!

Ίσως ναι, ίσως όχι!

ΑΛΛΆ να θυμάσαι το μέλλον σου το ορίζεις εσύ και οι επιλογές είναι πολλές. Οπότε μπορείς να επιλέξεις να περιμένεις πότε θα διοριστείς ή να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου και να λειτουργήσεις όπως νιώθεις και επιθυμείς.

Ειρήνη Κεμερλή, Καθηγήτρια Γερμανικών

ΥΣ: Όπως καταλάβατε αυτό το κορίτσι είμαι εγώ. Γιατί αν το θελήσεις, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα! Και κανένας από όποια θέση κι αν βρίσκεται, δεν μπορεί να σου κλέψει τα όνειρα, αν παλεύεις γι’αυτά!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here