5 ελληνικές ταινίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα και οι ιστορίες πίσω από αυτές

0
281

Πολλές αληθινές ιστορίες ενέπνευσαν ταινίες του ελληνικού σινεμά. Το αποτέλεσμα των περισσότερων ταινιών σαν κι αυτές είναι εξαιρετικό. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι ακολουθούν 5 ταινίες που έχουμε ξεχωρίσει.

Πολυξένη: Μια Ιστορία από την Πόλη

Πρόκειται για την αληθινή -και συγκινητική- ιστορία μιας Ελληνίδας της Πόλης, που πέθανε άπορη σε ψυχιατρείο. Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι επιφανών Κωσταντινουπολιτών υιοθετεί μια ορφανή ελληνοπούλα, της προσφέρουν ένα ισχυρό όνομα και επιζητούν την αφοσίωσή της στα γηρατειά τους. Έτσι, η 12χρονη Πολυξένη αποχωρίζεται αναγκαστικά τον μικρότερο αδερφό της στο ορφανοτροφείο και ξεκινά μια νέα ζωή με άριστες προδιαγραφές, χωρίς να μπορεί να υποψιαστεί το σχέδιο εξόντωσης που στήνεται πίσω απ’ την πλάτη της με στόχο την κληρονομιά της.

flix.gr

Όλα αυτά δια χειρός της ταλαντούχας Δώρας Μασκλαβάνου με ένα εξαιρετικό cast (Κάτια Γκουλιώνη, Ozgur Emre Yildirim, Λυδία Φωτοπούλου, Ακύλας Καραζήσης, Θέμις Πάνου) που σαφώς και σε προϊδεάζει ότι κάτι καλό θα συμβεί. Στην τρίτη τής ταινία μεγάλου μήκους η σκηνοθέτης πραγματεύεται τη γυναικεία χειραφέτηση με μια ιστορία που εμπνέεται από τη δραματική προσπάθεια μιας Ελληνίδας από την Πόλη να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της, ούσα εγκλωβισμένη στα δεσμά της οικογένειας και της κοινωνίας.

Παραγγελιά!

Γυρισμένη το 1980 αλλά τοποθετημένη το 1973, η ταινία περιγράφει τη ζωή, το δράμα και το φονικό ξέσπασμα του Νίκου Κοεμτζή.Ο Κοεμτζής γεννημένος το 1938, από μικρή ηλικία βίωσε τον διωγμό και το περιθώριο διότι οι γονείς του ήτανε συνδεδεμένοι με το ΕΑΜ.

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου του 1973- και έχοντας αποφυλακιστεί λίγες μέρες πριν- ο Κοεμτζής επισκέφθηκε το νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα της Αθήνας». Παρέα του ήτανε ο μικρός του αδερφός Δημοσθένης και τέσσερις φίλοι. Καθώς το βράδυ περνούσε, ο Δημοσθένης έκανε μια Παραγγελιά. (Εκείνα τα χρόνια όταν κάποιος ζητούσε να ειπωθεί ένα τραγούδι, ήταν άγραφος νόμος, πως μόνον εκείνος το χόρευε).Όταν σηκώθηκε να το χορέψει, σηκώθηκαν μαζί του και δύο αστυνομικοί-γνώριμοι του Νίκου Κοεμτζή. Οι Αστυνομικοί παρενόχλησαν επιδεικτικά τον νεαρό Δημοσθένη. Τον εμπαιγμό αυτό δε μπόρεσε να διαχειριστεί ο Κοεμτζής.  Θόλωσε. Έχασε τον έλεγχο καιόρμησε στους αστυνομικούς με σουγιά, σκότωσε εκείνους και έναν φίλο τους ενώ τραυμάτισε άλλους οχτώ.

news247.gr

Τον Νίκο Κοεμτζή στην ταινία ενσαρκώνει ο Αντώνης Αντωνίου και τον Δημοσθένη Κοεμτζή, ο Αντώνης Καφετζόπουλος. Τη σκηνοθεσία και την παραγωγή της ταινίας ανέλαβε ο Παύλος Τάσιος.

Το Ξυπόλυτο Τάγμα

160 μικρά παιδιά, διωγμένα από ορφανοτροφείο της Θεσσαλονίκης, πέρασαν στην ιστορία και δημιούργησαν έναν μύθο γύρω από την δράση τους. Πολλά ορφανοτροφεία την περίοδο της κατοχής του Bʼ Παγκοσμίου Πολέμου επιτάχθηκαν από τους Γερμανούς Ναζί. Αποτέλεσμα ήτανε χιλιάδες ορφανά να μείνουν στο δρόμο. Μια ομάδα 160 παιδιών όμως, έγραψε ιστορία με το πάθος, την τόλμη και την αποφασιστικότητα τους. Οργάνωσαν ένα είδος «μυστικού» στρατού. Με περίσσιο θάρρος έκλεβαν από Γερμανούς και Μαυραγορίτες φαγητό και το μοίραζαν σε ορφανά αλλά και Θεσσαλονικείς που είχανε ανάγκη.

neanikoplano.gr

Ο Θρύλος μεταξύ άλλων αναφέρει πως η δράση τους δεν έμεινε μόνο στην τροφοδοσία των αδύναμων. Βοήθησαν και στον αντιστασιακό αγώνα  βρίσκοντας τρόπους να φυγαδεύουν στη Μέση Ανατολή Έλληνες, Αμερικάνους και Εγγλέζους αξιωματικούς, με σκοπό να ενωθούν με τους εκεί συμμαχικούς στρατούς.

Ο Σκηνοθέτης Γκρεγκ Τάλλας (Γρηγόρης Θαλασσινός) το 1952 ξεκινά να μεταφέρει την ιστορία αυτή στην μεγάλη οθόνη. Συμμετείχαν παιδιά από ορφανοτροφεία αλλά και ηθοποιοί όπως:  Μαρία Κωστή, Νίκος Φέρμας, Αντώνης Βούλγαρης.Το 1953 κυκλοφόρησε και μέσα στα επόμενα χρόνια γνώρισε την αποθέωση και την βράβευση σε Φεστιβάλ.

Πέτρινα Χρόνια

Η αληθινή ιστορία ενός ζευγαριού, που γνωρίζονται την εποχή του εμφυλίου πολέμου, διώκονται για τις πεποιθήσεις τους και μένουν μακριά ο ένας από τον άλλο ως την περίοδο της πτώσης της χούντας, εξαιτίας των συνεχών φυλακίσεων κι εκτοπισμών, μ’ εξαίρεση μερικές ανάπαυλες. Ένα γνήσιο μελόδραμα, που τονίζει κυρίως την ανθρώπινη (και δευτερευόντως πολιτική) πλευρά, μιας ούτως ή άλλως ξεχωριστής περίπτωσης δυο ατόμων, που μόνο μέτά την μεταπολίτευση είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ουσιαστικά ο ένας τον άλλον.

gazzetta.gr

Με τα Πέτρινα χρόνια ο Π. Βούλγαρης ανατέμνει την εμπειρία της φυλακής μέσα από την αφήγηση της πραγματικής ιστορίας της σχέσης ενός ζευγαριού που λόγω των διώξεων και της φυλακής έζησε μαζί «70 ώρες σε 14 χρόνια», όπως κάποια στιγμή μονολογεί η ηρωίδα της ταινίας. Παράλληλα αποτυπώνει, από τη σκοπιά μιας γυναίκας, χωρίς μελοδραματισμό ή διάθεση ηρωοποίησης, τη μοναχικότητα και τη σκληρότητα της δοκιμασίας των χιλιάδων ανθρώπων που φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν. Η ταινία δεν αφορά τον εμφύλιο πόλεμο αλλά τις συνέπειές του.

Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο

Ο Νίκος Μπελογιάννης γεννημένος το 1915, ήταν Έλληνας αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και στέλεχος του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλαδας.Εκτελέστηκε το 1952 με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η δίκη του που έμεινε στην ιστορία ως «υπόθεση Μπελογιάννη» και η εκτέλεσή του, έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα και προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις, αποτελώντας παράδειγμα για την σκληρότητα των μετεμφυλιακών αντικομμουνιστικών διώξεων. Έμεινε γνωστός στην Ιστορία ως «Ο Άνθρωπος με το γαρύφαλλο»

zox.gr

Ο Νίκος Τζήμας ανέλαβε την σκηνοθεσία της ταινίας ενώ μερικοί από τους ηθοποιούς που συμμετείχαν ήταν: Φοίβος Γκικόπουλος, Μάνος Κατράκης, Αλέκος Αλεξανδράκης, Κώστας Καζάκος, Αντώνης Αντωνίου. Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε τον Νοέμβριου του 1980. Αναφέρεται στη ζωή, τη δράση και την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, ενώ βάρος δόθηκε στην γνωστή απολογία του.

Με πληροφορίες από: lifo.gr, enimerotiko.gr, filmfrstival.gr, mixanitouxronou.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here