Ήταν όντως τόσο απαίσιο το 2020;

  0
  194

  Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε κάποιος θα σκεφτεί ”Τι χρονιά απαίσια αυτό το 2020, τι απολογισμό να κάνεις;” Κι όμως αν το καλοσκεφτούμε, όλοι θα βρούμε και θετικά στοιχεία για να κρατήσουμε από αυτή τη δύσκολη και διαφορετική χρονιά.

  Ήταν σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία από όλες τις απόψεις. Μάθαμε όρους δυσανάγνωστους και γίναμε “ειδικοί” επί πολλών θεμάτων. Αντιληφθήκαμε πως τίποτα δεν θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο και πως πρέπει να ζούμε την κάθε στιγμή!

  Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της χρονιάς αυτής ήταν το γεγονός ότι ρίξαμε τους τόνους όσον αφορά τη γεμάτη άγχος και τρέξιμο ζωή μας. Μάθαμε χωρίς φυσικά να το θέλουμε τι θα πει μένω σπίτι. Και τελικά αν το σκεφτούμε δεν ήταν και άσχημο το να μείνουμε σπίτι για ένα διάστημα. Αν εξαιρέσουμε το κομμάτι της υγείας και το οικονομικό κομμάτι που για αρκετούς ήταν δύσκολο, όλο το υπόλοιπο μας έκανε να δούμε τη ζωή μας με άλλο μάτι!

  Ποιος από εμάς φανταζόταν ότι θα ήταν τόσο απαραίτητο να σταματήσουμε να “ζούμε”, να κάνουμε όλα όσα αγαπάμε αλλά και όσα είναι αναγκαία για να καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα; Λογικά κανείς δεν το είχε στο νου του και σίγουρα μοιάζει σαν να βγήκε από το μυαλό ενός σεναριογράφου με πολύ μεγάλη φαντασία. Κι όμως το ζήσαμε κι αυτό ή για να είμαι απολύτως ακριβής ακόμη το ζούμε. Και είναι βέβαιο ότι θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη μας και θα γραφτεί στην ιστορία. Αλλά καλό είναι να κρατήσουμε τα θετικά από όλο αυτό και να μην το αφήσουμε να μας επηρεάσει υπερβολικά είτε ατομικά είτε συλλογικά.

  Πόσες φορές δεν ήθελες παλιότερα να βάλεις ένα φρένο στις δουλειές σου, να κάτσεις στον καναπέ σου και να χαλαρώσεις; Πόσες φορές δεν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να καταριέται την ώρα και τη στιγμή που πήρες προαγωγή αλλά δεν είχες χρόνο ούτε τα ψώνια σου να κάνεις, ούτε τα παιδιά σου να βάλεις για ύπνο; Πόσες ήταν οι φορές που δεν προλάβαινες να μιλήσεις με τους γονείς σου στο τηλέφωνο γιατί είχες πολλές δουλειές; Πόσα έχεις αναβάλει γιατί δεν προλάβαινες να τα εντάξεις στο πρόγραμμά σου;

  Και πόσα ακόμη σκέφτεσαι που δεν είχες κάνει τώρα που το διαβάζεις;

  Ξαφνικά έρχεται η ευκαιρία να κάνεις κάποια πράγματα. Και πρέπει να την αρπάξεις από τα μαλλιά γιατί δεν σου δίνονται και πολλές επιλογές. Άρα επιλέγεις να κρατήσεις την θετική πλευρά και να αφήσεις στην άκρη – όσο αυτό είναι εφικτό – την αρνητική. Και ίσως αυτή η αλλαγή στις συνήθειές μας μάς βγει σε καλό. Ίσως αναθεωρήσουμε όσον αφορά τις προτεραιότητές μας, ίσως βάλουμε τα παιδιά μας πάνω απ’όλα,  ίσως εντάξουμε και άλλα ενδιαφέροντα στις συνήθειές μας. Ίσως κάνουμε καλύτερη τελικά την ζωή μας.

  Γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να ζούμε την  κάθε στιγμή κι όχι να περιμένουμε μια καραντίνα για να χαρούμε τα πιο απλά πράγματα. Είναι σημαντικό λοιπόν να δούμε επιτέλους ότι τα πιο απλά είναι αυτά που μας γεμίζουν και δίνουν νόημα στη ζωή μας!

  Ειρήνη Κεμερλή

  Μαμά και εκπαιδευτικός

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here